Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Προκλητική προπαγάνδα με τους πόρους για το περιβάλλον.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/1/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Αριθμ.Πρωτ:¨4432 
Ημερομ .κατάθ:.15.01.2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κ. Γ. Σουφλιά.

ΘΕΜΑ: Προκλητική προπαγάνδα με τους πόρους για το περιβάλλον.

Κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σε πρόσφατη (8/1/2008) ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τις απορροφήσεις κοινοτικών πόρων, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» αναφέρετε ανάμεσα στα άλλα ότι επιτεύχθηκε ρεκόρ απορροφήσεων, υπερκάλυψη του κανόνα ν+2, κ.ά. Ουσιαστικά προσπαθείτε με την ανακοίνωσή σας να πείσετε την κοινή γνώμη ότι και στον τομέα του περιβάλλοντος η κυβέρνηση επιτυγχάνει θετικά ρεκόρ. Μόνο που δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι το ρεκόρ είναι το απολύτως αρνητικό, αφού το Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» του Γ’ ΚΠΣ αποτελεί το τελευταίο (!!!) σε απορροφητικότητα Πρόγραμμα από το σύνολο των 25 που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σχετικές δηλώσεις έγιναν μόλις προ δύο ημερών από το συνάδελφό σας Υπουργό Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφη και τα αντίστοιχα αποτελέσματα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του αντίστοιχου Υπουργείου. Ειδικότερα, το Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» όντας το τελευταίο στον κατάλογο, παρουσιάζει απορροφητικότητα μόλις 63%, όταν το προτελευταίο (Ε.Π. «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ») έχει απορροφητικότητα 69% και το πρώτο (Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ») παρουσιάζει απορροφητικότητα 79%.

Στην ίδια ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται ότι κάποιες δαπάνες δεν πληρώθηκαν λόγω αδυναμίας χρηματοδότησής τους από το Υπουργείο Οικονομικών. Δε διευκρινίζεται όμως, εάν ανάλογες περικοπές έγιναν και στα υπόλοιπα Προγράμματα, ή αν μόνο και κατ’ εξαίρεση για το Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», ο κ. Γ. Αλογοσκούφης περιέκοψε ένα μέρος των δαπανών, ώστε σκοπίμως να εμφανιστεί το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι υστερεί σε απορροφήσεις. Ασφαλώς, εάν αυτό συμβαίνει, τότε οι ερμηνείες ανάγονται σε άλλο πολιτικό επίπεδο.

Στην ίδια πρόσφατη ανακοίνωσή σας, όμως, αποκρύπτονται και πολλά άλλα, αρνητικά για την κυβερνητική δράση στο περιβάλλον, στοιχεία:

1. Αντί για το σύνολο των 598 εκατ. Ευρώ, που θα έπρεπε να έχουν δεσμευτεί, εμφανίζεται δέσμευση μόλις 522 εκατ. Ευρώ. Ακόμη και αναφορικά με το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων, το Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» παρουσιάζει δεσμεύσεις 99%, όταν σε πολλά άλλα Προγράμματα (π.χ. Απασχόληση, Αγροτική Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, κ.ά.) τα αντίστοιχα ποσοστά νομικών δεσμεύσεων φτάνουν και ξεπερνούν το 115%.

2. Μέσα στο 2008 και κατά συνέπεια με χρήση των κονδυλίων του Προϋπολογισμού του 2008, θα πρέπει να εκταμιευθούν τα υπόλοιπα μη απορροφημένα κονδύλια ύψους άνω των 190 εκατ. Ευρώ. Τα κονδύλια αυτά θα έπρεπε να εμπεριέχονται στις αντίστοιχες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 3.24 «Δαπάνες ΠΔΕ κατά τομέα» (σελ. 104) του Προϋπολογισμού 2008. Αντί, λοιπόν, της πρόβλεψης για συνολικές Συγχρηματοδοτούμενες Επενδύσεις της τάξης των 190 εκατ. Ευρώ μέσα στο 2008, διαπιστώνεται ότι η πρόβλεψη στον τομέα «Οικισμός – Περιβάλλον» περιλαμβάνει κονδύλι ύψους μόλις 110 εκατ. Ευρώ. Ουσιαστικά ομολογείται η απώλεια κονδυλίων ύψους 80 εκατ. Ευρώ (ποσοστό 42%) από δράσεις για το περιβάλλον μέσα στο 2008. Ο προβληματισμός γίνεται ακόμα εντονότερος όταν συνυπολογιστεί ότι στο ποσό των 110 εκατ. Ευρώ περιλαμβάνονται και οι προβλέψεις για προκαταβολές που θα δοθούν για έργα της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2007-2013.

3. Το Υπουργείο ουσιαστικά αρνείται να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και επιλέγει την ασφαλέστερη μέθοδο της ανακοίνωσης επιλεκτικών αποτελεσμάτων μέσω Δελτίων Τύπου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1. Δεσμεύεται ότι δε θα υπάρξει καμία απώλεια κονδυλίων μέσα στο 2008 από τις δράσεις για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη χώρα;

2. Όπως έγιναν περικοπές δαπανών στο Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», οι οποίες δεν πληρώθηκαν λόγω αδυναμίας χρηματοδότησής τους από το Υπ. Οικονομικών, γνωρίζει αν το ίδιο συνέβη και σε άλλα Υπουργεία; Σε αρνητική περίπτωση πώς απεδέχθη την απόφαση αυτή;

3. Πώς ερμηνεύεται ότι οι νομικές δεσμεύσεις για το Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» είναι 99%, όταν στο σύνολο των Τομεακών Προγραμμάτων της χώρας υπάρχουν δεσμεύσεις άνω του 104%, ώστε να εξασφαλίσουν την απορρόφηση του 100% των προβλεπομένων δαπανών, ακόμη κι αν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις;

4. Ποια είναι η αντίστοιχη απορροφητικότητα ανά ’ξονα δράσης του συγκεκριμένου Επιχειρησιακού;

5. Ποια είναι η πρόβλεψη για προκαταβολές (μέσα στο 2008) έργων της Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2007-2013;

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2008

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ

ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ

ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ

ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