Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ιωάννη Ραγκούση, σχετικά με την πορεία εφαρμογής του νόμου 3919/2011 για την απελευθέρωση
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/8/2011
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

 

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ιωάννη Ραγκούση, σχετικά με την πορεία εφαρμογής του νόμου 3919-2011 για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί, 2-8-2011.

 

Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Ακούγοντας τις τελευταίες τοποθετήσεις θυμήθηκα την λαική παροιμία που λέει στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Δεν τίθεται θέμα διατήρησης της σημερινής κατάστασης γιατί είναι μια προβληματική κατάσταση, μια κατάσταση με αρκετές στρεβλώσεις, μια κατάσταση που οδήγησε στο να υπάρξουν οργανωμένα συμφέροντα τα οποία λυμάνθηκαν σε σημαντικό βαθμό τον κλάδο και ιδιαίτερα στο χώρο των αδειών. Αυτά τα φαινόμενα δεν αφορούν το σύνολο του κλάδου, υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτό τον κλάδο που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και για τίποτα άλλο.

Το πρώτο ερώτημα που θέλω να σας απευθύνω είναι το εξής, ποια είναι τα προβλήματα που έχει το προεδρικό διάταγμα που απεικόνισε την συμφωνία για την απελευθέρωση των ταξί?

Ποια είναι τα σημεία εκείνα στη βάση των οποίων αμφισβητήθηκε στην πράξη το προεδρικό διάταγμα από τη σημερινή πολιτική ηγεσία?

Πρέπει να ξεκαθαρίσετε κάτι πολύ συγκεκριμένα, το προεδρικό διάταγμα στη συζήτηση στην οποία είπε ο Υπουργός, αποτελεί βάση συζήτησης ή όχι?

Εάν όχι, ξεκαθαρίστε ότι δεν το θεωρείτε σαν βάση συζήτησης, αλλά ότι συζητάτε από μηδενική βάση. Είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να τύχει μιας πολύ συγκεκριμένης απάντησης. Είπατε ότι το άνοιγμα θα προχωρήσει με κανόνες και το μεγάλο ερώτημα που έχουν όλοι οι συνάδελφοι είναι ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες.

Γιατί δεν μπαίνουν πάνω στο τραπέζι? Προφανώς, δεν μπορείτε να οριοθετήσετε στο σύνολό τους, τις θέσεις σας. Μπορείτε, όμως, αυτούς τους κανόνες να τους θέσετε με τη μορφή ενός συγκεκριμένου πλαισίου, ενός πλαισίου που θα αποτελέσει τη βάση για να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος. Αυτή τη στιγμή από τη μια πλευρά δεν γίνεται αποδεκτό το Π.Δ. και από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει τίποτα. Η άρση των αδικαιολόγητων φραγμών και περιορισμών για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων δεν μπορεί να ταυτίζεται με την κατάργηση κάθε αναγκαίου όρου και προυπόθεσης για την ομαλή και βιώσιμη άσκηση κάθε επαγγέλματος. Πιστεύω ότι η απελευθέρωση πρέπει να γίνει με κανόνες και κριτήρια. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό. Υπάρχουν κανόνες και κριτήρια που έχουν τεθεί από μια σειρά ευρωπαικές χώρες, μπορεί αυτά να τα σταχυολογήσουμε στη βάση της ποιοτικά καλύτερης εξυπηρέτησης και προστασίας του πολίτη, αλλά και της ασφάλειας του επαγγέλματος που πρέπει να λάβει υπόψη του το άνοιγμα. Μέσα σε αυτούς τους κανόνες, αναμφισβήτητα, είναι και αυτοί που έχουν σχέση με τα πληθυσμιακά κριτήρια και αυτό είναι γεγονός. Υπάρχουν μια σειρά από ευρωπαικες χώρες, και μπορεί να μην υπάρχει όντως Ευρωπαική Οδηγία που τα πληθυσμιακά κριτήρια είναι κυρίαρχα. Θα τα λάβετε υπ όψιν σας, σε σχέση με τους κανόνες που θέλετε να θεσμοθέτησε?

Η αμφισβήτηση του προεδρικού διατάγματος δεν σημαίνει αυτόματα και πλήγμα στον τουρισμό. Εγώ δεν θα έκανα. Πλήγμα στον τουρισμό φέρνουν οι ακραίες εκδηλώσεις που πλήττουν σοβαρό άλλους κλάδους και ομάδες συμπολιτών μας, πλήττουν την εικόνα της χώρας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Γι αυτό, μπορεί ο κάθε κλάδος να έχει και έχει δικαίωμα να προβάλει τις θέσεις του, όμως από την άλλη πλευρά θα πρέπει να λαμβάνει υπ όψιν του και αυτά τα ζητήματα. Ευχαριστώ.