Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ενεργοποίηση δικαιωμάτων 2009.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/5/2009
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου : 18676
Ημερομηνία Κατάθεσης :.6.05.2009

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

 

-ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

ΘΕΜΑ: Ενεργοποίηση δικαιωμάτων 2009.

 

 

Με την 15268/ 27-2-2009 Ερώτησή μου, η οποία δεν απαντήθηκε, είχα εκθέσει τα σοβαρά προβλήματα και τις καθυστερήσεις που είχαν προκύψει στην ανάδειξη μειοδότη για τη διαχείριση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Είχα επίσης επισημάνει τον κίνδυνο να κληθούν  τελικά οι αγρότες να καταβάλουν το οικονομικό κόστος της ενεργοποίησης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και ρυθμίσεις. 

 

Η οργανωτική και διαχειριστική ανεπάρκεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ στα θέματα της ενεργοποίησης και της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στους παραγωγούς της Μεσσηνίας .

 

Σήμερα καλούνται εσπευσμένα και σε ασφυκτικές προθεσμίες μέχρι τις 15 Μαϊου να υποβάλουν τις αιτήσεις  Ενιαίας Ενίσχυσης και παράλληλα να  πληρώσουν, για μια ακόμη χρονιά, το χαράτσι της ενεργοποίησης, που φέτος είναι και περισσότερο «αλμυρό».

 

Και διερωτώνται πότε τελικά το κράτος είναι πιο φερέγγυο: τότε που ο κ. Κοντός διαβεβαίωνε ότι οι αγρότες δεν θα πληρώσουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2009, ή τώρα που καλούνται να  πληρώσουν;

 

Είναι απορίας άξιο πως, ενώ η χώρα μας είχε δεσμευτεί από το 2006 ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα είχαμε ολοκληρώσει ένα αξιόπιστο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών, το Υπουργείο δεν κατάφερε ούτε καν να το ξεκινήσει.  Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις της Ε.Ε. και τις παρατάσεις που δόθηκαν, το σύστημα ξεκινά μόλις τώρα, πολύ καθυστερημένα και με ανεπαρκή οργάνωση, αλλά και με πολλές αμφιβολίες    για  την πλήρη και σωστή ολοκλήρωσή του.

 

‘Αλλωστε τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και αυτό, δυστυχώς, θα το πληρώσουν οι αγρότες και σε ταλαιπωρία και σε χρήμα.

 

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και η χώρα μας απειλείται με περικοπή  των επιδοτήσεων κατά 10%,

 

Επειδή οι αγρότες είναι ανάστατοι διότι, παρά την ύπαρξη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που αναφέρει ότι το κόστος του ΟΣΔΕ το αναλαμβάνει το κράτος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τελικώς καλούνται και πάλι να πληρώσουν, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη γι’ αυτούς συγκυρία, που οι τιμές του ελαιόλαδου έχουν πέσει στα 1,90 ευρώ ή και χαμηλότερα και το εισόδημά τους έχει ακόμα περισσότερο μειωθεί,

 

Επειδή, συν τοις άλλοις, ο Νομός Μεσσηνίας είναι πυρόπληκτος και οι αποζημιώσεις που έχουν λάβει είναι πενιχρές,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Γιατί δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση των 25 εκατ. ευρώ, ώστε να μην πληρώνουν οι αγρότες το κόστος της ενεργοποίησης;

 

Πότε θα εκδοθεί η αναγκαία Υπουργική Απόφαση και η απαιτούμενη Απόφαση

 

Ελεγκτικού Συνεδρίου και για ποιο λόγο έχουν αυτές καθυστερήσει μέχρι σήμερα;

 

Είναι στις προθέσεις του όλοι οι παραγωγοί των πυρόπληκτων νομών, όπως της Μεσσηνίας (και όχι μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) να απαλλαγούν από την καταβολή του  κόστους ενεργοποίησης;  

                                                                        

Αθήνα   6 Μαϊου  2009

Ο βουλευτής

Δημήτρης Κουσελάς