Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό έτους 2012
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/12/2011
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό έτους 2012

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο Προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος Προϋπολογισμός.

Πρώτα από όλα εξαιτίας του πολύ ρευστού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, που το συνθέτουν οι διαφωνίες, οι υπαναχωρήσεις και οι αντιφάσεις του λεγόμενου ευρωπαϊκού «Διευθυντηρίου», των Μέρκελ και Σαρκοζί.

Όμως, η κρίση που ζούμε είναι συστημική, γι’ αυτό και απαιτεί συστημικές απαντήσεις. Δεν είναι απλά ή μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα. Δεν λύνεται με τιμωρητικές λογικές, με τη στείρα προσκόλληση της Γερμανίας στο σύνδρομο της Βαϊμάρης, ούτε με ηγεμονικές βλέψεις δημιουργίας μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, όπως επιχειρούν σήμερα η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Μια τέτοια Ευρώπη θα διευρύνει το ήδη υπάρχον δημοκρατικό έλλειμμα και τίποτα παραπέρα.

Η Ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει σε μια ισότιμη και αλληλέγγυα οικονομική ολοκλήρωση. Να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Να ξαναβρεί και να ξαναδεί τους ανθρώπους πίσω από τους αριθμούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμβληματικός στόχος αυτού του Προϋπολογισμού είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Είναι μια αυτονόητη προϋπόθεση για να πάψουμε να εξαρτώμεθα από τους πιστωτές μας ακόμη και για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις, για να πάψουμε να προσθέτουμε χρέος στο χρέος.

Για να έχουμε, όμως, ελπίδες ανάπτυξης, πέρα από όσα σωστά ανέφερε ο κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας πριν από μένα από το Βήμα της Βουλής και πέρα από το μεγάλο ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η οποία δεν ξέρω πού έχει κολλήσει, θα πρέπει να δούμε μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα ζητήματα.

 -  Κατ’ αρχήν, πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τους πόρους του ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ είναι το μόνο πρόγραμμα, που μέχρι και το 2013 έχει 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους χωρίς γραφειοκρατίες, καθυστερήσεις και αγκυλώσεις. Αλήθεια, πού βρίσκεται το ζήτημα αυτό; Ποια είναι η απορροφητικότητά του; Ποιοι και πώς ασχολούνται συστηματικά με αυτό;

-  Δεύτερο, πρέπει να κινητοποιήσουμε ιδιωτικούς πόρους, που θα τονώσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη της περιφέρειας. Είναι αλήθεια ότι σήμερα 8 δισεκατομμύρια και πλέον επενδύσεων εκκρεμούν στις αποκεντρωμένες περιφέρειες; Είναι αλήθεια ότι μια σειρά από επενδυτές, μια σειρά από οικογένειες, κυριολεκτικά καταστρέφονται στις «μυλόπετρες» των τραπεζών, έχοντας υποβάλει επενδυτικά σχέδια και έχοντας καταβάλλει προς τούτο ένα πολύ υψηλό κόστος, ενώ περιμένουν δυο και τρία χρόνια για να πάρουν απαντήσεις;

 - Τρίτο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συγκεκριμένο μέρος της ρευστότητας που παίρνουν οι τράπεζες δεν θα διοχετεύεται στις θυγατρικές τους στο εξωτερικό, αλλά στην πραγματική οικονομία.

- Τέταρτο, πρέπει να στηρίξουμε ουσιαστικά την ύπαιθρο και την αγροτική μας παραγωγή.

 - Πέμπτο, πρέπει να διασφαλίσουμε μια Συμφωνία Εθνικής Συστράτευσης για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, με αιχμή σύγχρονες δραστηριότητες, επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, ουσιαστικά κίνητρα για την απασχόληση.

