Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Απάντηση κ. Δημήτρη Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την πιθανή κατάργηση των ΔΟΥ Τυρνάβου και Αγιάς στα πλαίσια του σχεδίου αν
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/12/2010
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επίκαιρη Ερώτηση

Απάντηση κ. Δημήτρη Κουσελά Υφυπουργού Οικονομικών  στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την πιθανή κατάργηση των ΔΟΥ Τυρνάβου και Αγιάς στα πλαίσια του σχεδίου αναδιάταξης των ΔΟΥ κ.λπ.

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω να ευχαριστήσω και το συνάδελφο, τον κ. Ροντούλη, για την ευκαιρία που μου δίνει να αναφερθώ στο μεγάλο ζήτημα της αναδιοργάνωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Για την Κυβέρνηση, κύριε Ροντούλη, το θέμα της αναμόρφωσης συνολικότερα του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, αναμόρφωσης που έχει ως στόχο ένα μικρότερο, επιτελικό, πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος, είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας. Θέλουμε ένα δημόσιο τομέα που θα σέβεται τα χρήματα που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης και που θα τον εξυπηρετεί καλύτερα. Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, εντάσσεται και η πρώτη φάση αναδιοργάνωσης, σε περιφερειακό επίπεδο, του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που αφορά τις εφορίες, τα τελωνεία, κλπ.

Σήμερα στη χώρα μας έχουμε συνολικά διακόσιες ενενήντα ΔΟΥ. Οι ογδόντα από αυτές, δυστυχώς, δεν καλύπτουν παρά το 1% των συνολικών εσόδων. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι σημαίνει αυτό. Από την άλλη πλευρά έχουμε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Και στα πλαίσια της γνωστής δέσμευσης πέντε προς ένα, υπάρχει αδυναμία για κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να έχουμε ΔΟΥ, οι οποίες υπολειτουργούν, διευθυντές που παραδίδουν τα κλειδιά και τους πολίτες κυριολεκτικά να ταλαιπωρούνται στις ουρές που δημιουργούνται.

Ο στόχος μας, λοιπόν, ποιος είναι; Θέλουμε να δημιουργήσουμε ισχυρές, οργανωμένες, πλήρως στελεχωμένες και μηχανογραφημένες ΔΟΥ. Υπηρεσίες, δηλαδή, που θα μπορούν να ανταποκριθούν θετικά και στις φορολογικές και στις εισπρακτικές, αλλά και στις ελεγκτικές διαδικασίες που χρειάζεται σήμερα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Παράλληλα, στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ανάγκη προσέλευσης στις εφορίες. Αυτό το κάνουμε πράξη μέσα από μια σειρά διαδικασιών.

Κατ’ αρχήν, η φορολογική ενημερότητα, αντίγραφα εκκαθαριστικών σημειωμάτων και μια σειρά από άλλες εργασίες θα γίνονται μέσω των ΚΕΠ.

Δεύτερον, η είσπραξη οφειλών, όπως γνωρίζετε, καθώς και η περαίωση, στο μεγαλύτερό τους βαθμό πέρασαν μέσα από τις τράπεζες. Οι πληρωμές των διαφόρων δαπανών του δημοσίου που μέχρι σήμερα γινόντουσαν μέσα από τις ΔΟΥ, με την έναρξη της λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών θα γίνεται πλέον μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Οι στόχοι μας, λοιπόν, είναι αυτοί, τους οποίους προανέφερα. Είναι στόχοι, με τους οποίους –πιστεύω- ούτε κι εσείς μπορείτε να διαφωνήσετε.

Σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα που θέτετε:

Δεν μπορώ να καταλάβω, αν πιστεύετε εμάς ή τα όποια δημοσιεύματα. Σας είπα και στη συνάντηση που είχαμε ότι δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις γύρω από το ζήτημα αυτό. Οι συγχωνεύσεις και η μείωση του αριθμού των ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα θέλω να σας διαβεβαιώσω –και θα το δείτε στην πράξη- θα γίνουν με αντικειμενικά και σαφή κριτήρια, έξω από πελατειακές, αλλά και από τοπικιστικές, αν θέλετε, σκοπιμότητες με κριτήρια, τα οποία θα είναι σε όλους γνωστά. Εξάλλου, δεν είμαστε εμείς εκείνοι, οι οποίοι αρνηθήκαμε –ούτε εγώ προσωπικά- το διάλογο. Έχω κάνει τρεις συναντήσεις -η μία έγινε με την παρουσία σας- με όλους τους φορείς της περιοχής, οι οποίοι ζήτησαν να μας δουν και απάντησα στα ζητήματα που είχαν θέσει.

