Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός της χώρας.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/1/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Αρ. πρωτ. Βουλής:4050
Ημ. Κατάθεσης: 08-01-2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κ. Γ. Σουφλιά

ΘΕΜΑ: Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός της χώρας.

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, το πρώτο μεγάλο έργο της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου θα είναι η ολοκλήρωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού της χώρας. Μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου που έδωσε για διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας το ΥΠΕΧΩΔΕ, εκδηλώθηκαν σοβαρές ενστάσεις και τεκμηριωμένες ανησυχίες τόσο από το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όσο και από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Το ΠΑΣΟΚ, όπως γνωρίζετε, ζητά την άμεση απόσυρσή του, αφού εκτιμά ότι πρόκειται για ένα κείμενο αναπτυξιακά απαράδεκτο και παρωχημένο και επιστημονικά ατεκμηρίωτο και γεμάτο ασάφειες. Σε συνέντευξη τύπου, μάλιστα, κατατέθηκε από την πλευρά μας και πακέτο συγκεκριμένων προτάσεων.

Παράλληλα, και η πλειοψηφία των μη διορισμένων μελών του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ) διατύπωσαν τις έντονες ενστάσεις και διαφωνίες τους για το Σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα, οι 9 από τους 16 επιστημονικούς, και κοινωνικούς φορείς του Εθνικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΣΕΕ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, η ΓΣΕΒΕΕ, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών, κ.ά., ζητούν και αυτοί να αποσυρθεί το κείμενο που έχει κατατεθεί. Το ίδιο ζητούν και οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Οι κριτικές παρατηρήσεις του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν ελήφθησαν υπόψη από το πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά χαρακτηρίστηκαν ως ανακριβείς, πρόχειρες, αφοριστικές και απαράδεκτες. Είναι άγνωστο αν οι παρατηρήσεις των μελών του ΕΣΧΣΑΑ και των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας, θα έχουν την ίδια τύχη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Τι προτίθεται να πράξει: να αναδιατυπώσει πλήρως το κείμενο του Εθνικού Χωροταξικού με βάση τις προτάσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, ή να επιμείνει ουσιαστικά σε μια αναπτυξιακή προσέγγιση του χώρου της Ελλάδας παρωχημένη και με πλήρη απουσία αειφόρων δράσεων και προσεγγίσεων;

Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2008

ΟI ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ

ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ

ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ

ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