Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Τοποθέτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά την παρουσίαση, από τον Υπουργό Οικονομικών, του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, 14-1-2010.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/1/2010
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

Τοποθέτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά την παρουσίαση, από τον Υπουργό Οικονομικών, του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, 14-1-2010.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι μια απάντηση σε όλους αυτούς που μέχρι σήμερα έλεγαν ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης και εξόδου από την κρίση.

 

Είναι ένα σχέδιο που εκφράζει τη θέληση της Κυβέρνησης να μη χαθεί άλλος χρόνος, να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες για τον τόπο μας. Είναι ένα Πρόγραμμα εμπροσθοβαρές, ένα Πρόγραμμα που ρίχνει το κύριο βάρος στο ξεκίνημά του. Και αυτό δεν είναι τυχαίο: δεν υπάρχει χρόνος, ούτε λόγος να συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών, που, δυστυχώς, πολλές φορές, δεν έχουν κοινωνική αποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε λόγος να αφήσουμε ανεξέλεγκτα τη φοροδιαφυγή και τις χαριστικές πρακτικές σε όλα τα επίπεδα. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε λόγος να συνεχιστούν η αδιαφάνεια, η κοινωνική αδικία και η κακοδιαχείριση των ημερών της Ν.Δ, που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος και θίγουν την αξιοπρέπεια όλων μας. Γι αυτό, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως παρουσιάστηκε, συνοδεύεται από ένα μεγάλο πακέτο πραγματικών μεταρρυθμίσεων στο Κράτος, στη Δημόσια Διοίκηση και στην Οικονομία.

 

Επιλέξαμε έναν πολύ δύσκολο δρόμο. Δεν επιλέξαμε τον δρόμο της επιδερμικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, που μέχρι σήμερα τα έκρυβαν κάτω από το χαλί. Δεν επιλέξαμε μερεμέτια και φτιασιδώματα για την υφιστάμενη κατάσταση.

 

Η μείωση των ελλειμμάτων επιχειρείται με την ισόποση μείωση των καταναλωτικών δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Η αύξηση των εσόδων βασίζεται σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, στο πλαίσιο μιας μεγάλης μεταρρύθμισης και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης της μη μισθωτής εργασίας. Νομίζω ότι τους λόγους γι αυτό τους καταλαβαίνει ο καθένας.

 

Ο στόχος μας είναι να υπάρξουν δίκαιες λύσεις. Δεν θέλουμε την πρωτόγνωρη κρίση, την οποία κληρονομήσαμε από τις Κυβερνήσεις της Ν.Δ., να την πληρώσουν οι ασθενέστεροι. Γι αυτό λέμε πως ναι, πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα. Δεν μπορεί η κατανάλωση να εξακολουθεί να βασίζεται σε δανεικά, δεν μπορεί να ζούμε με δανεικά. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε - γιατί αυτό κάνουμε - να υπονομεύουμε το μέλλον της νέας γενιάς. Πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα. Πρέπει να μπούμε στον δρόμο της ανάπτυξης.

 

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν σε αυτή την πορεία έχουν λόγο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι δανειστές μας. Αναμφισβήτητα, έχουν. Δεν μπορεί, όταν τα έσοδά μας το 2009 ήταν 49,5 δισ. ευρώ και οι δανειακές υποχρεώσεις του κράτους 58 δισ. ευρώ, να λέμε πως δεν έχουν λόγο στο να μειωθούν τα ελλείμματα. Δεν μπορεί όμως να μας επιβάλουν τα μέτρα και τις πολιτικές, με βάση τις οποίες εμείς θα καλύψουμε τα διάφορα ελλείμματα. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι, η Κυβέρνηση είναι κυρίαρχη να πάρει τις αποφάσεις και να χαράξει τις πολιτικές, με βάση τις οποίες δε θα υπάρξει απλώς σταθερότητα, αλλά ανασυγκρότηση και ανάπτυξη.

 

Οι πολιτικές μας πρέπει να στοχεύουν στη στήριξη των ασθενέστερων, στο νοικοκύρεμα της οικονομίας, στην ανάπτυξη και, παράλληλα, στην αναδιανομή, η οποία όσο ανεβαίνει η ανάπτυξη, τόσο ευρύτερη θα πρέπει να είναι αφού, πέραν των προβλημάτων που δημιούργησε η απελθούσα Κυβέρνηση, με τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, το μεγαλύτερο κακό που έκανε στη χώρα είναι το μεγάλο κεκτημένο το οποίο παρέλαβε, μια ανάπτυξη της τάξης του 4,7%, να το κατεβάσει στο μείον 1,5% !

 

Αυτές, λοιπόν, τις πολιτικές έρχεται να υλοποιήσει σήμερα η Κυβέρνηση, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα, στις ημερομηνίες που λέχθηκαν, να κουβεντιάσουμε πιο εξονυχιστικά.

 

Πέρα από την κριτική τους, η οποία είναι καλοδεχούμενη, εμείς αυτό που θέλουμε σήμερα, από την πλευρά των άλλων κομμάτων, είναι να ακούσουμε και προτάσεις. Άκουσα τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να λέει πως δεν πρόλαβαν να διαβάσουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οντως, έχει δίκιο, σε δύο ώρες δεν είναι δυνατόν να διαβάσουν εξονυχιστικά το Πρόγραμμα. Δεν μπορεί, όμως, να μην έχει προτάσεις ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Έχει προτάσεις και δεν περίμενε, διαβάζοντας το Πρόγραμμα της Κυβέρνησης, να τις αποκτήσει. Περιμένουμε, λοιπόν, στη σημερινή διαδικασία και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, να δούμε αυτές τις προτάσεις να κατατίθενται, ακόμα και αν είναι συμπληρωματικές ή αντίθετες. Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας. Διότι για την έξοδο από την κρίση, ασχέτως αν είναι μια κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς, θα έχουμε ευθύνες όλοι.