Θέλω λοιπόν να σας καλέσω να στηρίξετε αυτή μας την προσπάθεια, γιατί είναι μια προσπάθεια η οποία θα ωφελήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όχι μόνο τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και την αύξηση των εσόδων, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω καταρχήν να πω στον κ. Ροντούλη το εξής. Είμαι και εγώ, κ. Ροντούλη, Βουλευτής της περιφέρειας και σέβομαι και κατανοώ και τις τοπικές ανησυχίες, αλλά και τις πιέσεις που υπάρχουν στους Βουλευτές σε πολλές τέτοιες καταστάσεις.

Πρέπει όμως σε σχέση με τέτοιου είδους ζητήματα ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Και το δίλημμα είναι καθαρό. Θέλουμε κράτος και δημόσια διοίκηση που θα λειτουργεί αποτελεσματικά, θα εξυπηρετεί αποτελεσματικά τον πολίτη, θα σέβεται και θα εξασφαλίζει τις οικονομίες που πληρώνει μέσα από τη φορολογία ο Έλληνας πολίτης ή θα μπούμε στη λογική να συντηρούμε πολλές φορές υπηρεσίες «σφραγίδες», υπηρεσίες που έχουν μόνο την ταμπέλα εξωτερικά και εσωτερικά δεν μπορούν να προσφέρουν αυτά που πρέπει να προσφέρουν;

Αυτά δεν τα λέω -για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση- για τις δύο Εφορίες στις οποίες αναφέρεστε. Μιλάω συνολικότερα.

Θέλουμε, λοιπόν, μια τέτοια δημόσια διοίκηση, η οποία θα δημιουργεί ουσιαστικά «μαύρες τρύπες», με αποτέλεσμα οι όποιες θυσίες γίνονται σήμερα από πλευράς του ελληνικού λαού να πηγαίνουν χαμένες ή μια δημόσια διοίκηση, όπως είπα, ευέλικτη, αποτελεσματική πάνω απ’ όλα, η οποία θα λειτουργεί και θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Έλληνα πολίτη; Πιστεύω ότι θέλουμε τη δεύτερη δημόσια διοίκηση, γι’ αυτό και σας κάλεσα να συνταχθείτε σ’ αυτή τη λογική.

Τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσουμε –δεν έχουν τελειώσει οι επεξεργασίες, όπως σας είπα- θα ανακοινωθούν και θα τα κουβεντιάσουμε. Είναι κριτήρια συνολικά. Δεν θα είναι ένα και μόνο κριτήριο. Θα είναι ένα «καλάθι» κριτηρίων, που θα λαμβάνει υπόψη και αυτά που εσείς σήμερα με την τοποθέτησή σας θέσατε εδώ. Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, το μέσο έσοδο ανά υπάλληλο, με βάση τα σημερινά στοιχεία, βγαίνει ότι θα έπρεπε να είναι σε κάθε Εφορία 3 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε Εφορίες όπου το μέσο έσοδο ανά υπάλληλο είναι λιγότερο κι από 360.000 ευρώ.

Το μέσο επίπεδο των δηλώσεων θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον πεντακόσιες πέντε ανά υπάλληλο. Έχουμε κάτω κι από τριακόσιες εξήντα. Καταβαίνετε, λοιπόν, ότι υπάρχουν καταστάσεις που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διατηρηθούν, γιατί απλά αυτό που κάνουν είναι ότι από τη μια πλευρά μας γεμίζουν κόστος και από την άλλη δεν προσφέρουν αυτά που πρέπει να προσφέρουν.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μας ενδιαφέρει και μας πονάει και είμαστε εκείνοι που πρώτοι δώσαμε και δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την περιφερειακή ανάπτυξη, για τη στήριξη της περιφέρειας. Άλλωστε και γι’ αυτό πήγαμε στον «Καλλικράτη» και στην εκλεγμένη Περιφέρεια και στις αρμοδιότητες και τις εξουσίες που δώσαμε στην Περιφέρεια, προκειμένου το κέντρο λήψης των αποφάσεων να μην είναι στην Αθήνα αλλά στην Περιφέρεια.

 Όμως ανάπτυξη δεν νοείται είτε με Υπηρεσίες διαλυμένες είτε με Υπηρεσίες-«σφραγίδες». Ανάπτυξη νοείται με Υπηρεσίες που θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών στον Έλληνα πολίτη και να στηρίζουν πραγματικά την ανάπτυξη. Αυτές τις υπηρεσίες, λοιπόν, θέλουμε να φτιάξουμε και εκεί αποσκοπούν οι ενέργειές μας. Δεν έχουμε πάρει τελικές αποφάσεις σ’ αυτό το ζήτημα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, όπως σας είπα και πάλι, ότι θα υπάρξει «καλάθι» κριτηρίων, τα οποία θα είναι σαφέστατα, έξω και πέρα από όποιους τοπικισμούς ή οτιδήποτε άλλο.

Να προσθέσω  ακόμα ότι αυτό που είπατε για τα ΚΕΠ θα ισχύσει.

Σας ευχαριστώ πολύ.