Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα πρόσθετα φορολογικά βάρη από την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων χώρων.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/6/2011
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επίκαιρη Ερώτηση

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, θα ήθελα και εσείς να συμφωνήσετε μαζί μου ότι με τους νόμους 3843 και 3897 η Κυβέρνησή μας ανέλαβε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα σχετικά με μια εδω και καιρό διαμορφωμένη πραγματικότητα, στην οποία αντανακλώνται τεράστια περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα. Επιχείρησε, με τους δυο αυτούς νόμους να δώσει λύσεις με τρόπο δίκαιο, ρεαλιστικό αλλά και νόμιμο, σύμφωνα δηλαδή με το Σύνταγμά μας. Αυτή ήταν  η κατάσταση την οποία παραλάβαμε.
Θέλω, λοιπόν, να ξεκαθαρίσω από την αρχή –και είμαι απόλυτος σε αυτό- ότι η εγκύκλιος στην οποία αναφέρεστε κινείται απόλυτα στο πλαίσιο των νόμων τους οποίους προανέφερα, δηλαδή του ν. 3897/2010 και του ν. 3843, διευκρινίζοντας τι ισχύει φορολογικά για τους τακτοποιούμενους χώρους. Σε καμία περίπτωση δεν εισάγουμε, με την εγκύκλιο αυτή,  νέες ρυθμίσεις. Άλλωστε, γνωρίζετε, γιατί είστε έμπειρος κοινοβουλευτικός, ότι δεν θα μπορούσαμε να νομοθετήσουμε με μια υπουργική απόφαση. Δεν εισάγουμε νέες ρυθμίσεις, ούτε για τους ημιυπαίθριους χώρους,   ούτε για τους τακτοποιούμενους εν γένει, δηλαδή για τα υπόγεια, ημιυπόγεια κ.λπ. που τακτοποιούνται.
Δεύτερον, ξεκαθαρίζουμε με  την εγκύκλιο αυτή, όπως άλλωστε είχαμε δεσμευτεί, ότι δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος για τους τακτοποιούμενους χώρους.
Τρίτον, ορίζεται ρητά ότι δεν μεταβάλλεται –και εδώ έχετε λάθος πληροφόρηση- η φορολογία στον φόρο ακίνητης περιουσίας. Δεν υπάρχει καμία μα καμία μεταβολή σε ό,τι αφορά στους τακτοποιούμενους χώρους. Δηλαδή, για όσα χρόνια το τακτοποιούμενο ακίνητο παραμένει στον ιδιοκτήτη του, δεν απαιτείται να κάνει καμία ενέργεια. Δεν υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση για το Ε9. Αυτονόητο όμως είναι –και το καταλαβαίνετε και εσείς και ο καθένας που μας ακούει- ότι σε περίπτωση μεταβίβασης για οποιαδήποτε αιτία, ο νέος ιδιοκτήτης υποχρεούται να δηλώσει το ακίνητο στην πραγματική του κατάσταση. Σημειώνουμε ότι για τους τακτοποιούμενους χώρους η δήλωση αυτή είναι κάτι που επιζητείται από τους ίδιους τους πολίτες, γιατί έτσι αισθάνονται  ασφαλείς για το μέλλον.
Τέταρτον, σχετικά με τους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, και εδώ δεν αναζητείται κανείς φόρος αναδρομικά, αλλά στις πράξεις που γίνονται από εδώ και στο εξής υπολογίζεται ο αναλογών φόρος στην πραγματική κατάσταση των ακινήτων, όπως έχουν τακτοποιηθεί.
Όλα αυτά περιέχονται στους δυο νόμους, τους οποίους ανέφερα πριν.         
Τέλος, σε ό,τι αφορά στα κατ’ έτος δηλούμενα περιουσιακά στοιχεία για να υπολογιστεί η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, στα λεγόμενα τεκμήρια, είναι γνωστό σε εσάς όπως και στους Έλληνες πολίτες, ότι με τον βασικό φορολογικό νόμο, τον ν. 3842/2010, είναι υποχρέωση όλων μας να δηλώνουμε τα σωστά τετραγωνικά μέτρα στην πρώτη αλλά και στη δευτερεύουσα κατοικία, ανεξάρτητα από το αν η κατοικία αυτή είναι δική μας ή μένουμε με ενοίκιο, εαν αυτή δηλαδή είναι μισθωμένη ή αν έχει παραχωρηθεί ακόμα και δωρεάν.. Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά στα τεκμήρια, με τον ν. 3842 είμαστε υποχρεωμένοι να τα δηλώνουμε. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση, θα ήταν παράλογο και εξωπραγματικό, να μην δηλώνονται τα τετραγωνικά μέτρα γι’ αυτούς τους χώρους, οι οποίοι είναι δικοί μας. Αυτό είναι έξω από κάθε πραγματικότητα.
