Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Απάντηση του κ. Δημήτρη Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στην Επίκαιρη Ερώτηση. του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αντώνιου Σκυλλάκου προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη φορολόγηση των παραγωγ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/1/2011
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επίκαιρη Ερώτηση

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, κι ευχαριστώ και τον συνάδελφο, τον κ. Σκυλλάκο, για την ερώτηση και τη δυνατότητα που μου δίνει να τοποθετηθώ πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Κατ’ αρχήν, κύριε Σκυλλάκο, θέλω να σας ενημερώσω ότι στόχος της φορολογικής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός φορολογικού συστήματος απλού και δίκαιου, ενός φορολογικού συστήματος χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις, στο πλαίσιο της λειτουργίας του με ενιαίους κανόνες, ούτως ώστε ο κάθε πολίτης να συνεισφέρει με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες.
Αν κατάλαβα καλά αυτά που είπατε, εσείς αποκαλείτε φοροεπιδρομή και αδικία το αυτονόητο. Να φορολογούνται, δηλαδή, όλοι οι Έλληνες πολίτες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες όχι από την αφαίρεση των δαπανών από τα έσοδά τους, όπως είναι λογικό και πρέπει να φορολογούνται, αλλά με κάποιον άλλον τρόπο τον οποίο δεν υποδείξατε. Γιατί ο τρόπος, ο οποίος υπάρχει είναι λογικός και ενιαίος, είναι το αυτονόητο που σας είπα. Είναι να φορολογούνται κόβοντας αποδείξεις, εισπράττοντας και αποδίδοντας τον Φ.Π.Α., όπως πρέπει να κάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Είπατε «εάν έχουν καθαρό κέρδος». Μα, πώς θα αποδειχθεί εάν έχουν το οποιοδήποτε κέρδος εάν δεν λειτουργήσει ο λογιστικός προσδιορισμός των εσόδων – εξόδων; Κύριε Σκυλλάκο, το λέτε αυτό όταν γνωρίζετε ότι δεν αλλάξαμε -και το ομολογήσατε, άλλωστε- το φορολογικό καθεστώς των αγροτών.
Οι υποχρεώσεις αυτές στις οποίες αναφερθήκατε αφορούν μόνο στο κομμάτι των λαϊκών αγορών, όπου πράγματι ο παραγωγός ασκεί ένα είδος εμπορικής δραστηριότητας. Και γίνεται αυτό γιατί δεν έχουμε χωριστές λαϊκές αγορές για επαγγελματίες και χωριστές για παραγωγούς. Οι επαγγελματίες και οι παραγωγοί συνυπάρχουν. Θα είχαμε λοιπόν το φαινόμενο στην ίδια λαϊκή, στο διπλανό πάγκο να υπάρχει ένας επαγγελματίας, ο οποίος χρησιμοποιεί ταμειακή μηχανή και κόβει αποδείξεις και ο παραγωγός να μην κόβει αποδείξεις. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι θα σήμαινε αυτό για τους καταναλωτές, των οποίων το αφορολόγητο με το Ν. 3842 εξαρτάται πλέον από τις αποδείξεις.
Να σας ρωτήσω ευθέως: Αυτό θα ήταν υπέρ των παραγωγών, όταν εσείς σαν καταναλωτής είχατε να επιλέξετε μεταξύ του να αγοράσετε κάτι -του οποίου η τιμή ελάχιστα διαφέρει και το ξέρετε- για το οποίο θα παίρνατε απόδειξη και κάτι άλλο, για το οποίο δεν θα παίρνατε απόδειξη;
Επίσης, κύριε Σκυλλάκο, σε ό,τι αφορά το 13%, θέλω να σας θυμίσω ότι με τον ίδιο νόμο, όταν καθιερώσαμε το σύστημα λογιστικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας, προχωρήσαμε σε ένα πάρα πολύ γενναίο μέτρο. Δώσαμε τη δυνατότητα άμεσης μείωσης της επιστροφής του ΦΠΑ από το 11% που ήταν τότε, ώστε να πληρώνουν πλέον όχι 11%, αλλά μείον 5%. Μειώσαμε, δηλαδή, κατά 5% το ΦΠΑ που πληρώνουν απευθείας και όχι στο τέλος του χρόνου.
Παράλληλα, για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, δηλαδή για τους αγρότες παραγωγούς που πωλούν χονδρική τα προϊόντα τους, τους δώσαμε τη δυνατότητα επιστροφής από το 7%, που ήταν ο ΦΠΑ, στο 11%. Δηλαδή, δώσαμε τη δυνατότητα εισροής 150 εκατομμυρίων στον αγροτικό κόσμο. Αυτά, το μεν πρώτο το κάναμε με το ν.3842 και το άλλο με άλλο νόμο, προκειμένου ακριβώς να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο, γιατί γνωρίζουμε, όπως και εσείς, ότι ο αγροτικός κόσμος όντως έχει τεράστια προβλήματα και το αγροτικό εισόδημα είναι σε κρίση. Αυτά ήταν επιλογές μας. Εάν αυτά εσείς τα θεωρείτε φορομπηχτική πολιτική, είναι δικαίωμά σας, αλλά πιστεύω ότι οι αγρότες δεν το κρίνουν έτσι.
Ευχαριστώ.


