Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, τροπολογίας για τους πυρόπληκτους επιχειρηματίες στο σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/4/2010
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, τροπολογίας για τους πυρόπληκτους επιχειρηματίες στο σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κ.α διατάξεις», 15-4-2010.

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ήθελα να δώσω μία μικρή συμβουλή, αν μου επιτρέπετε, στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα στον απερχόμενο από το Βήμα συνάδελφο. Το καλύτερο που θα είχαν να κάνουν σε αυτή τη χρονική συγκυρία οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα εκείνοι οι οποίοι στήριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που έφερε τη χώρα μας στο χείλος, κυριολεκτικά, του γκρεμού και την κατέστησε ανυπόληπτη και αναξιόπιστη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θα ήταν να κάνουν την αυτοκριτική τους και να συνδράμουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της παρούσας Κυβέρνησης, ιδιαίτερα τη σημερινή.  Και αυτό, γιατί είναι μία νομοθετική πρωτοβουλία που στοχεύει να διαμορφώσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα εκεί που τα έκαναν κομμάτια και θρύψαλα και χάρισαν δισεκατομμύρια στους έχοντες και κατέχοντες, αλλά και να περιμαζέψει τα φορολογικά έσοδα, να ανασυγκροτήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που τους διέλυσαν και φτάσαμε στο σημερινό επίπεδο. Φαίνεται, όμως, ότι δεν είναι στην πρόθεσή τους κάτι τέτοιο. Και αυτό φάνηκε από πολλές τοποθετήσεις. Αυτό δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι το μήνυμα των εκλογών στις 4 του Οκτώβρη η ηγεσία τους, αλλά και πολλοί συνάδελφοι, δεν το έχουν πάρει. Η βάση, όμως, της Νέας Δημοκρατίας είμαι σίγουρος ότι το έχει πάρει και πως σκέφτεται διαφορετικά.

 

Σε ό,τι αφορά στις τροπολογίες: Πήρα το λόγο για να μιλήσω επί της τροπολογίας 5150, που έχω καταθέσει μαζί και με άλλους συναδέλφους από τις πυρόπληκτες περιοχές. Εκφράζουμε όλους τους συναδέλφους των πυρόπληκτων Νομών και αυτούς που δεν έχουν υπογράψει αυτή την τροπολογία. Μάλιστα, η κα Κατερίνα Σηφουνάκη ήταν μέχρι πριν από λίγο εδώ και ήθελε να μιλήσει κι εκείνη και πολλοί άλλοι συνάδελφοι για τα ιδιαίτερα προβλήματα της πυρόπληκτης Εύβοιας. Με βάση αυτή την τροπολογία, που εκφράζει ταυτόχρονα και εκπροσωπεί και όλα τα Επιμελητήρια -ήταν αίτημα και των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων Νομών- θέλουμε να ξεκαθαριστεί ότι στις διατάξεις του άρθρου 2, παράγραφος 7, του  Ν. 3816/2010 εμπίπτουν και τα δάνεια που χορηγήθηκαν χωρίς την εγγύηση του Δημοσίου σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες των πυρόπληκτων Νομών κατά τις πυρκαγιές του 2007. Με αυτόν το νόμο είχε θεσμοθετηθεί πάγωμα στα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, ωστόσο ήταν στο πνεύμα του νόμου και τα δάνεια που δεν είχαν δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου, αλλά με εγγύηση των ίδιων των δανειοληπτών, οι οποίοι πριν ακόμα το Δημόσιο δώσει την εγγύησή του, εγγυήθηκαν οι ίδιοι με διάφορους τρόπους τα δάνειά τους.  Δυστυχώς, όμως, επειδή στο νόμο αυτό δεν αναφερόταν ρητά και κατηγορηματικά η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, μία σειρά από τράπεζες αρνούνται να τον υλοποιήσουν, με αποτέλεσμα το σύνολο των πυρόπληκτων δανείων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, να είναι κυριολεκτικά στον αέρα και να δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό ζήτημα.

Λόγοι, λοιπόν, ίσης μεταχείρισης των δανειοληπτών που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου και των άλλων δανειοληπτών, επιβάλλουν να κάνουμε αυτή τη ρύθμιση, προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, -γιατί σε αυτές αναφέρονται αυτά τα δάνεια-, των νομών που είναι η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης στην περιφέρεια και στους πυρόπληκτους νομούς, να μπορέσουν να ανασάνουν.

Γιατί, κύριοι συνάδελφοι, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολλά και μεγάλα. Τα ξέρετε και τα ξέρουμε όλοι και τα έχουμε πολλαπλώς συζητήσει.

Πιστεύω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι θα είναι μία σημαντική κίνηση από την πλευρά τη δική σας, από την πλευρά της Κυβέρνησης, η αποδοχή αυτής της τροπολογίας, που ξαναλέω ότι είναι αίτημα όλων των πυρόπληκτων νομών και των φορέων τους, γιατί έτσι θα δώσει μία πνοή ζωής στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες των πυρόπληκτων νομών. Δεν έχει, και θέλω να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό, κανένα κόστος. Για το χρονικό διάστημα αυτό, τους τόκους θα τους πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι, δεν χαρίζεται δηλαδή τίποτα, απλά θα υπάρξει μία ανάσα δύο ετών, προκειμένου να αποπληρωθούν τα δάνεια αυτά. Θέλω, λοιπόν, να σας καλέσω να αποδεχτείτε αυτήν την τροπολογία, η οποία θα βοηθήσει όλους τους πυρόπληκτους νομούς, που δοκιμάζονται πολύ περισσότερο από ό,τι οι υπόλοιποι.

Σας ευχαριστώ πολύ.