Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων με ιατρικό προσωπικό.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/9/2011
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου :22388
Ημερομηνία Κατάθεσης :.07.09.2011


ΕΡΩΤΗΣΗ

 


ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

 

ΘΕΜΑ: Επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων με ιατρικό προσωπικό.

 

Εδώ και μήνες το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων λειτουργεί με έναν ιατρό, που είναι και ο συντονιστής του, ένα παιδίατρο κι έναν αγροτικό ιατρό, ενώ το συνεπικουρούν, κατά περίπτωση, ένας αγροτικός ιατρός από το Περιφερειακό Ιατρείο Πύργου και ένας ιατρός από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας. ‘Εχει επίσης 5 νοσηλευτές, αλλά δεν διαθέτει διοικητικό  προσωπικό, τηλεφωνητή, ούτε οδηγό ασθενοφόρου.

 

Δεδομένου ότι το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων είναι το δεύτερο σε μέγεθος κίνησης Κέντρο Υγείας στη Μεσσηνία και από όλα τα τμήματά του εξυπηρετήθηκαν, το 2010, 78.800 ασθενείς, ενω και σήμερα εξυπηρετεί χιλιάδες συμπολίτες μας, με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση, μια και καλύπτει τις ανάγκες μιας ευρύτερης και ιδιαίτερα ανεπτυγμένης τουριστικά περιοχής, η παραπέρα ενίσχυσή του σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό κρίνεται επιτακτικά αναγκαία.

 

Συγκεκριμένα, επείγει να υπάρξει άμεση στήριξη του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων τουλάχιστον με έναν ιατρό. Διαφορετικά, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η συνέχιση της λειτουργίας του, αφού το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό κυριολεκτικά εργάζεται στα όρια της αντοχής του, με προφανή προβλήματα για την ομαλή άσκηση του λειτουργήματός τους και την αποφυγή ιατρικού λάθους. Μάλιστα, οι αγροτικοί ιατροί του είναι οι μόνοι στην Περιφέρεια που τους τελευταίους 7 μήνες ξεπερνούν κατά  πολύ τις προβλεπόμενες 7 εφημερίες μηνιαίως, πρακτικά χωρίς κανένα διάλειμμα ανάπαυσης.

 

Επειδή, λόγω των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας των αγροτικών ιατρών στο συγκεκριμένο Κέντρο, όχι μόνο αυτό δεν καθίσταται ελκυστικό για νέους αγροτικούς ιατρούς, αλλά επίκεινται παραιτήσεις και των ήδη απασχολούμενων, αμέσως μόλις ολοκληρώσουν την υποχρεωτική τους θητεία,

 

 

 

Επειδή, εξαιτίας όλων αυτών, το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων κινδυνεύει με απαξίωση και με άμεση υποβάθμιση των παρεχόμενων από αυτό ιατρικών υπηρεσιών στους συμπολίτες μας, παρά τις φιλότιμες και συχνά υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του, 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να ενισχυθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων και να καλυφθούν ομαλά οι αυξημένες ανάγκες χιλιάδων εξυπηρετούμενων από αυτό συμπολιτών μας;»