Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα στις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου, των δομημένων ομολόγων και στις δύο υποθέσεις των άγονων γραμμών, αφού οι δικογραφίες αυτές θα έπρεπε να έχουν διαβιβαστεί προ πολλών μηνών στη Βουλή, δεδομένου ότι οι ποινικές καταγγε
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/3/2009
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου : 68

Ημερομηνία Κατάθεσης :.30.3.2009

 

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΘΕΜΑ:  Παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα στις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου, των δομημένων ομολόγων και στις δύο υποθέσεις των άγονων γραμμών, αφού οι δικογραφίες αυτές θα έπρεπε να έχουν διαβιβαστεί προ πολλών μηνών στη Βουλή, δεδομένου ότι οι ποινικές καταγγελίες αφορούν Υπουργούς ή πρώην Υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή.

 

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 

Το άρθρο 86 του Συντάγματος επιβάλλει την διαβίβαση από τους δικαστικούς λειτουργούς στη Βουλή «αμελλητί» των δικογραφιών που χειρίζονται, όταν προκύψουν απλώς και μόνον «στοιχεία» για Υπουργούς ή πρώην Υπουργούς, σε σχέση με αξιόποινες πράξεις. Στις υποθέσεις της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, των δομημένων ομολόγων και στις δύο υποθέσεις των άγονων γραμμών το Σύνταγμα παραβιάζεται κατάφωρα και σκόπιμα. Οι δικογραφίες αυτές θα έπρεπε να έχουν διαβιβαστεί προ πολλών μηνών στη Βουλή, δεδομένου ότι συγκεκριμένες ποινικές καταγγελίες αφορούν Υπουργούς ή πρώην Υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, τις καταγγελίες δε αυτές μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να τις διερευνήσει είναι η Βουλή.

 

 

 

Είναι προφανές ότι ελάχιστοι, συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί, διορισμένοι από την κυβέρνηση σε καίριες θέσεις και αποτελούντες στην ουσία «μοχλούς» και όργανα αυτής, δίνουν «μάχη παρασκηνίου» με σκοπό την αποτροπή ή την καθυστέρηση της διαβίβασης των δικογραφιών στη Βουλή κατ αρχήν και την συγκάλυψη στη συνέχεια. Έχουν στήσει κυριολεκτικά ένα εξωθεσμικό «δίχτυ προστασίας» της κυβέρνησης, πασχίζοντας να αποτρέψουν τον πολιτικό διασυρμό της, εν όψει μάλιστα και των ευρωεκλογών.

 

 

Το θεσμικό ατόπημα είναι βαρύτατο δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, επίκειται παραγραφή των τυχόν αδικημάτων αφενός, δημιουργείται δε αφετέρου αντισυνταγματικό προηγούμενο διερεύνησης και καθυστέρησης υποθέσεων, που αφορούν Υπουργούς, από την δικαστική εξουσία. Έτσι, στην κοινή γνώμη εδραιώνεται η πεποίθηση όχι μόνο της μεθοδευμένης αποτροπής της διερεύνησης, αλλά και της ατιμωρησίας των εμπλεκόμενων Υπουργών.

 

Οι μεθοδεύσεις της συγκάλυψης περιλαμβάνουν αφόρητες πιέσεις προς τους χειριστές δικαστικούς λειτουργούς, εξωθεσμικές συναντήσεις και νουθεσίες προς αυτούς, ακόμη και έμμεσους εκβιασμούς που σχετίζονται με την υπηρεσιακή τους εξέλιξη.

 

 

Πρώτη φορά συναντώνται μεταπολιτευτικά τέτοιας μορφής παρεμβάσεις προς τη δικαιοσύνη και μάλιστα με τη μορφή οργανωμένου σχεδίου, που σκοπό έχει την «προστασία» της κυβέρνησης και ταυτόχρονα υποβιβάζει το κύρος του Κοινοβουλίου, δια της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων του.

 

Κατόπιν αυτών ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 

Για την καταστρατήγηση του Συντάγματος με σκοπό το όφελος της Ν.Δ., σε σχέση με τις εκκρεμείς υποθέσεις των άγονων γραμμών, του Βατοπεδίου και των ομολόγων, στις οποίες εμπλέκονται Υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή.

 

Για την παράλειψη ανάληψης εκ μέρους του των απαραίτητων πειθαρχικών πρωτοβουλιών βάσει του άρθρου 91 παρ. 1 του Συντάγματος.

 

Οι επερωτώντες Βουλευτές

 

 

 

ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

 

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑ

 

ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

 

ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

ΖΩΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

 

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

 

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ

 

ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

 

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

 

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

 

ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

 

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

 

ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

 

ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

 

ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΑΧΜΕΤ

 

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

 

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