Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Απάντηση του κ. Δημήτρη Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την κατάργηση της ΔΟΥ Καρύστου κ.λπ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/1/2011
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επίκαιρη Ερώτηση

Απάντηση του κ. Δημήτρη Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την κατάργηση της ΔΟΥ Καρύστου κ.λπ.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν θέλω να πω στο συνάδελφο κ. Μαρκόπουλο ότι για πρώτη φορά, και παρά τα τεράστια προβλήματα που είχαν σχέση με την ύφεση, αλλά με και την κατάσταση που εσείς περιγράψατε στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού έγινε με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Για πρώτη φορά, η απόκλιση από τους στόχους των εσόδων ήταν μόνο της τάξης των 250 εκατομμυρίων ευρώ, όταν στην Ελλάδα έχουμε ύφεση της τάξης του 4% -που γνωρίζετε ότι δεν τη δημιουργήσαμε εμείς- και από την άλλη πλευρά, όταν σε μια σειρά από χώρες με πολύ μικρότερη ύφεση, η απόκλιση στα έσοδα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, με -2% ύφεση, είχαμε -8% μείωση των εσόδων. Στην Ελλάδα με -4% είχαμε +5,4% για το 2010 αύξηση των εσόδων.
 Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αυτό μας ικανοποιεί κι ότι δεν καταβάλλουμε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες, σαν αυτές που θα περιγράψω, ώστε ο στόχος αυτός να γίνει πραγματικότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στο 2011. Διάβασα προσεκτικά την ερώτηση που κάνατε, αλλά και τις αιτιάσεις των φορέων της Ευβοίας, σχετικά με το θέμα της μη κατάργησης της ΔΟΥ Καρύστου. Κι αναρωτήθηκα από πού προέκυψε αυτό το ζήτημα ότι, δηλαδή, στοχεύουμε στο να καταργήσουμε τη ΔΟΥ Καρύστου. Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στην αναδιοργάνωση συνολικότερα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και σε περιφερειακό και σε κεντρικό επίπεδο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ισχυρές και οργανωμένες ΔΟΥ, που να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολίτη, ΔΟΥ που να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στη μεγάλη πρόκληση σχετικά με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, να μπορούν, δηλαδή, να προχωρούν με αποτελεσματικότητα και σε προληπτικούς και σε τακτικούς, αλλά και σε προσωρινούς ελέγχους. Σήμερα, έχουμε ένα δίκτυο διακοσίων ενενήντα ΔΟΥ που χρειάζεται συνολική ανασύνταξη και αναδιοργάνωση. Λείπει προσωπικό με βάση το πέντε προς ένα. Αδυνατούμε να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες. Υπάρχει αδυναμία, από την άλλη πλευρά, ουσιαστικών ελέγχων. Μόνο το 3% των χρήσεων μπορεί να ελέγξει ο σημερινός φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε έτσι. Παράλληλα, στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ανάγκη προσέλευσης των πολιτών στις εφορίες. Το κάνουμε, λοιπόν, πράξη με μία σειρά  διαδικασιών, αλλά και με το TAXIS NET, στο οποίο εσείς αναφερθήκατε.
Στο TAXIS NET –και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- η αυτοπρόσωπη παρουσία φορολογούμενων περιορίζεται μόνο στην αρχική παραλαβή του κλειδάριθμου για την ενεργοποίηση του λογαριασμού του κάθε φορολογούμενου. Στη συνέχεια, θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί ηλεκτρονικά σχεδόν το σύνολο των συναλλαγών του, δηλαδή να υποβάλει δηλώσεις, να παίρνει εκκαθαριστικά, να παίρνει φορολογική ενημερότητα, να υποβάλει ερωτήσεις και να παίρνει απαντήσεις.
Επίσης, μια σειρά από διαδικασίες περνούν πλέον στα ΚΕΠ, όπως είναι τα αντίγραφα των εκκαθαριστικών από την εφορία, η φορολογική ενημερότητα και μία σειρά από άλλες τέτοιες διαδικασίες. Και παράλληλα, στο μεγάλο ζήτημα που έχει σχέση με τις πληρωμές και τις εισπράξεις, αυτά πέρασαν ήδη και περνούν σε σημαντικό βαθμό στις τράπεζες, ιδιαίτερα με την εκκίνηση της λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από 1ης-1-2011.