Για τα υπόλοιπα θα απαντήσω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ


Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, καταλαβαίνω την ανάγκη να ασκηθεί αντιπολίτευση και μάλιστα, θα έλεγα, και σκληρή αντιπολίτευση, αρκεί να είναι εποικοδομητική. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ, είναι αντιπολίτευση για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Προσέξτε με! Δεν θέλω να σας κατηγορήσω άδικα για κάτι. Γιατί το λέω αυτό; Λέτε ότι υπάρχει ασυνεννοησία. Εαν υπήρχε ασυνεννοησία, δεν θα ψηφίζονταν οι δυο νόμοι. Η συνεννόηση των Υπουργών και της Κυβέρνησης στο σύνολό της είχε ως αποτέλεσμα την ψήφιση αυτών των νόμων, του ν. 3843 και ν. 3897, με βάση τους οποίους λύθηκε ένα πολύ δύσκολο, πολύπλοκο και με πολλές διαστάσεις πρόβλημα.
Από εκεί και πέρα, λέτε ότι αλλάζουμε τα δεδομένα. Ανακαλύπτετε, όμως, και εσείς, όπως και κάποιοι που έσπευσαν να γράψουν με μεγάλα γράμματα για την εγκύκλιο αυτή, ότι δεν αλλάζει κανένα δεδομένο. Αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευθεί περιέχονται στους νόμους. Η εγκύκλιος δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να διευκρινίσει τι φορολογικά απορρέει από αυτούς τους δυο νόμους. Δεν εισάγουμε καμία, μα καμία, ρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά στον υπολογισμό του τεκμηρίου, ξαναλέω ότι θα ήταν τελείως παράλογο με βάση τον ν.3842 να υπολογίζουμε ως τεκμήριο ακόμα και κατοικία που μισθώνουμε, και από την άλλη πλευρά τετραγωνικά που ανήκουν σε μας, να μην υπολογίζονται στο τεκμήριο. Ήταν το μόνο ζήτημα που ξεκαθάρισε η εγκύκλιος και το ξεκαθάρισμα αυτό έγινε με βάση τον ν. 3842.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα αυτό θέλω επίσης να προσθέσω, ότι ο υπολογισμός του τεκμηρίου της κατοικίας για τους τακτοποιούμενους χώρους θα γίνει για πρώτη φορά όχι από το 2011, αλλά από το οικονομικό έτος 2012. Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται τώρα και εκείνες των παρελθόντων ετών, δεν αναζητείται καμία διαφορά τεκμηρίου για τους τακτοποιούμενους χώρους.
Πέρα από τα παραπάνω, να δούμε εν πάση περιπτώσει γιατί συζητάμε, γιατί έχω την εντύπωση ότι συζητάμε περί όνου σκιάς σε ό,τι αφορά στο ζήτημα αυτό. Γιατί οι ημιυπαίθριοι χώροι, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, σε κάθε διαμέρισμα είναι από δώδεκα μέχρι δέκα πέντε το πολύ τετραγωνικά.
Αυτά τα δεκαπέντε τετραγωνικά αντιστοιχούν σ’ ένα επιπλέον τεκμήριο –προσέξτε, αύξηση του τεκμηρίου, όχι του φόρου- της τάξης των εξακοσίων ευρώ, όταν με βάση την υφιστάμενη κατάσταση τα αυτοκίνητα ξεκινούν από τα χίλια διακόσια κυβικά με 3.000 ευρώ τεκμήριο και φτάνουν μέχρι τα 8.000. Μιλάμε δηλαδή για μια αύξηση του τεκμηρίου κατά 600 ευρώ, που δεν θα έχει καμία φορολογική επίπτωση στους φορολογούμενους. Δεν θα έχει καμία επίπτωση…Γι’ αυτό ξαναλέω ότι η εγκύκλιος αυτή συμπληρώνει και λύνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το πρόβλημα. Να είναι σίγουροι οι Έλληνες πολίτες, ότι η Κυβέρνησή μας είναι συνεπής σε σχέση μ’ αυτά που λέει και κάνει.
Ευχαριστώ πολύ.