Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Απάντηση του κ. Δημήτρη Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Έλσας Παπαδημητρίου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την ανάγκη για μη κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου κ.λπ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/1/2011
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επίκαιρη Ερώτηση

Απάντηση του κ. Δημήτρη Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Έλσας Παπαδημητρίου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την ανάγκη για μη κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου κ.λπ.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Παπαδημητρίου για την ερώτηση. Βέβαια με απορία άκουσα και αυτά που είπε και διάβασα αυτά που γράφει στην ερώτησή της, με την έννοια του ότι δεν καταλαβαίνω πόθεν τεκμαίρεται ότι θα καταργηθεί η Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου-Ερμιονίδας, όπως ονομάστηκε μετά τη δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου.
Αυτό, κυρία Παπαδημητρίου, που θέλω να σας διαβεβαιώσω και που είναι στις προθέσεις μας, είναι να προχωρήσουμε σε μία σημαντική αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και σε ό,τι αφορά στο δίκτυο συνολικότερα των Δ.Ο.Υ., αλλά και σε κεντρικό επίπεδο. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ισχυρές, πλήρως μηχανογραφημένες και αποτελεσματικές Δ.Ο.Υ. Δηλαδή Δ.Ο.Υ. που να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τους Έλληνες πολίτες και να μπορούν να ανταποκριθούν στο ελεγκτικό τους έργο, να μπορούν δηλαδή να προχωρούν με αποτελεσματικότητα και σε τακτικούς και σε προληπτικούς, αλλά και σε προσωρινούς ελέγχους.
Σήμερα είναι γεγονός ότι έχουμε ένα δίκτυο από 290 περίπου Δ.Ο.Υ. σε όλη την Ελλάδα, ένα δίκτυο, το οποίο χρειάζεται και ανασύνταξη και ανασυγκρότηση. Και το λέω αυτό, γιατί είναι γεγονός ότι από την μία πλευρά απουσιάζει προσωπικό και υπάρχουν αδυναμίες κάλυψης  σε προσωπικό στο δίκτυο αυτό, με βάση το 5 προς 1. Από την άλλη πλευρά, έχουμε 80 περίπου Δ.Ο.Υ., οι οποίες  εκπροσωπούν το 1% περίπου του συνόλου των εσόδων και πολίτες που πολλές φορές θέλουν να εξυπηρετηθούν και δεν εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο ή ταλαιπωρούνται, αν θέλετε, στις ουρές ή μέσα από τη δημιουργία άλλων προβλημάτων. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να παραμείνει έτσι. Αυτοί είναι οι λόγοι, λοιπόν, που μας ωθούν στο να προχωρήσουμε και γρήγορα σε μία αναδιάρθρωση-ανασυγκρότηση του μηχανισμού.
Από την άλλη πλευρά θέλουμε -και δεν σας το κρύβω αυτό- όσο το δυνατόν λιγότεροι πολίτες να πηγαίνουν στις Εφορίες. Αυτό θα το πετύχουμε με μία σειρά από μέτρα, ένα από τα οποία είναι η δημιουργία του καινούργιου TAXIS ΝΕΤ, όπου η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη θα χρειάζεται μόνο στην αρχή για την αρχική παραλαβή του κλειδαρίθμου και την ενεργοποίηση του λογαριασμού του. Από εκεί και πέρα θα έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης φορολογούμενος, να διενεργεί ηλεκτρονικά σχεδόν το σύνολο των συναλλαγών που γίνονται σήμερα με την  Εφορία. Δηλαδή να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, να παίρνει το εκκαθαριστικό του, να παίρνει φορολογική ενημερότητα, να θέτει ερωτήματα και να παίρνει απαντήσεις. Παράλληλα, θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνουν τα τοπικά ΚΕΠ.
Τέλος, θέλω να σας πω, ότι από την αρχή αυτού του χρόνου μέσα από το Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών μία σειρά από πληρωμές είτε επιδομάτων, είτε δαπανών του δημοσίου, που γινόντουσαν στις Εφορίες, θα γίνονται μέσα από τις τράπεζες.
Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι καθαρός. Είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη από τη μία πλευρά και από την άλλη Δ.Ο.Υ., οι οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα: δηλαδή, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στο ελεγκτικό έργο, που πρέπει να κάνουν.
Σας ευχαριστώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι μόνο το οικονομικό κριτήριο. Ανέφερα ένα. Θα έλεγα ότι είναι ένα «καλάθι» κριτηρίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν.
Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό είναι το θέμα της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών και αναγνωρίζουμε και τις ιδιαιτερότητες που θέσατε, ειδικά σε ό,τι αφορά στην περιοχή της Ερμιόνης και του Κρανιδίου συγκεκριμένα. Γι’ αυτό και απόρησα, κ. Παπαδημητρίου για το πώς προέκυψε τελικά ότι υπάρχει μια τέτοια απόφαση.
Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει απόφαση να καταργηθεί η ΔΟΥ Κρανιδίου. Η απόφασή μας είναι να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση που σας είπα και πιστεύω ότι και εσείς αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να τη βοηθήσετε και να τη στηρίξετε. Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι παραλάβαμε διαλυμένους, ουσιαστικά, φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς από την προηγούμενη κυβέρνηση και επιχειρούμε τώρα αυτούς τους μηχανισμούς να τους ανασυγκροτήσουμε, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τους Έλληνες πολίτες, αλλά και τα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε και ο Προϋπολογισμός του 2011 να κλείσει με την ίδια και καλύτερη επιτυχία από αυτή που έκλεισε ο Προϋπολογισμός του 2010.
Δεν θέλουμε δημόσιες υπηρεσίες και μάλιστα ΔΟΥ που να είναι μόνο σφραγίδες και ταμπέλες και να μην εξυπηρετούν τον πολίτη και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο στόχο και στην αποστολή τους.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι και εσείς σαν Βουλευτής περιφέρειας, όπως και εγώ άλλωστε που προέρχομαι από την περιφέρεια, έχουμε κοινά συμφέροντα ώστε να έχουμε ουσιαστικούς δημόσιους οργανισμούς, για να μπορούν στην πράξη και όχι στα λόγια να στηρίξουν, πέραν των άλλων, την περιφερειακή ανάπτυξη. Εμείς σε αυτή τη λογική θα κινηθούμε και αυτή τη λογική σας καλούμε να στηρίξετε.
Σας ευχαριστώ πολύ.