Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις προτάσεις για τη μείωση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού κ.λπ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/10/2010
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επίκαιρη Ερώτηση

Απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις προτάσεις για τη μείωση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού  κ.λπ.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ και τον συνάδελφο κ. Αυγενάκη για την ερώτηση.
Κύριε Αυγενάκη, όπως γνωρίζετε το φορολογικό καθεστώς των βιομηχανοποιημένων καπνών στη χώρα μας είναι εναρμονισμένο με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Kαι αυτό που θέλω να πω ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο φόρος του καπνού είναι υψηλός για δυο λόγους:
Πρώτον, για δημοσιονομικούς λόγους, δεύτερον και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι αυξήσεις που έγιναν στον ειδικό φόρο κατανάλωσης το χρονικό διάστημα που πέρασε, έγιναν για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες δημοσιονομικές συνθήκες στις οποίες βρεθήκαμε και η προηγούμενη κυβέρνηση και εσείς πιστεύω γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και την έκταση, αλλά και την ένταση αυτών των δημοσιονομικών συνθηκών, γιατί ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι για να διατηρηθούν τα περιθώρια κέρδους των διακινητών που είπατε και των περιπτεριούχων, αλλά και τα έσοδα του δημοσίου, γιατί έχουμε προβλήματα και από τις δυο πλευρές, θα έπρεπε κανονικά οι εισαγωγείς και οι καπνοβιομήχανοι, μετά τις αυξήσεις οι οποίες έγιναν στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και από τη στιγμή που οι τιμές διαμορφώνονται απ’ αυτούς και όχι από μας, να υπολογιστούν στην τελική τιμή του προϊόντος οι αυξήσεις αυτές. Αυτό που έγινε, όμως, είναι ότι ενσωματώθηκε μόνο η πρώτη αύξηση και όχι οι δυο επόμενες αυξήσεις στην τελική τιμή. Και αυτό βέβαια δεν έγινε σε βάρος των δικών τους κερδών, έγινε προφανώς σε βάρος των περιθωρίων κέρδους όλων των εμπλεκόμενων στην εμπορία των προϊόντων καπνού, περιπτεριούχων, αλλά και των υπόλοιπων και ταυτόχρονα δημιούργησαν και ένα σοβαρό πρόβλημα σε ότι αφορά τα δημόσια έσοδα.
 
Σχετικά τώρα με την πρόταση, την οποία κάνατε. Μιλάτε για μείωση της φορολογίας, κατά 7 λεπτά, για κάθε ευρώ πωλούμενου προϊόντος. Τέτοια μείωση αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όπως καταλαβαίνετε ο Κρατικός Προϋπολογισμός, δεν μπορεί να την αντέξει. Αλλά ακόμη και εάν υιοθετούσαμε την πρότασή σας και μειώναμε κατά 7 λεπτά στο ευρώ κάθε πωλούμενου προϊόντος τον ειδικό φόρο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στους περιπτεριούχους και στους άλλους διακινητές προϊόντων. Και το υπογραμμίζω αυτό, γιατί όπως, κύριε Αυγενάκη, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, το ελάχιστο περιθώριο κέρδους που υπήρχε γι’ αυτούς τους ανθρώπους καταργήθηκε το 1992 από την τότε κυβέρνηση που γνωρίζετε ποια κυβέρνηση ήταν. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τρόπος κατοχύρωσης αυτού του κέρδους με διοικητικά ή νομικά μέτρα. Αυτό το οποίο βγαίνει η τελική τιμή δηλαδή, αλλά και το δικό τους επαγγελματικό κέρδος είναι μέσα από ελεύθερες συμφωνίες.
Σε ό,τι αφορά τον λεπτοκομμένο καπνό που είπατε, για να καθιερωθεί πάγιος φόρος, απαιτείται ριζική αλλαγή της φορολογίας του. Γιατί σήμερα ο φόρος είναι αμιγώς αναλογικός. Ωστόσο, θέλω να υπογραμμίσω ότι η καθιέρωση ελάχιστου φόρου σε αυτό το είδος καπνού είναι κάτι που το εξετάζουμε, γιατί αυτή η δυνατότητα μας παρέχεται και από το άρθρο 3 της Οδηγίας 92/80 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αλλάζει τη δομή της φορολογίας και πιέζει ανοδικά την τιμή παρέχοντας τη δυνατότητα για αυξημένα περιθώρια κέρδους στους διακινητές, στο μέτρο βέβαια που θα πετύχουν ανάλογες συμφωνίες με τις εταιρείες.
Αύριο, όπως και εσείς είπατε, έχουμε μια συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους και τους εισαγωγείς και τους καπνοβιομήχανους και τους περιπτεριούχους και στόχος μας είναι μέσα απ’ αυτή τη συνάντηση να βρούμε ένα κοινό τόπο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Ευχαριστώ πολύ.
 
