Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ομιλία βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουσελά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών σχετικά με την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και την επιβολή ειδικού
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/7/2009
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

Ομιλία βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουσελά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών σχετικά με την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και την επιβολή ειδικού φόρου & έκτακτης εισφοράς, καθώς και τη ρύθμιση θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και διαφόρων άλλων θεμάτων.

 

15-07-2007

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα αρκεστώ σε τέσσερις συνολικά παρατηρήσεις, γιατί, δυστυχώς, τα όσα είπε ο κ. Υπουργός δεν μας έκαναν σοφότερους για όσα είχαμε διαβάσει πριν από ένα μήνα περίπου στις εφημερίδες και στον Τύπο συνολικότερα για αυτό το σχέδιο νόμου.

 

Η πρώτη παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό, μακάρι να ήταν όπως είπε ο συνάδελφος, ο κ. Μακρυπίδης, ένα αμιγές φορολογικό νομοσχέδιο. Δυστυχώς, είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο το οποίο προστίθεται, κύριε Υπουργέ, στη λίστα των νομοσχεδίων που έχετε φέρει το τελευταίο χρονικό διάστημα, που ουσιαστικά δεν έχει ούτε αρχή αλλά ούτε και μια ενιαία φιλοσοφία. Είναι νομοσχέδιο που αφορά τέσσερα Υπουργεία, το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και εσχάτως το Υπουργείο Εργασίας. Δηλαδή εμπλέκονται με δημοσιονομικά και φορολογικά ζητήματα, ζητήματα που είναι αμιγώς νομικά.

 

Η δεύτερη παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι πως είναι εμφανής η «πρεμούρα» την οποία έχετε, να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκύπτουν από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που δυστυχώς για τη χώρα συνεχίζεται. Και αυτό δεν το λέω εγώ, φαίνεται ανάγλυφα πλέον και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τη στιγμή που το ταμειακό έλλειμμα αυξάνεται και, από την άλλη, έχουμε συνεχιζόμενη αρνητική πορεία στα έσοδα.

 

Έτσι, λοιπόν, εσείς επιλέγετε για άλλη μια φορά να φέρετε αποσπασματικά μέτρα. Αυτό κάνετε από τότε που ξεκίνησε να είναι εμφανής η οικονομική κρίση και ορισμένες φορές τα μέτρα σας είναι και αντικρουόμενα. Το έχουμε αποδείξει αυτό. Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κατ αρχή να τονίσω ότι κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση στο χτύπημα της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

 

Και κανείς δεν θα ήταν και δεν μπορεί να είναι αντίθετος στην αποφυγή κατάχρησης νόμων, -γιατί αναφέρετε ότι γίνεται κατάχρηση του νόμου περί των Ε.Π.Α. των ναυτιλιακών εταιρειών, πλοίων αναψυχής, και ειδικότερα όταν φορείς ιδιωτικών σκαφών τα εμφανίζουν σαν δήθεν επαγγελματικά με εικονικά ναυλοσύμφωνα και μια σειρά από άλλα ζητήματα, που υποκρύπτουν και φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες πράξεις. Επικαλείστε, λοιπόν, την προστασία των επαγγελματιών και το χτύπημα της παραοικονομίας. Μέχρι εδώ καλά.

Κανείς δεν θα μπορούσε να είχε αντίρρηση. Από εκεί και πέρα όμως, ένα τμήμα του νομοσχεδίου αφορά στη διαφορετική φορολογική μεταχείριση των επαγγελματικών σκαφών, που είναι ένα κομμάτι των τουριστικών επιχειρήσεων σε σχέση με τη φορολογική μεταχείριση που επιφυλάξατε με πρόσφατο νομοσχέδιο στις τουριστικές επιχειρήσεις.

 

Δηλαδή, από τη μια ο τουρισμός που έχει ως βάση τα ξενοδοχεία πριμοδοτείται και στηρίζεται, από την άλλη υπάρχει μια διαφορετική, το ξαναλέω, φορολογική μεταχείριση για τους επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού. Αυτό πως το εξηγείτε; Και είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία ο συνάδελφος, ο κ. Μακρυπίδης, αναφέρθηκε στις μεγάλες επιφυλάξεις και στην αντίθεσή μας σε μια τέτοια διακριτική μεταχείριση. Και ο κ. Ροντούλης και άλλοι συνάδελφοι. Θέλουμε, λοιπόν, σε αυτό το ζήτημα μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση.

 

Και, τέλος, μπήκε εμβόλιμα το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών. «Το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών είναι από τα πιο μεγάλα, τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους και την κοινή γνώμη. Με αυτό το νομοσχέδιο θέλετε να δώσουμε εξουσιοδότηση, για Υπουργική Απόφαση με βάση την οποία θα ρυθμιστεί το θέμα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της αρμόδιας Επιτροπής.  Δηλαδή, η Υπουργός Απασχόλησης θα εκδώσει μία Υπουργική απόφαση για το ποια ανθυγιεινά επαγγέλματα θα απενταχθούν και ποια θα μπουν στο σύστημα των βαρέων και ανθυγιεινών.

 

Αυτό, κ. Υπουργέ, είναι casus belli, αιτία πολέμου. Κανείς δεν περίμενε έναν τέτοιο αιφνιδιασμό μέσα στο καλοκαίρι.  

 

Είναι δυνατόν για ζητήματα που έχουν ρυθμιστεί με νόμους -και μάλιστα για πολλά από αυτά και για κάθε κλάδο υπάρχει ξεχωριστός νόμος-, εσείς να μας λέτε πως θα εξουσιοδοτήσουμε την Υπουργό, που μόνη της πλέον θα βγάλει μια απόφαση και θα ρυθμίσει ζητήματα για το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων σε ολόκληρη την Ελλάδα με μια τέτοια διαδικασία; Είναι απαράδεκτο! Πρέπει να το ξανασκεφθείτε και να το πάρετε πίσω, διότι θα ανοίξετε τον ασκό του Αιόλου!