Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της από 16/09/2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και άλλες διατάξεις» , 12-1-2010.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/1/2010
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομικών  «Κύρωση της από 16/09/2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και άλλες διατάξεις» , 12-1-2010.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι τουλάχιστον οξύμωρο αυτοί οι οποίοι πριν από λίγους μήνες δραπέτευσαν από τα προβλήματα, εγκατέλειψαν το πλοίο, αυτοί που επιχείρησαν προεκλογικά, πρόχειρα και αποσπασματικά, μέσα από εξαγγελίες σαν αυτές ορισμένες των οποίων περιέχονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που σήμερα έρχεται προς έγκριση, να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό, να έρχονται σήμερα να μας ζητούν και τα ρέστα. Και δεν μιλάω για τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, μιλάω συνολικά για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μας εγκαλεί ότι δήθεν δεν έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, την οποία οι ίδιοι δημιούργησαν, ότι εμείς επιβαρύνουμε τους οικονομικά ασθενέστερους και πάει λέγοντας.


Ξέχασαν φαίνεται και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι αυτοί είναι εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, στην ανυποληψία και τα νοικοκυριά σε απόγνωση.


Αντί, λοιπόν, σήμερα να έλθουν και να στηρίξουν την ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου από την κρίση που ανέπτυξε στο Ζάππειο ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση και να πάρει το δρόμο της ανάπτυξης, παίζουν κλεφτοπόλεμο.


Αυτή είναι η υπευθυνότητά σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στον Έλληνα πολίτη, απέναντι στη χώρα, η οποία κινδυνεύει, όπως είπαν άλλοι συνάδελφοι, να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο; Φτάσαμε στο σημείο ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς να μας κατηγορεί για το νομοσχέδιο για τους μετανάστες. Εμείς, λέει, κάνουμε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, όταν το 1990 εκείνος άνοιξε τα σύνορα χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις. Έχει γίνει φαίνεται ουρά του ΛΑ.Ο.Σ. Αυτή είναι η κατάντια, σήμερα, της Νέας Δημοκρατίας!


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως και προεκλογικά είχαμε τονίσει, επανεξετάσαμε, κυρώνουμε και βελτιώνουμε σήμερα μέτρα που εσπευσμένα περιέλαβε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η απελθούσα Κυβέρνηση. Κάνουμε περαιτέρω βελτιώσεις στην τμηματική καταβολή του Φ.Π.Α., στο θέμα των κυρώσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που τον οφείλουν ακόμα και χωρίς να τον έχουν εισπράξει, λόγω της έξαρσης μέσα στην κρίση του ήδη εκτεταμένου φαινομένου των μεταχρονολογημένων επιταγών. Επιταγών που δυστυχώς πολλές φορές ξεπερνούν το δεκάμηνο και αποτελούν μια πραγματική βόμβα στα θεμέλια της αγοράς, αλλά και της οικονομίας μας γενικότερα.


Δεύτερον, το Προεδρικό Διάταγμα αφορά στη βελτίωση του ορίου προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο από 30.000 ευρώ στα 150.000 ευρώ, με την άμεση απελευθέρωση όσων εξέτιαν ποινές για μικρότερα ποσά και επίσης, στην αύξηση του ορίου οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, πάνω από το οποίο επιβάλλεται φυλάκιση και χρηματική ποινή, από 2.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ.


Θα ήθελα να τονίσω πως αυτά τα μέτρα δεν θα πρέπει να εκληφθούν, όπως συνήθως εκλήφθηκαν προεκλογικά, ως συγχωροχάρτι και ως ανοχή για την είσπραξη χρεών και ασφαλιστικών εισφορών. Είναι μια έκτακτη και μεταβατική ρύθμιση λόγω και των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει από την κρίση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανονικά θα έπρεπε -και το τόνισαν και άλλοι συνάδελφοι που μίλησαν πριν από εμένα-, να δείχνουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτούς που εισπράττουν φόρους και εισφορές και τους παρακρατούν, όπως συμβαίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, αλλά και με το Φ.Π.Α., που καταβάλλει ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης. Πρόκειται ούτως ή άλλως για υπεξαίρεση φόρων, πρόκειται για φοροκλοπή σε βάρος του κοινωνικού συνόλου!


Κύριε Υπουργέ, είναι ανάγκη να τελειώνουμε μια και καλή με όλα αυτά, θέτοντας σταθερούς και καθαρούς φορολογικούς κανόνες. Γι’ αυτό και είναι ήδη έτοιμες οι επεξεργασίες μας για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε κοινωνική διαβούλευση. Εγώ σήμερα ζητώ από την Κυβέρνηση αυτές οι μεταβατικές διατάξεις να ισχύσουν μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και να μην πάνε παραπέρα.


Τρίτον, κυρώνουμε ως σύνολο την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, αλλά καταργούμε στη συνέχεια με το άρθρο 2 του ίδιου νομοσχεδίου τη διάταξη της προηγούμενης Κυβέρνησης για την αύξηση του ποσοστού των προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων. Υπό τις δημοσιονομικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε σήμερα δεν μπορεί να προβαίνουμε σε τέτοιες παροδικές, πρόχειρες και της τελευταίας στιγμής ρυθμίσεις, όπως η συγκεκριμένη διάταξη, που μάλιστα απομειώνουν τη φορολογική ύλη.

Τέταρτον, όχι μόνο κυρώνουμε, αλλά επεκτείνουμε το εύλογο μέτρο της αναστολής των πλειστηριασμών για οφειλές σε τράπεζες εξαιτίας της κρίσης, μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.


Η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε αναστολή μέχρι 31.12.2009. Εμείς παρατείνουμε αυτό το χρονικό διάστημα για ένα περίπου 6μηνο, γιατί στις σημερινές και ιδιαίτερα δυσχερείς οικονομικές συνθήκες δεν έχει εκλείψει η ανάγκη έστω και αυτής της μικρής διευκόλυνσης για τις επιχειρήσεις. Βέβαια, μεγαλύτερες διευκολύνσεις θα δώσουμε μέσα από το νομοσχέδιο το οποίο μπαίνει αύριο προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- οι δικές μας πολιτικές, για τις οποίες προεκλογικά δεσμευτήκαμε, προωθούνται ήδη και γίνονται πράξη. Δεν έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα σαν τα όψιμα προεκλογικά μέτρα, σαν αυτά που έκανε η Νέα Δημοκρατία, σαν αυτά που προώθησε στο παρά πέντε της εγκατάλειψης του πλοίου. Επειδή, όμως, το Κράτος πρέπει να έχει συνέπεια, αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την κυρώνουμε, όπου χρειάζεται τη βελτιώνουμε, αλλά παραμένει για εμάς ένα προϊόν αποσπασματικών ρυθμίσεων που δεν μπορεί να δώσει ούτως ή άλλως λύση στα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν. Σε αυτά θα δοθούν λύσεις με το αυριανό νομοσχέδιο αλλά και με τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν.

Σας ευχαριστώ πολύ.