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
 
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχήν θέλω να πω, κύριε Αυγενάκη, και το γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή με τους περιπτεριούχους, καθώς και τους υπόλοιπους διακινητές καπνού, δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Το δημιούργησε η τιμολογιακή πολιτική, την οποία άσκησαν και ασκούν οι καπνοβιομήχανοι και οι εισαγωγείς, οι οποίοι ουσιαστικά και προκειμένου να ανταπεξέλθουν στους δικούς τους όρους ανταγωνισμού, πίεσαν στο έπακρο τα περιθώρια κέρδους των περιπτεριούχων και των υπόλοιπων διακινητών. Δεν το δημιούργησε, λοιπόν, ούτε η απαγόρευση του καπνίσματος ούτε κάποια πολιτική της Κυβέρνησης αυτό το χρονικό διάστημα. Αυτό νομίζω ότι το ξέρετε πολύ καλά.
Από κει και πέρα εάν εμείς μπαίναμε στη λογική που είπατε να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατά 9 λεπτά του ευρώ κάθε πωλούμενου προϊόντος, δηλαδή από 69 λεπτά να τον πάμε στα 60, θα έπρεπε να αυξήσουμε υπέρμετρα τον πάγιο φόρο, επομένως και τον ελάχιστο ειδικό φόρο στα τσιγάρα. Έτσι θα θέταμε έναν πολύ μεγάλο και σοβαρό κίνδυνο για την εγχώρια καπνοβιομηχανία ως αποτέλεσμα μιας δυσανάλογης αύξησης της τιμής στα κατά κανόνα φθηνότερα εγχώρια τσιγάρα σε σχέση με τα εισαγόμενα. Δεν ξέρω αν θέλετε και το εννοείτε να πάμε σε μια τέτοια λογική.
Από κει και πέρα να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι τριπλός. Ο πρώτος είναι ότι θέλουμε όντος να στηρίξουμε τα έσοδα του δημοσίου και νομίζω ότι αυτό το θέλετε και εσείς και όλοι οι Έλληνες πολίτες, που μας ακούν σήμερα. Ο δεύτερος είναι να μη θιγεί ακριβώς υπέρμετρα η εγχώρια παραγωγή προϊόντων καπνού προς όφελος κάποιων άλλων, κάποιων τρίτων. Και τρίτος στόχος, που είναι και πρωταρχικός, γιατί καταλαβαίνουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχουν οι περιπτερούχοι και οι υπόλοιποι διακινητές καπνού, είναι να μπορέσει να διασφαλιστεί για αυτούς ένα περιθώριο κέρδους, που να τους επιτρέπει να διαβιούν κάτω από ομαλές συνθήκες και που σήμερα όντως αυτό το ζήτημα έχει διαταραχθεί και θέλουμε να το επανορθώσουμε. Γι’ αυτό και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια.
Για να αντιμετωπιστεί, όμως, αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες συμφωνίες κυρίων σε όλα τα επίπεδα, γιατί -όπως γνωρίζετε- το θέμα αυτό δεν είναι απλό, είναι αρκετά σύνθετο. Ε, λοιπόν η δική μας παρέμβαση, το δικό μας κάλεσμα στην αυριανή συνάντηση που έχουμε, όπως και οι διαδικασίες διαλόγου, οι οποίες έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, αποσκοπούν ακριβώς εκεί. Θέλουμε να υπάρξει μια ομαλότητα στην αγορά και θέλουμε και αυτοί να μπορέσουν να ζήσουν κάτω από καλύτερες συνθήκες.
Εγώ είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι εάν θα υπάρξει καλή θέληση από την πλευρά όλων θα βρεθεί μια λύση, η οποία θα διασφαλίζει ακριβώς αυτά τα τρία ζητήματα, τους τρεις στόχους που είπα.
Σας ευχαριστώ πολύ.