Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Προφορική και ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΘΕΤΕΙ, εκ νέου, ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ την διασφάλιση της διαφάνειας, αλλά και ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, στη ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ και ενισχύει την εντ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/3/2009
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου : 16133
Ημερομηνία Κατάθεσης :.18.03.2009

Θέμα: «Προφορική και ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΘΕΤΕΙ, εκ νέου, ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ την διασφάλιση της διαφάνειας, αλλά και ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, στη ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ και ενισχύει την εντύπωση των επίμονων Κυβερνητικών μεθοδεύσεων παρέμβασης στην Δικαιοσύνη, ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ από την Κυβέρνηση ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ, χάριν των «παραπλανηθέντων» Υπουργών της Κυβέρνησης Καραμανλή.»
    
Κύριε Υπουργέ,

 Σύμφωνα με το περιεχόμενο πρόσφατων δημοσιευμάτων του τύπου, ασυνήθιστες διαδικασίες κατά την δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου Βατοπεδίου, δημιουργούν υπόνοιες για νέες άνωθεν «παρεμβάσεις» προς τους εισαγγελείς που έχουν επιφορτιστεί με την συγκεκριμένη υπόθεση σχετικά με την διαχείριση εκ μέρους τους της ολοκλήρωσης της έρευνας που διενεργούν.

ΟΙ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ
• στην πρωτοφανή σπουδή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ήδη πριν την έναρξη της προκαταρτικής εξέτασης να αποφανθεί περί «παραπλανηθέντων Υπουργών»,
• στις διαδικαστικές ακροβασίες που συνόδευσαν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή το περασμένο φθινόπωρο ενόψει των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής,
• καθώς και στο πρωτοφανές γεγονός της υποβολής παραιτήσεων δύο δικαστικών λειτουργών εξαιτίας πιέσεων που είχαν ασκηθεί εις βάρος της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης λειτουργίας τους, όταν αυτοί διαπίστωσαν εμπλοκή Υπουργών της κυβέρνησης της Ν.Δ., γεγονός που αυτόματα όφειλε να θέσει σε εφαρμογή τις σχετικές συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις για την αμελλητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, προκειμένου να συσταθεί η Επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

Στα παραπάνω, λοιπόν, γεγονότα, που ήδη έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ύπαρξης Κυβερνητικών μεθοδεύσεων παρέμβασης, με την σύμπραξη του διορισμένου από την Κυβέρνηση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης για το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο, που έχει απασχολήσει την πολιτική ζωή του τόπου, μετά την μεταπολίτευση, έρχεται να προστεθεί και η, σύμφωνα με τα παραπάνω δημοσιεύματα, ύπαρξη «προφορικών» εντολών προς τους εισαγγελείς για το αν θα αξιολογήσουν ή όχι οι ίδιοι το αποδεικτικό υλικό, παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση αυτή τους έχει ζητηθεί ρητά με προγενέστερη έγγραφη παραγγελία του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Καρούτσου. 

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ,
Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 58184/13-10-08 έγγραφο του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Καρούτσου, ο ίδιος παραγγέλλει, μεταξύ άλλων, στους διενεργούντες την προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο Βατοπεδίου:
«Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξετάσεως, να λάβει χώρα αξιολόγηση των στοιχείων και να προταθεί αν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη, για ποιες πράξεις και κατά ποίων. Εξάλλου αν κριθεί ότι έχουν προκύψει στοιχεία κατά Υπουργών και για αδικήματα σχετικά με τα καθήκοντά τους, που να δικαιολογούν την αποστολή τους στη Βουλή, να αναφερθεί  και τούτο, προκειμένου να ενεργήσουμε τα κατά νόμο επιβεβλημένα».
Της σύνταξης και υπογραφής του παραπάνω εγγράφου ακολούθησαν
• το έγγραφο αίτημα, μετά την υποβολή παραιτήσεων των δύο εισαγγελέων, της τρίτης εισαγγελέως κας Σπυροπούλου που είχε επιληφθεί της υποθέσεως, η οποία και αυτή είχε θεωρήσει πως επειδή συντρέχουν ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, πρέπει να αποσταλεί η δικογραφία στην Βουλή και να ενεργοποιηθεί ο Νόμος περί ευθύνης Υπουργών.
•  οι επιβαρυντικές για τον ρόλο Υπουργών και Υφυπουργών της Κυβέρνησης Καραμανλή αποκαλύψεις στο πλαίσιο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, με πλέον του ενός πορίσματα να κάνουν λόγο για την ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών στελεχών της Κυβέρνησης,
• αλλά και η αποκάλυψη της επιστολής του Μοναχού Αρσένιου προς τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκο, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως η διαδικασία ανταλλαγής «έχει γίνει αποδεκτή σε υψηλό Κυβερνητικό επίπεδο» και «αυτό ταυτόχρονα μας εγγυάται και την πραγμάτωσή της».

