Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Oμιλία του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ρύθμιση θεμάτων Οργα
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/4/2009
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

Oμιλία του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών εποπτευόμενων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις»

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά τα όσα εξωραϊστικά είπε εδώ η κυρία Υπουργός, οι εργαζόμενοι τους τελευταίους τρεις μήνες βλέπουν την κρίση να τους δείχνει τα δόντια της.

 

Τους τρεις τελευταίους μήνες είχαμε 12.000 απολύσεις, από τις οποίες 5.000 απολύσεις  τον τελευταίο μήνα. Η ανεργία των νέων και μάλιστα στις ηλικίες από 19 μέχρι 24 ετών ξεπερνάει σήμερα το 25%.

 

Την ίδια στιγμή, η αγορά εργασίας που με ευθύνη της Κυβέρνησης ήδη είχε αφεθεί να γίνει παράδεισος της ανομίας και της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων, ζει τη δική της πραγματικότητα, ζει την πραγματικότητα των απολύσεων.

 

Αλήθεια, πως στηρίζετε, κύρια Υπουργέ, την εργασία; Ποια μέτρα πήρατε; Πώς συνδέσατε τις χρηματοδοτήσεις είτε στις επιχειρήσεις είτε -πολύ περισσότερο- στις τράπεζες, στο τραπεζικό σύστημα, με την προστασία της απασχόλησης;

 

Η αγορά εργασίας ζει την πραγματικότητα της ανασφάλειας, με τις καταπατήσεις δικαιωμάτων, τις διαθεσιμότητες και τις μειώσεις αμοιβών να είναι στην ημερήσια διάταξη και μάλιστα χωρίς καν να ανακοινώνονται ή να ελέγχονται. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο.

 

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, που επιρρίπτουν τα βάρη της κρίσης στα θύματα και όχι στους θύτες, η Κυβέρνηση έσπευσε να απορρίψει την ολοκληρωμένη πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου, για ουσιαστική ενίσχυση της απασχόλησης ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που σήμερα πλήττονται και μάλιστα πολλαπλά.

 

Σε μία συγκυρία, λοιπόν, που απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και τόνωσης της απασχόλησης αλλά και ενδυνάμωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, έτσι ώστε η προστασία του κράτους να είναι εμφανής και άμεση, σε μία συγκυρία που δεν επιτρέπεται καμία ανοχή στην ασυδοσία όσων χρησιμοποιούν προσχηματικά την κρίση για να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς ζούγκλας στην αγορά εργασίας, σε αυτήν τη συγκυρία η Κυβέρνηση μας φέρνει ένα νομοσχέδιο αποσπασματικό, ένα νομοσχέδιο χωρίς συνοχή, φανερά αναντίστοιχο με τις σημερινές ανάγκες και τις σημερινές προκλήσεις.

Για τι αλήθεια να μιλήσουμε; Να πούμε για τα κέντρα εκτίμησης, πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, τα ΚΕΠΕΚ, για την ιατρική της εργασίας που συνεχώς απαξιώνονται με τους γιατρούς εργασίας -μιλάω για το σύνολο των γιατρών εργασίας- να μη ξεπερνούν τους 100, όταν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι πάνω από 2,5 εκατομμύρια;

 

Οι εργαζόμενοι στο ΣΕΠΕ –και το αναγνωρίζουμε αυτό- μπορεί όντως να καταβάλουν και καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες.

 

Είναι όμως γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις που έχει το ΣΕΠΕ και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του.

 

Το 25% των οργανικών του θέσεων παραμένουν κενές και καλύπτονται μερικώς και προσωρινά –άκουσον, άκουσον- με ανασφάλιστους των προγραμμάτων stage.

 

Αρκεί ένας επιθεωρητής του ΣΕΠΕ να καλύψει 1.100 επιχειρηματικές μονάδες;

Μπορούν να λειτουργούν τοπικές επιθεωρήσεις με ένα άτομο ή με πρόχειρες ανακατανομές και με αποσπάσεις προσωπικού, χωρίς μελέτες των πραγματικών αναγκών και των προϋποθέσεων για κάθε περιοχή με τόσα προβλήματα, με εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικών μεταναστών;

 

Κύριοι συνάδελφοι, στα πέντε χρόνια που πέρασαν προσλήφθηκαν στο ΣΕΠΕ μόνο 37 άτομα. Η Κυβέρνηση, βλέπετε, προτίμησε να κάνει άλλου είδους προσλήψεις, προσλήψεις πελατειακές, προσλήψεις κομματικές.