 - Έκτο, πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες μείωσης των τιμών και του κόστους διαβίωσης. Ενώ από τη μια πλευρά έχουμε μείωση του βιοτικού επιπέδου, που φτάνει το 30% και το 35%, από την άλλη, δυστυχώς, οι τιμές αυξάνονται, αντί να μειωθούν. Αλήθεια, ποιος ασχολείται με το ζήτημα αυτό; Ποια είναι η στρατηγική, σ’ αυτόν τον τομέα;

 - Έβδομο, πρέπει να υλοποιηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης, που έχει ψηφίσει η Βουλή και η Κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των τραπεζιτών. Αναφέρομαι ιδιαίτερα, κύριοι Υπουργοί, στη σύμβαση παραχώρησης για την Ολυμπία Οδό, για την οποία ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ούτε περικοπές, ούτε εκπτώσεις, όπως αυτές που επιχειρούνται.

 - Όγδοο, πρέπει να διευρύνουμε τη φορολογική βάση, χτυπώντας αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και να βάλουμε αποφασιστικά φραγμό στη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, στους γνωστούς φορολογικούς «παραδείσους».

Όμως, η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν γίνεται με βραδυκίνητους μηχανισμούς, σε καθεστώς σύγχυσης αρμοδιοτήτων ή πολυνομίας!

Δεν γίνεται, χωρίς να εφαρμόσεις ουσιαστικά το γενικευμένο «πόθεν έσχες» για τους πολιτικούς και τους κρατικούς λειτουργούς -και μιλάω για ουσιαστικό πόθεν έσχες, όχι σαν αυτό που υπάρχει σήμερα!

Δεν γίνεται χωρίς την έμπρακτη στήριξη των πολιτών, που εύλογα απαιτούν οι φόροι τους να είναι δίκαιοι και να πιάνουν τόπο!

Στο Υπουργείο Οικονομικών έγινε τον τελευταίο χρόνο μια σημαντική δουλειά υποδομής, μια ουσιαστική νομοθετική και διοικητική προεργασία, που σε άλλες χώρες πήρε ολόκληρα χρόνια. Αυτή η δουλειά έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς, με συλλήψεις, για πρώτη φορά, μεγαλοφειλετών. Θα αποδώσει ακόμη περισσότερο όταν ολοκληρωθούν η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η συμφωνία με την Ελβετία και η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού -πρόκειται για ζητήματα, για τα οποία ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις από τον περασμένο Μάρτιο με τον ν. 3943 και πρέπει να ολοκληρωθούν-, όταν θεσπιστεί η εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων για ποσά άνω των 150.000 ευρώ μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε μηνών, όπως με άλλους 34 συναδέλφους Βουλευτές έχω προτείνει. Πολλά από τα βεβαιωμένα ποσά φόρων και προστίμων εκκρεμούν χρόνια ολόκληρα στα δικαστήρια. Σχεδόν τα μισά από τα ληξιπρόθεσμα εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια, στα Πρωτοδικεία και στα διοικητικά Εφετεία.

Το ίδιο ισχύει και για την Κοινωνική Ασφάλιση, που χάνει 4,5 δισεκατομμύρια το χρόνο από την ανεργία και τη μείωση των μισθών. Αυτές οι απώλειες δεν θα πρέπει πάλι να καλυφθούν με περικοπές παροχών και συντάξεων, που σε συνδυασμό με τους φόρους εξανεμίζουν το εισόδημα των συνταξιούχων.

Οι συντάξεις είναι το μοναδικό αποκούμπι των απόμαχων της δουλειάς και έχουν πληρώσει γι’ αυτές. Δε νοείται να τους αιφνιδιάζουμε σε μία ηλικία που δεν έχουν καμία εναλλακτική αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος.

Πρέπει, επιτέλους, το κύριο βάρος της προσπάθειας στήριξης των οικονομικών των Ταμείων να πέσει στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, που σήμερα ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, καθώς και στις σωρευμένες απλήρωτες εισφορές, που φτάνουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Καιρός, λοιπόν, να αρχίσουμε να έχουμε καλά νέα και σ’ αυτόν τον τομέα.

Με τις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις, ψηφίζω τον Προϋπολογισμό, που όπως είπα θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί.»