Εν αναμονή, λοιπόν της έγγραφης αξιολόγησης («πόρισμα») των Εισαγγελέων που φέρονται να ολοκληρώνουν την προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο Βατοπεδίου ΚΑΙ ΠΟΥ ΗΔΗ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΙΧΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΗ, οι τελευταίοι φέρονται να έχουν λάβει «προφορική» εντολή να μην προβούν οι ίδιοι στην αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, αλλά ο διορισμένος, μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων από την Κυβέρνηση, Προϊστάμενός τους. Πέρα από το γεγονός ότι το σύνηθες είναι σε όλες τις προκαταρκτικές εξετάσεις να συντάσσεται πόρισμα από τους ίδιους τους εισαγγελείς που τις διενεργούν και όχι από προϊστάμενο όργανό τους, Η ΥΠΑΡΞΗ «ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΗΔΗ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΗ ΜΕ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΑΝΩΘΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ. Διότι ακόμα και αν θεωρηθεί ότι ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών έχει την διαδικαστική δυνατότητα να ζητήσει από τους εν λόγω εισαγγελείς να μην συντάξουν πόρισμα για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, όφειλε να το κάνει αυτό εγγράφως και αιτιολογημένα, Διότι η έγγραφη αποτύπωση και η αιτιολόγηση της εν λόγω αναίτιας τροποποίησης της αρχικής παραγγελίας του κ. Καρούτσου και μάλιστα σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, βεβαρημένο ήδη με υπόνοιες Κυβερνητικών παρεμβάσεων, θα διασφάλιζε την απαιτούμενη διαφάνεια και νομιμότητα στη διαδικασία.

ΕΠΕΙΔΗ ήδη περισσεύουν οι Κυβερνητικές μεθοδεύσεις, με τη συνδρομή του διορισμένου από την Κυβέρνηση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη αναφορικά με την προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο Βατοπεδίου και την εμπλοκή Υπουργών της Κυβέρνησης σε αυτό.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ, εφόσον τα παραπάνω αληθεύουν, η επιλογή να υπάρξει εκ μέρους του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών προφορική και όχι έγγραφη εντολή στους εισαγγελείς που διενέργησαν την προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, σύμφωνα με την οποία αναιτιολόγητα τροποποιείται η αρχική Εισαγγελική παραγγελία και ζητείται από τους τελευταίους να απέχουν από την σύνταξη πορίσματος, θέτει σε αμφισβήτηση τη διαφάνεια της διαδικασίας, ενώ παράλληλα στερεί τη δυνατότητα άσκησης των προβλεπόμενων ένδικων μέσων σε όσους έχουν έννομο συμφέρον να το πράξουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

• Εάν αληθεύει η παραπάνω καταγγελία περί αναιτιολόγητων προφορικών εντολών του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, που τροποποιούν την έγγραφη παραγγελία διενέργειας προκαταρτικής εξέτασης για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, αφαιρώντας από τους διενεργούντες Εισαγγελείς την αρμοδιότητα αξιολόγησης του αποδεικτικού υλικού και την σύνταξη πορίσματος. Η διερεύνηση των ανωτέρω καταγγελιών εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, οι οποίες σύμφωνα με το αρ. 91 παρ. 1 του Συντάγματος περιλαμβάνουν και την πρωτοβουλία πειθαρχικού ελέγχου κατά δικαστικού λειτουργού με το βαθμό του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πάνω, βαθμό που φέρει ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών.
• Να ενημερώσετε τη Βουλή άμεσα σχετικά με τις ενέργειες, στις οποίες θα προβείτε προς το σκοπό αυτό.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης
Ντίνος Ρόβλιας
Γρηγόρης Νιώτης
Μάρκος Μπόλαρης
Γιάννης Κουτσούκος
Θάνος Μωραίτης
Θεοδώρα Τζάκρη
Γιώργος Πεταλωτής
Γιώργος Παπαγεωργίου
Γιάννης Δριβελέγκας
Βασίλης Γερανίδης
Χρύσα Αράπογλου
Γιώργος Ντόλιος
Μιχάλης Τιμοσίδης
Χρήστος Αηδόνης
Βασίλης Τόγιας
Μιχάλης Κατρίνης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Μανώλης Στρατάκης
Γιάννης Σκουλάς
Δημήτρης Βαρβαρίγος
Δημήτρης Κουσελάς
Σοφία Γιαννακά
Στάθης Κουτμερίδης
Γιάννης Αμοιρίδης
Τάσος Σιδηρόπουλος
Σοφία Σακοράφα
Γιάννης Διαμαντίδης
Νίκος Ζωίδης
Γιώργος Νικητιάδης
Κώστας Σπηλιόπουλος
Ηλίας Καρανίκας
Μανώλης Σκουλάκης
Ηλίας Λαμπίρης
Παναγιώτης Ρήγας
Ελπίδα Τσουρή
Χρήστος Χάιδος
Σούλα Μερεντίτη
Αλέξανδρος Αθανασιάδης
Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Μιχάλης Παντούλας
Δημήτρης Τσιρώνης
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Μαρία Σκραφνάκη
Δημήτρης Ρέππας