Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Απάντηση του κ. Δημήτρη Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, την εξαίρεση καταβολής ΦΠΑ κ.λπ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/12/2010
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επίκαιρη Ερώτηση

Απάντηση του κ. Δημήτρη Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, την εξαίρεση καταβολής ΦΠΑ κ.λπ.

 

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Ευχαριστώ και τον συνάδελφο, κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο, για την ευκαιρία που μου δίνει να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα σχετικά με τις δυνατότητες μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ.

Κύριε Γιακουμάτο, καταρχήν νομίζω ότι γνωρίζετε κι εσείς ότι σε εφαρμογή της 6ης Κοινοτικής Οδηγίας που αφορά στην κωδικοποίηση του ΦΠΑ, σε συνδυασμό με το άρθρο 22 του ν.2859/2000, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ η παροχή υπηρεσιών και η παράδοση αγαθών που συνδέονται στενά με την κοινωνική πρόνοια, εφόσον αυτή η παροχή υπηρεσιών γίνεται από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Οργανισμούς ή Ιδρύματα που είναι αναγνωρισμένα από το κράτος. Δεν ισχύει, δηλαδή, αυτή η απαλλαγή -και δεν είναι μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να ισχύει- σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον η παροχή αυτή υπηρεσιών, όπως είπα, γίνεται από επιχειρήσεις ,οι οποίες λειτουργούν με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως οι επιχειρήσεις, τις οποίες αναφέρατε πριν. Αυτές οι επιχειρήσεις στη χώρας μας έχουν ΦΠΑ μέχρι σήμερα,11%.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σχετικά με το θέμα της απαλλαγής σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο.

Είναι γνωστό ότι από τις αρχές του 2010 ιδιωτικές επιχειρήσεις που αφορούν είτε σε γηροκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, είτε σε ορφανοτροφεία, δεν έχουν ζητήσει απαλλαγή αλλά μείωση του ΦΠΑ, μετάπτωση στους χαμηλότερους συντελεστές.

Αναγνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές συμπληρώνουν τις ελλείψεις των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών αλλά και των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας που υπάρχουν στη χώρα μας. Έχουν, δηλαδή και παίζουν αναμφισβήτητα ένα σημαντικό ρόλο. Γι΄ αυτό κι εμείς έχουμε εξαντλήσει και εξαντλούμε κάθε περιθώριο σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση πόρων, προκειμένου να στηρίξουμε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Ένα μεγάλο πρόγραμμα είναι η «Βοήθεια στο Σπίτι».

Θέλω εδώ να σας ενημερώσω, ότι για ηλικιωμένους, άπορους και ανασφάλιστους, είτε είναι αυτοεξυπηρετούμενοι είτε όχι, το δημόσιο υπογράφει συμβάσεις με μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καλύπτοντας το σύνολο του ημερήσιου κόστους. Το λέω αυτό και το τονίζω,  για άπορους και ανασφάλιστους. Διότι οι ασφαλισμένοι, κύριε Γιακουμάτο, έχουν τη δυνατότητα με το ασφαλιστικό τους ταμείο να υπογράψουν μια σύμβαση με αυτές τις μονάδες και να καλύπτεται από εκεί το κράτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» της 9ης Μαΐου του 2010, πρόταση για υπογραφή τέτοιων συμβάσεων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έγινε από το δημόσιο, όπως ο κ. Προσαλίκας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων αναγνωρίζει σ’ αυτό το δημοσίευμα.

Από εκεί και πέρα αυτό που θέλω να τονίσω κλείνοντας την απάντησή μου σε αυτά που θέσατε, είναι ότι αυτό που επιχειρήσαμε και το καταφέραμε, το αποφύγαμε, ήταν να υπάρξει μαζική μετάπτωση των συντελεστών από το 11% στο 23%, πράγμα που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα παντού και καταφέραμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, που όπως ξέρετε υπάρχουν τεράστια προβλήματα σήμερα, να μειώσουμε τους συντελεστές του ΦΠΑ στα φάρμακα, πράγμα το οποίο θα το απολαύσουν και οι ηλικιωμένοι κυρίως αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός και τα νοσοκομεία. Σε έναν τομέα που παίζει πολύ βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, στον τουρισμό, οι δύο μειώσεις που έγιναν, έγιναν μόνο εκεί.  Από εκεί και πέρα εκείνο που δυνατότητες αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον που μιλάμε, δεν υπάρχουν για περαιτέρω μειώσεις του ΦΠΑ. Εξάλλου, κύριε Γιακουμάτο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, της οποίας κι εσείς ήσασταν μέλος, δεν επιχείρησε να κάνει κάτι τέτοιο κάτω από άλλες πολύ καλύτερες για σας τότε συνθήκες.

Σας ευχαριστώ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Και εγώ θα είμαι πολύ σύντομος, κυρία Πρόεδρε.

Όπως εξήγησα στον κ. Γιακουμάτο, οι άποροι και οι ανασφάλιστοι καλύπτονται και καλύπτονται πλήρως. Έγινε πρόταση και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας σε δημοσίευμα -ανέφερα σχετικό δημοσίευμα, δεν είναι λόγια δικά μου- αποδέχτηκε ότι υπήρξε τέτοια πρόταση για συμβάσεις για αυτούς τους ανθρώπους που είναι άποροι με τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Ξαναλέω, υπήρξε τέτοια πρόταση. Ο ίδιος ο Πρόεδρος το αποδέχεται αυτό. Το δημόσιο, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών καλύπτουν εξολοκλήρου το ημερήσιο κόστος της φιλοξενίας για αυτά τα άτομα. Έχουμε, λοιπόν, μια κατηγορία ανθρώπων, που είναι οι άποροι και οι ανασφάλιστοι, την οποία καλύπτει το δημόσιο. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους ανθρώπους εκείνους που είναι ασφαλισμένοι, που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.  Για να δούμε τελικά τι μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρουν οι άποροι ηλικιωμένοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τη φροντίδα που πρέπει ή μας ενδιαφέρει η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων; Την προηγούμενη δεκαετία, λοιπόν, τα ιδιωτικά γηροκομεία λειτουργούσαν μέχρι και με λίστες αναμονής. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δύσκολα και πολλές φορές με τσιμπημένες χρεώσεις δέχονταν ασθενείς με ιδιαίτερα προβλήματα, αλτσχάιμερ που αναφέρατε πριν ή κινητικά προβλήματα.Δεν τους δέχονταν καθόλου. Ήταν και είναι κατά κανόνα απρόσιτα αυτά τα ιδρύματα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον και με βάση τις μέχρι σήμερα υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες για χαμηλοσυνταξιούχους και τέτοιες οικογένειες.

Το θέμα, λοιπόν, που θέτετε αυτή τη στιγμή για μείωση του ΦΠΑ δεν αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άπορους, αφορά το περιθώριο κέρδους αυτών των ιδρυμάτων. Σας είπα ότι με βάση τις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του ΦΠΑ. Η παράταξή σας δυστυχώς, αλλά κι εσείς, κύριε Γιακουμάτο -που σας εκτιμώ προσωπικά- μπαίνετε στην ίδια λογική και από τη μία πλευρά μας ζητάτε αύξηση των δαπανών και από την άλλη μείωση των εσόδων. Με τη σημερινή σας ερώτηση αυτό κάνετε. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν φαίνεται να σας ενδιαφέρει η κατάσταση των απόρων και των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά το εάν θα υπάρξουν περισσότερα ή λιγότερα κέρδη σ’ αυτές τις μονάδες. Εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ.

Σας ευχαριστώ.