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ


Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θέλω να πω προς τον κ. Σκυλλάκο, τον οποίο τιμώ, όπως και το κόμμα του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ότι και εγώ είμαι Βουλευτής της περιφέρειας. Γνωρίζω τα προβλήματα και έχω αγωνιστεί, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα των αγροτών. Καταλαβαίνω, λοιπόν, και τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχουν.
Όμως, θέλω να σας πω ότι αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται με λογικές εξαιρέσεων, από τις οποίες οι περισσότερες εξαιρέσεις στο παρελθόν –και το γνωρίζετε πολύ καλά- αυτό που έκαναν ήταν ότι εξυπηρετούσαν κάποια στενά συντεχνιακά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα ευρύτερα της κοινωνίας, των αγροτών και του κοινωνικού συνόλου.
Δεν μπορεί, όμως, από τη μια πλευρά να ζητάτε –και καλώς- να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και χτύπημα της φοροδιαφυγής –αυτός είναι και ο δικός μας αγώνας- και από την άλλη πλευρά εμμέσως πλην σαφώς να ζητάτε να μην κόβονται οι αποδείξεις. Ένα κομμάτι εμπόρων, παραγωγών, όποιοι και αν είναι αυτοί, που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες λέτε να μην κόβουν αποδείξεις.
Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών θέλω ευθέως να σας πω ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα -γιατί δεν έχουν να κρύψουν τίποτα- από αυτήν τη διαδικασία. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από μια φορολόγηση που αφορά την πραγματική τους κατάσταση. Και αυτό επιχειρούμε να κάνουμε. Άλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ίδιοι κόβουν τιμολόγια για τα προϊόντα, γιατί οι ίδιοι πωλούν ως παραγωγοί στον έμπορο, που εκείνη τη στιγμή είναι έμπορος στη λαϊκή. Οι ίδιοι κόβουν τα τιμολόγια με τις δαπάνες στον εαυτό τους.
Είπατε ότι θα φορολογούνται δύο φορές. Δεν θα φορολογούνται δύο φορές. Ο ΦΠΑ που επιστρέφουν ουσιαστικά είναι ο μισός. Συζητάμε έτι περαιτέρω το θέμα της αύξησης αυτής της επιστροφής. Είμαι αυτές τις μέρες σε συνεχή συζήτηση και θέλω να σας ενημερώσω ότι η Πανελλήνια Ένωση Παραγωγών Λαϊκών Αγορών έχει συμφωνήσει με αυτό το σύστημα. Εκείνο που κάνουν είναι ότι επιστρέφουν ουσιαστικά τον μισό ΦΠΑ ουσιαστικά από αυτόν που εισπράττουν. Τον ΦΠΑ δεν τον πληρώνουν από την τσέπη τους. Αυτό τον ΦΠΑ θα τον εισπράξουν πωλώντας τα προϊόντα τους.
Επίσης, οι φοροαπαλλαγές, στις οποίες αναφερθήκατε, αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 24% στο 20%, που θα γίνει με το φορολογικό νομοσχέδιο, αφορά εκείνα τα κέρδη τα οποία επανεπενδύονται και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, δεν αφορά τα υπόλοιπα.
Κυρία Πρόεδρε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με μια σειρά από μέτρα θέλουμε να στηρίξουμε περαιτέρω τον αγροτικό κόσμο. Σήμερα θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας των αγροτών και της δυνατότητας συμπράξεων παραγωγών και συνεταιρισμών.
Δεύτερον, προχωρούμε σε εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, που όντως είναι ένα κύκλωμα προβληματικό, με τεράστια προβλήματα και λειτουργεί σε βάρος των αγροτών. Μέσα από αυτή τη εξυγίανση θέλουμε ο αγρότης να πάψει να είναι έρμαιο στα χέρια του οποιουδήποτε κερδοσκόπου.
Δημιουργούμε, λοιπόν, μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε, ώστε τα αγροτικά προϊόντα να διακινούνται αποκλειστικά από εμπόρους που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό το μητρώο, το οποίο θα ελέγχεται. Ενεργοποιούμε και συντονίζουμε το ΣΔΟΕ, τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΟΓΑΚ, το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών, στο πλαίσιο ενός ενιαίου συντονιστικού κέντρου, προκειμένου να υπάρχει πραγματικός έλεγχος στην αγορά.
Τέλος, προχωρούμε στην παρακολούθηση ολόκληρης της διαδρομής ενός προϊόντος από το χωράφι, όπως είπατε πριν, στο ράφι με ένα εθνικό πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και διαχείρισης της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων.
Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε την ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή, ούτως ώστε και οι καταναλωτές να είναι ευχαριστημένοι και οι αγρότες να απολαμβάνουν τους κόπους της δουλειάς τους.
 Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτόν το στόχο πιστεύουμε ότι με τα μέτρα που παίρνουμε θα τον κάνουμε πράξη, προκειμένου να βγει ο αγροτικός κόσμος από την κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.