Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ Κ.ΛΠ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/2/2011
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επίκαιρη Ερώτηση

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και τον αγαπητό συνάδελφο για την ερώτηση και για το ενδιαφέρον του για τη λειτουργία της Κτηματικής Υπηρεσίας Λευκάδας, που όπως κάθε Κτηματική Υπηρεσία παίζει σημαντικό ρόλο –όπως άλλωστε το σημείωσε και ο ίδιος- και για την εξυπηρέτηση των πολιτών και για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
Είναι γεγονός ότι σε πανελλήνια κλίμακα υπάρχει έλλειψη προσωπικού, που φτάνει περίπου το 26% στον τομέα των Κτηματικών Υπηρεσιών. Έλλειψη, που υπό τις σημερινές συνθήκες, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να συμπληρωθεί με νέες προσλήψεις, παρά μόνο με αναδιοργάνωση των υφιστάμενων υπηρεσιών και  λειτουργιών.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στη Λευκάδα, με βάση το υφιστάμενο οργανόγραμμα, που για εμάς είναι ενδεικτικό γιατί έγινε σε άλλες εποχές και υπό άλλες συνθήκες και ανάγκες, υπάρχουν επτά οργανικές θέσεις: Τέσσερις εφοριακών, μία οργανική θέση κλητήρα και δύο θέσεις μηχανικών. Σήμερα στη Λευκάδα υπηρετούν τρείς εφοριακοί, ένας κλητήρας και θεωρητικά, δύο μηχανικοί. Λέω «θεωρητικά», γιατί ο ένας έχει άδεια άνευ αποδοχών μέχρι τις 30-6-2011 και ο άλλος προσλήφθηκε πρόσφατα, στις 27-12-2010. Διορίστηκε σε κενή οργανική θέση ως Μηχανικός ΤΕ-Τοπογράφος, προκειμένου να συμπληρωθεί το κενό, στο οποίο αναφέρθηκε ο αγαπητός συνάδελφος.
Στις 30-12-2010 κοινοποιήθηκε στον νεοπροσληφθέντα μηχανικό ο διορισμός του, αλλά μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει εμφανιστεί, για να αναλάβει υπηρεσία.
Είναι φυσικό, λοιπόν, σε αυτόν τον τομέα να υπάρχει πράγματι ένα κενό, γιατί ο μηχανικός είναι άκρως απαραίτητος για τη λειτουργία της Κτηματικής Υπηρεσίας. Μετά την ενημέρωση που είχα από τον αγαπητό συνάδελφο, έχω ήδη ενημερώσει τον Γενικό Διευθυντή Προσωπικού για το συγκεκριμένο πρόβλημα  και του επέστησα την προσοχή, για να επιληφθεί άμεσα της κατάστασης. Θα κληθεί, λοιπόν, στο αμέσως επόμενο διάστημα ο μηχανικός, ο οποίος είναι να διοριστεί, να ξεκαθαρίσει εάν  θα αναλάβει θέση ή όχι. Εάν αναλάβει, καλώς. Εάν δεν αναλάβει, το κενό θα αντιμετωπιστεί με άλλη απόσπαση. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την κατάσταση έτσι όπως είναι αυτήν τη στιγμή.
Σε ό,τι αφορά στη θέση του Προϊσταμένου Υπηρεσίας -που σήμερα είναι κενή και καλύπτεται από αναπλήρωση- θέλω να σας ενημερώσω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι έχει προκηρυχθεί η θέση αυτή, με τις διατάξεις του ν. 2839. Οι διαδικασίες για την τοποθέτηση νέου Προϊσταμένου βρίσκονται στο τελικό στάδιο και πολύ σύντομα το κενό αυτό θα καλυφθεί.
Θέλω, λοιπόν, να πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα το πρόβλημα, το οποίο υπήρχε και το γνωρίζουμε, θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εγώ δεν ισχυρίστηκα ότι το πρόβλημα που υπάρχει στη Λευκάδα είναι πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και, όπως είπα, δεν προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε καμία νέα πρόσληψη είτε εκεί είτε συνολικότερα και γιατί δεν μπορούμε και γιατί πιστεύουμε ότι με την κατάλληλη αναδιοργάνωση που είναι σε εξέλιξη στο Υπουργείο Οικονομικών, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα όποια κενά και στον τομέα των κτηματικών υπηρεσιών, αλλά και συνολικότερα, στον φοροεισπρακτικό  μηχανισμό.
Από εκεί και πέρα, για τη Λευκάδα έχετε θέσει δυο πολύ συγκεκριμένα προβλήματα. Το ένα είναι το κενό που έχει υπάρξει σε ό,τι αφορά τον μηχανικό, το οποίο είναι πραγματικό κενό, με την έννοια ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία υπάρχει αυτή η υστέρηση. Γιατί αν είχε αναλάβει ο μηχανικός που φροντίσαμε να διοριστεί –γιατί εμείς όντως φροντίσαμε να διοριστεί εκεί- δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Όμως, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται. Υπάρχει νομοθεσία, όπως και εσείς είπατε. Εάν δεν δέχεται να αναλάβει τον διορισμό του και να τοποθετηθεί εκεί, προφανώς θα προχωρήσουμε σε αναπλήρωσή του και θα καλύψουμε, όπως δεσμεύθηκα και προσωπικά, στο ενδιάμεσο διάστημα αυτό το κενό με απόσπαση άλλου. Αυτή, εν πάση περιπτώσει, η εκκρεμότητα, θα λήξει και θα λήξει άμεσα.
Εγώ, αγαπητέ συνάδελφε, είμαι άνθρωπος της πράξης, των έργων κι όχι των λόγων και το γνωρίζετε πολύ καλά.
Σε ό,τι αφορά στο άλλο ζήτημα που θέσατε, για την ποιοτική λειτουργία - αυτό τουλάχιστον υπαινίσσεστε με το γραπτό κείμενο της ερώτησής σας- έχει ενημερωθεί ήδη η Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης σε κεντρικό επίπεδο, η οποία και θα επιληφθεί του συγκεκριμένου ζητήματος, εξετάζοντας πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία, αν και κατά πόσο προστατεύει –όπως είπατε- τα πραγματικά συμφέροντα του δημοσίου και αν εξυπηρετεί τους πολίτες με τον καλύτερο τρόπο ή όχι.
Να είστε σίγουρος πως θα παρακολουθήσω από κοντά αυτήν την εξέλιξη και σε συνεργασία μαζί σας. Θέλω την ενημέρωσή σας, ώστε αυτά τα προβλήματα να λήξουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.