Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων αμπελουργικών καλλιεργιών και αμπελοοινικού κλάδου
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/7/2010
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου : 367
Ημερομηνία Κατάθεσης : 26.07.2010

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

 

-ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

ΘΕΜΑ: Μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων αμπελουργικών καλλιεργιών και αμπελοοινικού κλάδου.

 

 

Η σημερινή συγκυρία βρίσκει τον αμπελοοινικό τομέα της Μεσσηνίας και γενικότερα της χώρας σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Τα απούλητα αποθέματα κρασιού εκτιμώνται σήμερα, 2 μήνες πριν τον τρύγο, σε 250.000 τόνους πανελλαδικά.  

 

Τη στιγμή που ήδη η εγχώρια παραγωγή παρουσιάζει πλεόνασμα, εξακολουθεί να δέχεται σημαντικές πιέσεις από τα οινικά προϊόντα που παράγονται σε τρίτες χώρες, εισάγονται όμως μέσω χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεγάλο μέρος αυτών των προϊόντων, που ανέρχονται σε 30.000-50.000 τόνους ετησίως, εμφιαλώνεται και διακινείται χωρίς επαρκή έλεγχο, εμφανιζόμενο ακόμα και ως ελληνικό.

 

Τα παραπάνω προβλήματα δεν εμφανίζονται, βέβαια, για πρώτη φορά φέτος, έχουν όμως σοβαρά ενταθεί, λόγω και της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας κατά το τρέχον έτος, απειλώντας να καταστήσουν ασύμφορο ακόμα και τον τρύγο στις ζώνες Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας (ΟΠΑΠ), που είναι και οι πιο ανταγωνιστικές.

 

Επειδή επείγει η λήψη μέτρων, όπως αυτά που ζήτησε η Κεντρική Συνεταιριστική ‘Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) στη Συνέντευξη Τύπου της 14-7-2010 και ειδικότερα:

-Να γίνει απόσταξη οίνων στις περιοχές που δεν έχουν άλλη διέξοδο

-Να μετατεθεί χρονικά η αποπληρωμή της α’ δόσης του άτοκου δανεισμού, δεδομένου ότι η περυσινή συγκομιδή βρίσκεται ακόμη στις δεξαμενές

-Να αναζητηθούν διέξοδοι, εκτός του οινικού τομέα, για τη σταφυλική παραγωγή ( αξιοποίηση για παραγωγή ούζου, συμπυκνωμένου χυμού σταφυλιού, τσίπουρου)

- Να εκταμιευθούν άμεσα τα ποσά ανακατανομής της άτοκης χρηματοδότησης (β’ δόση)

-Να χορηγηθεί νέος άτοκος δανεισμός στις συνεταιριστικές οργανώσεις του κλάδου, εφόσον παρέμβουν για παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής πέραν των εμπορικών τους δυνατοτήτων, και με  αποπληρωμή που θα  συναρτηθεί αποκλειστικά με την ρευστοποίηση του παραχθέντος οίνου στις αγορές.

-Να τηρηθεί αυστηρά η αμπελοοινική νομοθεσία, ώστε να αποκατασταθεί ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά.  Η εφαρμογή της νομοθεσίας να διασφαλισθεί με ελέγχους, που θα ξεκινούν  από το αμπέλι.

 

Επειδή είναι άμεσα πλέον ορατός ο κίνδυνος μαζικής εγκατάλειψης της καλλιέργειας, υποβάθμισης της πρώτης ύλης και των τελικών προϊόντων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη φήμη του Ελληνικού κρασιού και την προοπτική του κλάδου στο μέλλον, αλλά και με προφανείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τις αντίστοιχες περιφέρειες της χώρας,

 

Ερωτάται η Κυρία Υπουργός:

- Προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΚΕΟΣΟΕ,  ως έκτακτα και αναγκαία μέτρα στήριξης του κλάδου;

-  Τι ενέργειες έχουν γίνει σχετικά με το θέμα από την Ελληνική Κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο και σε  επίπεδο Ε.Ε;

-  Τι  γενικότερα μέτρα προτίθεται να λάβει για τη στήριξη του ιδιαίτερα δοκιμαζόμενου, αυτή τη χρονιά, αμπελοοινικού τομέα, για την αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, για μια ολοκληρωμένη στρατηγική ποιότητας για το Ελληνικό κρασί;

 

 

                                                                                Αθήνα  26 Ιουλίου 2010

 

Ο βουλευτής

 

    Δημήτρης Κουσελάς