Αυτά, όμως, όλα δεν σημαίνουν ότι εμείς θα αφήσουμε ακάλυπτες περιοχές και ιδιαίτερα περιοχές της Καρύστου, που -όπως πολύ καλά είπατε- είναι δυσπρόσιτες και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτές, λοιπόν, είναι οι προθέσεις μας και αυτές τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς καλούμε κι εσάς να τις στηρίξετε.
Σας ευχαριστώ.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Κύριε Μαρκόπουλε, θέλω κατ’ αρχήν να σας πω ότι εμείς δεν χαιρόμαστε για τίποτα και πολύ περισσότερο για την κατάσταση την οποία παραλάβαμε από την Κυβέρνηση τη δική σας, την οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με όλους τους τρόπους και με όλα τα μέσα. Κι είναι γεγονός ότι δώσαμε μία πολύ μεγάλη και σκληρή μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες και στον τομέα των εσόδων και στον τομέα συνολικότερα του περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που είχαν φτάσει εκεί που γνωρίζετε.
Από εκεί και πέρα, ένα κομμάτι των προσπαθειών μας είναι και η αναδιάταξη και η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την οποία εσείς προσωπικά –και χαίρομαι γι’ αυτό- την χαιρετίσατε στην αρχή, αλλά από την άλλη πλευρά βλέπω ότι «κολλάτε» σε ορισμένα ζητήματα. Αντιλαμβάνομαι και τις ανησυχίες σας και τις πιέσεις που μπορεί να υπάρχουν από τις τοπικές κοινωνίες για ορισμένα πράγματα. Στην προκειμένη περίπτωση για τη ΔΟΥ Καρύστου, στην οποία αναφέρεστε, είναι αδικαιολόγητες κατά τη γνώμη μου. Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες γιατί είμαι Βουλευτής περιφέρειας. Όμως, αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει στο να προχωρήσουμε σε μία γενναία ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στο σύνολό του και στην περιφέρεια και στο κέντρο σε ό,τι αφορά τις κεντρικές υπηρεσίες. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τους στόχους μας στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Εμείς θέλουμε μία δημόσια διοίκηση, η οποία να λειτουργεί ουσιαστικά. Θέλουμε ΔΟΥ οι οποίες να μην είναι ΔΟΥ-«ταμπέλες», να μην είναι ΔΟΥ-«σφραγίδες» αλλά να είναι ΔΟΥ που να μπορούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εξυπηρετήσουν τους Έλληνες πολίτες. Αυτός είναι ο στόχος μας.
Διαφορετικά, τόσο τα φορολογικά έσοδα, τα οποία μαζεύουμε από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών, όσο και οι θυσίες που γίνονται, θα πηγαίνουν χαμένες, θα πηγαίνουν στις γνωστές «μαύρες τρύπες» του γνωστού τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
Αυτό πιστεύω ότι δεν πρέπει να το θέλετε ούτε κι εσείς και πρέπει ίσα-ίσα, από τη στιγμή που είστε ένα κόμμα, το οποίο κυβέρνησε για μεγάλο χρονικό διάστημα κι έχετε σημαντικές και σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, να βάλετε «πλάτη», κύριε Μαρκόπουλε –όχι εσείς προσωπικά, συνολικότερα η παράταξή σας- προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.
Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι όποιες αποφάσεις ληφθούν σχετικά με το θέμα που αφορά το δίκτυο των εφοριών θα είναι αποφάσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν. Δεν πρόκειται κανένας να προχωρήσει επιλεκτικά είτε στην Εύβοια, είτε σε οποιονδήποτε άλλο νομό, στο κλείσιμο ή σε συγχωνεύσεις ΔΟΥ, αλλά τα κριτήρια, τα οποία θα υπάρξουν, θα είναι κριτήρια γνωστά σε όλους και θα είναι κριτήρια –όπως σας είπα- αποτελεσματικότητας σε σχέση με τη λειτουργία των ΔΟΥ σε ό,τι αφορά τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική ανάπτυξη και τους πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση έχουμε κατά νου –άλλωστε σας το τόνισα- τα ζητήματα, στα οποία αναφέρεστε, να ληφθούν υπ’ όψιν στις τελικές αποφάσεις. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τελικές αποφάσεις για το ζήτημα αυτό και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει απόφαση για το κλείσιμο της ΔΟΥ Καρύστου.
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.