Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα. Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤ.Α) ως Ανεξάρτητης Αρχής-ΝΠΔΔ», 24-2-20
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/2/2010
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα. Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤ.Α) ως Ανεξάρτητης Αρχής-ΝΠΔΔ», 24-2-2010.

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτό το νομοσχέδιο γίνεται ένα πολύ ουσιαστικό βήμα για τη ριζική αναμόρφωση του ελληνικού στατιστικού συστήματος και τη θωράκισή του από παρατυπίες και παρεμβάσεις. Βάζουμε τέλος στην αναξιοπιστία των στατιστικών μας στοιχείων και αποκτούμε επίσημες και πιστοποιημένες στατιστικές, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να τις χρησιμοποιήσουμε και ως εργαλεία έγκαιρης λήψης των αποφάσεων.

 

Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για να σταματήσει η ανυποληψία της χώρας μας, ανυποληψία στην οποία οδήγησε η κατά σύστημα αξιοποίηση της δημιουργικής λογιστικής από την απελθούσα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η εξόφθαλμη παραποίηση στοιχείων, όπως εκείνων της 2ας Οκτωβρίου του 2009.

 

Είναι πολύ πρόσφατη, κύριοι συνάδελφοι, η παρουσίαση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών μας δεδομένων, μιας έκθεσης-καταπέλτη για τις πρακτικές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά, όπως είπε ο προηγούμενος συνάδελφος, ο Γιάννης Κουτσούκος και για τις πρακτικές και τις εντολές που είχε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία από τους πολιτικούς της προϊσταμένους, μιας έκθεσης η οποία δεν αναφέρεται μόνο στο έλλειμμα και στο χρέος, αλλά και σε μία σειρά από άλλες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν.

 

Για όλα αυτά, υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Εν μέρει, όμως, υπάρχουν ευθύνες και στην ίδια την EUROSTAT, που τόσες φορές επισκέφθηκε στο προηγούμενο χρονικό διάστημα τη χώρα μας και η οποία φαίνεται ότι ούτε άκουγε ούτε έβλεπε τις αλχημείες και τις κατά καιρούς αλλοιώσεις σε κρίσιμα δημοσιονομικά στοιχεία.

Η έκθεση, λοιπόν, των εμπειρογνωμόνων ανέδειξε αυτές τις ευθύνες, που είναι κατά βάση ευθύνες πολιτικές, ευθύνες που δεν εξόργισαν μόνο τους Έλληνες πολίτες, αλλά μας έδωσαν τα αρνητικά πρωτεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και θα έλεγα ότι πολλαπλασίασαν ταυτόχρονα και το δύσκολο έργο που έχουμε να κάνουμε, αλλά και το βαρύ τίμημα που πληρώνουμε, προκειμένου να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας και σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο.

 

Θα περιμέναμε, λοιπόν, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, σαν έμπρακτη απόδειξη μιας ελάχιστης αυτοκριτικής, την αποδοχή της πρότασης την οποία υποβάλαμε για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Αντί αυτού, ακούσαμε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να μας εγκαλεί, να μας ζητάει και τα ρέστα. Μας εγκαλούν ποιοί; Αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και την ανυποληψία;

 

Δεν έχετε συνειδητοποιήσει, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ότι οι πολίτες οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος από τις θυσίες, από τις συνέπειες, αν θέλετε, αυτής της κρίσης, καλούνται να το κάνουν εξαιτίας των δικών σας πολιτικών επιλογών;

 

Τι θέλετε, λοιπόν, να κάνουμε; Να πάμε στο 1821 -διότι εκεί ουσιαστικά μας λέει να πάμε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας- ή θέλετε να αμφισβητήσετε την ένταξη της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση ; Αν θέλετε να κάνουμε κάτι τέτοιο, να το πείτε ευθέως. Και προκληθήκατε ήδη από τον Υπουργό Οικονομικών γι αυτό.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι καιρός να σοβαρευτείτε. Αυτό θέλω να πω μόνο. Είναι στοιχειώδες χρέος μας απέναντι στους πολίτες να αποδοθούν επιτέλους, οι ευθύνες που αναλογούν σε εκείνους που πραγματικά ευθύνονται γι αυτή την κατάσταση.

 

Για εμάς, η αναγκαία σήμερα συστράτευση για την αντιμετώπιση της πολλαπλής κρίσης που πλήττει τη χώρα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση συγκάλυψη των ευθυνών.

 

Αντίθετα η συγκάλυψη, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή, ισοδυναμεί με επιβράβευση μιας απαράδεκτης ατιμωρησίας, ατιμωρησίας που θα δώσει τη χαριστική βολή στην αξιοπιστία ολόκληρου του πολιτικού μας συστήματος.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα, όπως είπα, κάνουμε το πρώτο βασικό βήμα, με κεντρικά ζητούμενα τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων στην πηγή, τη βελτίωση της ροής στατιστικής πληροφόρησης από τη Γενική Κυβέρνηση προς την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τη θωράκιση της αξιοπιστίας της νέας στατιστικής Αρχής και τη διασφάλιση της διαφάνειας.

 

Το κρίσιμο, βέβαια, στοίχημα είναι η υλοποίηση αυτών των διατάξεων, η σωστή λειτουργία του συστήματος το γρηγορότερο δυνατό, η ομαλή στελέχωση και η επαρκής χρηματοδότησή του, με βάση συγκεκριμένα καθήκοντα και σε αντιστοιχία με τους νέους του στόχους. Δυστυχώς, εδώ που μας έφεραν οι αλχημείες και η κακοδιαχείριση της απελθούσας κυβέρνησης, στη στενή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους τοποτηρητές των Βρυξελλών θα τους έχουμε στο σβέρκο για τα πιο κρίσιμα ζητήματα της δημοσιονομικής μας -και όχι μόνο…- διαχείρισης.

 

Γι αυτό, το πιο κρίσιμο ζητούμενο από όλους μας, από τους πολιτικούς, από τους φορείς, από τα Κόμματα, από τους πολίτες, είναι να πετύχουμε στους στόχους για τους οποίους δεσμευτήκαμε, να πετύχουμε στους στόχους που έχουμε βάλει για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

 

Οφείλουμε να ξαναδώσουμε στη χώρα μας την προοπτική, τον σεβασμό και τη θέση που της αξίζει. Να μη βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο για όσα καθημερινά μας καταλογίζουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και οι εταίροι της Ευρωζώνης. Να μην αποτελούμε, δηλαδή, έναν αδύναμο κρίκο, έναν εύκολο σάκο του μποξ για τους διεθνείς κερδοσκόπους και για όσους εταίρους μας δεν θέλουν να δουν τα πραγματικά προβλήματα, τις αδυναμίες, αλλά και τις ελλείψεις της Ευρωζώνης.

 

Στόχος μας -και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- είναι να διαψεύσουμε σταθερά και αποφασιστικά τους συκοφάντες και τις Κασσάνδρες, υλοποιώντας το πρόγραμμά μας και ανοίγοντας το δρόμο στις πολιτικές που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος μας, σε πολιτικές ανάπτυξης, αλλά και αναδιανομής του παραγόμενου εισοδήματος και του πλούτου. Αυτός για μένα είναι ο μείζων στόχος, ένας στόχος εθνικής σημασίας, απέναντι στον οποίο δεν χωρούν  ολιγωρίες, ούτε εκπτώσεις στα μεγέθη των στατιστικών, ούτε, πολύ περισσότερο, στην ουσία.

 

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι για όλους αυτούς τους λόγους στηρίζουμε και ψηφίζουμε επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Σας ευχαριστώ.