 

Σήμερα υπάρχουν 276 οργανικά κενά σε ολόκληρη τη χώρα, γι’ αυτό και παρατηρείται σημαντική μείωση της δραστηριότητας και της τεχνικής υγειονομικής επιθεώρησης αλλά και της κοινωνικής επιθεώρησης, μείωση της δραστηριότητας σε ό,τι αφορά και την επιβολή προστίμων και την επιβολή κυρώσεων.

 

Και σε αντίθεση με όσα ανάφερε η κυρία Υπουργός πριν, για την αύξηση των κυρώσεων και των προστίμων, θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής έναν πλήρη πίνακα με τους ελέγχους που έγιναν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να διαπιστώσουν όλοι του λόγου το αληθές.

 

Τα ίδια λοιπόν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ διαψεύδουν την κυρία Υπουργό!

 

Το αποτέλεσμα;

 

Κάθε τρεις μέρες χάνουμε έναν εργαζόμενο και κάθε 15’ έχουμε ένα εργατικό ατύχημα. Και αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε τις επαγγελματικές ασθένειες για την καταγραφή και την παρακολούθηση των οποίων δεν μπορεί κανείς να αισθάνεται υπερήφανος.

 

Έχουμε μείωση των ελέγχων, μείωση των κυρώσεων, μείωση των προστίμων, αύξηση της μαύρης εργασίας, ανεξέλεγκτες και απλήρωτες υπερωρίες, συστηματική καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων στην πράξη.

 

Όπως και σε τόσα άλλα θέματα, η Κυβέρνηση δυστυχώς περνάει το γνωστό μήνυμα ασυδοσίας και ατιμωρησίας σε όσους εργοδότες επιλέγουν την κατάχρηση, την παρανομία, ένα συστηματικά αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος όχι μόνο των εργαζόμενων, αλλά και των συνεπών και σύννομων εργοδοτών που θα έχουν κάθε λόγο να γίνουν σε λίγο «είδος υπό εξαφάνιση» !

 

Στην ίδια λογική κινούνται και οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις των ασφαλιστικών χρεών. Είχαμε τέσσερις ρυθμίσεις μέσα σε πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία επιβραβεύει έτσι τους μπαταχτσήδες που όχι μόνο δεν πληρώνουν τις δικές τους εισφορές, αλλά και παρακρατούν τις εισφορές που πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, την ίδια στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία κυριολεκτικά βουλιάζουν στα χρέη.

 

Τι έρχεται, λοιπόν, να κάνει η Κυβέρνηση σήμερα, που η καθημερινότητα των εργαζόμενων κινδυνεύει να μετατραπεί σε εφιάλτη και η νομοθεσία μας, οι θεσμοί, οι συλλογικές συμφωνίες να καταντήσουν χωρίς αντίκρισμα;

 

Φέρνει ένα νομοσχέδιο ψευδεπίγραφο, ένα νομοσχέδιο εξωραϊσμού των πραγματικών προβλημάτων, ένα νομοσχέδιο μικροδιευθετήσεων, ένα νομοσχέδιο που παραβλέπει τα μεγάλα προβλήματα του ΣΕΠΕ και της αγοράς εργασίας και που λίγο-πολύ έχει αυτονόητες διατάξεις.

 

Πέρα από την κριτική που άσκησε ο Εισηγητής μας και άλλοι ομιλητές, η ίδια η ΟΚΕ στη γνώμη της δείχνει εμπεριστατωμένα και τα κενά και τα προβλήματα που υπάρχουν.

 

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουμε σε πλήρη αναβάθμιση του ΣΕΠΕ. Είναι πρώτη προτεραιότητά μας, όχι μόνο να το στελεχώσουμε, αλλά και να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά τον ρόλο, το έργο και το κύρος του, που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαξίωσε και καταρράκωσε, να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς ελέγχου και στο ΣΕΠΕ και στα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι ώστε η παρέμβασή τους να είναι άμεση, κατάλληλα αποκεντρωμένη, αδιάβλητη πάνω από όλα και αποτελεσματική.

 

Αυτές οι θέσεις μας απέχουν έτη φωτός από την πολιτική πρακτική της Νέας Δημοκρατίας, μία πρακτική κατάλυσης της κοινωνικής προστασίας και συστηματικής υποβάθμισης του κράτους πρόνοιας.

 

Και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι και οι πολίτες.

 

Γι’ αυτό να είστε βέβαιοι, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι στις 7 Ιουνίου θα σας το ανταποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο.

 

Ευχαριστώ πολύ.