Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά στην Eπίκαιρη Eρώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος Άγγελου Μανωλάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας που βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/5/2011
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επίκαιρη Ερώτηση

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ τον συνάδελφο κ. Άγγελο Μανωλάκη και για την ερώτηση, αλλά και για το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και για την ευκαιρία που  μου δίνει να αναφερθώ στο πλαίσιο με βάση το οποίο αντιμετωπίζουμε αυτήν την αξιοποίηση.
Το πρώτο που θέλω, όμως, να του πω είναι πως σε ό,τι αφορά το ετήσιο επιχειρησιακό πρόγραμμα και τον σχεδιασμό της ΚΕΔ, δεν προβλέπεται αξιοποίηση κάποιου ακινήτου αρμοδιότητας της ΚΕΔ, που να βρίσκεται στο Νομό Κορινθίας.
Το δεύτερο είναι ότι στο πλαίσιο της καταγραφής και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας η ΚΕΔ αξιολογεί και επαναξιολογεί τα στοιχεία τα οποία έχει μέχρι σήμερα στη διάθεσή της.
Θέλω εδώ να διευκρινίσω και να ξεκαθαρίσω ότι ο καταγράφων σύμβουλος δεν καταγράφει απλώς πού βρίσκεται κάποιο δημόσιο ακίνητο και τι έκταση έχει. Αυτά τα στοιχεία εν πολλοίς υπάρχουν μέχρι σήμερα στα αρχεία μας.
Προχωρεί σε χαρακτηρισμό της γης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι χαρακτηρίζει το κάθε κομμάτι αν είναι αστικό, αγροτικό, εμπορικό ή τουριστικό. Θα προχωρήσει, δηλαδή, σε μια πλήρη καταγραφή, σε μια πλήρη ομαδοποίηση και από κει και πέρα θα κάνει μια σειρά από προτάσεις αξιοποίησης αυτών που θα έχουν αναδειχθεί ως αξιοποιήσιμα μέσα από αυτή τη διαδικασία. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει τίποτα για τον επόμενο χρόνο σε ό,τι αφορά την Κορινθία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει στο μέλλον.
Οι διαχειριστικές πράξεις που αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔ υλοποιούνται κατά κανόνα μέσω δημόσιων διαγωνισμών και δίνονται ταυτόχρονα στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δημοσίευση και στο διαδίκτυο, αλλά και στον ημερήσιο αθηναϊκό και περιφερειακό τύπο. Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να προχωρήσουμε είτε σε αξιοποίηση ή εκποιήσεις εξπρές είτε σε διαδικασίες με αδιαφάνεια. Θέλουμε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνει με διαφανείς διαδικασίες και με τον πλέον κατάλληλο σχεδιασμό.
Στόχος μας, και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό, δεν είναι απλά και μόνο η άντληση εσόδων, αλλά και η δημιουργία ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες, ωφελειών σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Θέλουμε ειδικά στην περιφέρεια να φύγουμε από το μοντέλο μιας άναρχης τσιμεντοποίησης που κατά καιρούς υπήρξε και να προχωρήσουμε σε ένα δυναμικό μοντέλο συνδυασμένων δραστηριοτήτων με ποιοτικά χαρακτηριστικά και με σεβασμό στο περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά τη Διώρυγα που αναφέρετε, κύριε Μανωλάκη, είναι περίπου έτσι, όπως τα είπατε. Το 2001 παραχωρήθηκε η αξιοποίηση σε μια αγγλική εταιρεία. Η εταιρεία αυτή δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της. Καταγγέλθηκε η σύμβαση, η Διώρυγα είναι Α.Ε. και ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν υπάρχει, όμως, κάτι αυτή τη στιγμή σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Σας ευχαριστώ.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Να ξαναευχαριστήσω το συνάδελφο για την αγωνία του που είναι πραγματική για την αξιοποίηση της περιουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας και να πω σαφέστατα ότι η κατάσταση, στην οποία βρέθηκε η χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω και των παραλείψεων, αλλά και λόγω μιας σειράς εσφαλμένων πολιτικών επιλογών, δεν μας αφήνει κανένα μα κανένα περιθώριο παρά να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με γνώμονα από τη μια πλευρά το δημόσιο συμφέρον και από την άλλη την απομείωση του τεράστιου χρέους, το οποίο δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να κληρονομήσει η νέα γενιά.
Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αγαπητέ συνάδελφε, κύριε Μανωλάκη, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε τη δημόσια περιουσία αναξιοποίητη, πολύ δε περισσότερο, εκτεθειμένη στις ορέξεις των όποιων καταπατητών. Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι όποια περιοχή και να ψάξετε, είτε στην Κορινθία είτε αλλού, θα βρείτε περιπτώσεις τέτοιων ακινήτων καταπατημένων, εγκαταλειμμένων, χέρσων και ανεκμετάλλευτων. Και την ίδια στιγμή καλούμε το λαό μας να υποστεί μια σειρά από θυσίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να βγούμε από την κρίση.
Δεν έχουμε, λοιπόν, την πολυτέλεια να ανεχόμαστε μια τέτοια κατάσταση. Αυτή η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών, αλλά της χώρας μας στο σύνολό της και θα έλεγα ότι είναι ο πιο σημαντικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Γι’ αυτό είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να καταγράψουμε και να αξιοποιήσουμε συστηματικά τις δυνατότητες που έχουμε σε κάθε περιοχή.
Αυτό κάνουμε και αυτό θα κάνουμε και στην περιοχή της Κορινθίας. Σας είπα ότι δεν υπάρχει άμεσα κάτι, γιατί αυτή τη στιγμή μελετούμε και επαναξιολογούμε έχοντας πάρει ειδικό για αυτές τις δουλειές, όχι μόνο για την Κορινθία, αλλά και συνολικότερα. Και έγκαιρα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, τον Ιούνιο θα ενημερώσουμε για μία πρώτη λίστα από αξιοποιήσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας, για τις οποίες έχουμε έτοιμες μελέτες και σχεδιασμούς.
Έχουμε δεσμευτεί ότι και το τελευταίο ευρώ που θα εξασφαλίσουμε από οποιαδήποτε αξιοποίηση περιουσίας δεν θα πάει, όπως στο παρελθόν, να καλύψει δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά για να αντιμετωπίσει το πελώριο δημόσιο χρέος, που δεν έχουμε σε καμία περίπτωση τη δυνατότητα να το αφήσουμε να κυλήσει στις πλάτες της νέας γενιάς.   
Σε σχέση με τα δύο ερωτήματα που θέσατε σε ό,τι αφορά τις ΔΟΥ δεν έχουν παρθεί τελικές αποφάσεις. Ο στόχος μας είναι να υπάρξει μια ισχυρή ΔΟΥ στο κέντρο, στην πρωτεύουσα κάθε νομού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν ταυτόχρονα όλες οι υπόλοιπες ΔΟΥ.
Γίνεται μια προσεκτική μελέτη γύρω από αυτό το θέμα. Ο στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Ο στόχος είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη επαφή των πολιτών με τις ΔΟΥ. Έτσι έχουμε προχωρήσει σε ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών. Μία σειρά από άλλες υπηρεσίες που γίνονται σήμερα από τις ΔΟΥ θα γίνονται είτε από την ενιαία αρχή πληρωμών είτε από τα τοπικά ΚΕΠ ή το τραπεζικό σύστημα.
Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στη λογική που σας είπα, δηλαδή της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών και της αύξησης των εσόδων μας.
Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πολλές ΔΟΥ έχουν δώσει τον ΦΠΑ πριν από το Πάσχα. Η έγκρισή μας και όλες οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι έχουν δοθεί. Αν υπάρχει κάτι ειδικό για την περιοχή που λέτε, ευχαρίστως να το αντιμετωπίσουμε. Όμως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων για την επιστροφή του ΦΠΑ.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
.