Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Αιτήματα Δήμου Οιχαλίας για την αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/11/2011
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Αναφορά

Αριθμ. Πρωτοκόλλου :809

Ημερομηνία Κατάθεσης :.24.11.2011

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

- ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

ΘΕΜΑ: Αιτήματα Δήμου Οιχαλίας για την αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς.

Σας διαβιβάζω την από 10-11-2011 επιστολή του Δημάρχου Οιχαλίας κ. Φιλίππου Μπάμη, καθώς και το από 4-11-2011 ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Τοπικής Κοινότητας Κατσαρού του Δήμου Οιχαλίας, το οποίο προσυπογράφεται και από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.

Στα ανωτέρω συνημμένα εκτίθενται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες και ο Δήμος Οιχαλίας, εξαιτίας των αλλεπάλληλων (άνω των 1200) σεισμικών δονήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσσηνίας. Οι δονήσεις αυτές είχαν ως συνέπεια σημαντικές υλικές ζημιές σε οικίες, σε εγκαταστάσεις, καθώς και στο δίκτυο ύδρευσης, στο οδικό δίκτυο και γενικότερα στις δημοτικές υποδομές.

Η αποκατάσταση των ζημιών στις δημοτικές υποδομές, που είναι επιτακτικά αναγκαία για την ασφάλεια των δημοτών, ξεπερνά σε κόστος τα 300.000 ευρώ και αδυνατεί να καλυφθεί από το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης του Δήμου. Για τούτο ζητείται κατάλληλη πρόσθετη χρηματοδότησή του, απο τις πιστώσεις που προβλέπονται για την Πολιτική Προστασία, για την αντιμετώπιση των αυξημένων λειτουργικών αναγκών, την αποκατάσταση ζημιών κλπ.

Παράλληλα, ζητείται:

- να κηρυχθούν σεισμόπληκτες περιοχές ο Δήμος Οιχαλίας (Δ.Ε Οιχαλίας, Μελιγαλά και Ανδανίας), καθώς και η Δ.Ε Αρφαρών του Δήμου Καλαμάτας και η Δ.Ε Ιθώμης του Δήμου Μεσσήνης,

-να παραχωρηθούν το ταχύτερο λυόμενοι οικίσκοι στους ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν κριθεί προσωρινά ακατάλληλες λόγω των σεισμών,

-να προβλεφθούν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις και απαλλαγές για τους πληγέντες επαγγελματίες και αγρότες και

-να εξαιρεθούν από την καταβολή του ειδικού τέλους οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις κατά τα ανωτέρω σεισμόπληκτες περιοχές.

Παρακαλώ να εξετάσετε τα παραπάνω αιτήματα και να μεριμνήσετε για την πληρέστερη και την ταχύτερη δυνατή επίλυση των αντίστοιχων προβλημάτων, που έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα.

 

Ο βουλευτής


Δημήτρης Κουσελάς