Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Καθαιρέσεις και υποβιβασμοί Διευθυντικών Στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/12/2004
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
                                         κ. ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

ΘΕΜΑ: «Καθαιρέσεις και υποβιβασμοί Διευθυντικών Στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών»

Σε σωρεία καθαιρέσεων και υποβιβασμών, χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο και με κύριο χαρακτηριστικό την κομματική ταυτότητα, κατέληξαν οι πρόσφατες υπηρεσιακές κρίσεις για τους διευθυντές του Υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το πώς αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση της Ν.Δ. την επανίδρυση του κράτους.

Εκατοντάδες διευθυντές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Τελωνείων, Δ.Ο.Υ. και Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών με πολύχρονη εμπειρία στην άσκηση καθηκόντων σε διευθυντική θέση και με προϋπηρεσία ακόμη και τριάντα χρόνων, με ουσιαστικά και τυπικά προσόντα και με άριστη υπηρεσιακή κατάρτιση, ‘‘καρατομήθηκαν’’ και υποβιβάστηκαν κατά παράβαση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, αλλά και του Νόμου 3260/2004 που ψήφισε η ίδια η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η επιλογή των νέων διευθυντών έγινε με καθαρά κομματικά κριτήρια, προκειμένου να προωθηθούν και να τοποθετηθούν στην ιεραρχία των υπηρεσιών τα ‘‘δικά μας παιδιά’’. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις διευθυντικές θέσεις κατέλαβαν συνδικαλιστές και στελέχη της ΔΑΚΕ, χωρίς να πληρούν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, χωρίς εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και χωρίς να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση για την επιλογή τους, όπως προβλέπεται και από το Ν. 3260/2004.

Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών καθαιρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι Διευθυντές του Φ.Π.Α., του Κ.Β.Σ., του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του Προϋπολογισμού και του Δημοσίου Χρέους.

Στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας αντικαταστάθηκαν οι έξι διευθυντές των κρισιμότερων περιφερειών με στελέχη που προέρχονται από το χώρο της ΔΑΚΕ.

Σε σύνολο 107 επιλεγέντων διευθυντών Τελωνείων και ΣΔΟΕ, οι 102 είναι στελέχη και μέλη της ΔΑΚΕ, ενώ όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ επελέγησαν διευθυντές.

Μέσα σε δύο μέρες ‘‘κρίθηκαν’’ και τοποθετήθηκαν 259 προϊστάμενοι διευθύνσεων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, γεγονός που επιβεβαιώνει περίτρανα ότι οι κρίσεις διενεργήθηκαν με ‘‘λίστες’’ που είχαν εκ των προτέρων καταρτιστεί με βάση κομματικά χαρακτηριστικά.

Στις μετακινήσεις αυτές, πέρα από το στοιχείο της αναξιοκρατίας που κυριάρχησε, επιβεβαιώθηκε και η κοινωνική αναλγησία της Κυβέρνησης της Ν.Δ. με τη μετακίνηση στελεχών ακόμα και με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αυτή του Διευθυντή της Υπηρεσίας Δημοσιονομικών Ελέγχων Έβρου, ο οποίος με ποσοστό αναπηρίας 67% και παρά το ότι συνταξιοδοτείται σε δύο χρόνια μετακινήθηκε εκτός Νομού.

Οι ‘‘καρατομήσεις’’ 367 στελεχών για κομματικούς λόγους αποδιοργανώνουν τις ευαίσθητες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και θυμίζουν εποχές αλήστου μνήμης, οι οποίες έχουν παρέλθει εδώ και χρόνια, αποδεικνύοντας ότι για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. η αξιοκρατία είναι γράμμα κενού περιεχομένου.

Επειδή η υποβάθμιση διευθυντικών στελεχών με εμπειρία και με ουσιαστικά και τυπικά προσόντα είναι παράνομη,

επειδή στις διευθυντικές θέσεις προήχθησαν άτομα με κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα, χωρίς να διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα για θέσεις ευθύνης,

επειδή τέτοιου είδους πράξεις οδηγούν στη διάλυση και στην αποδιοργάνωση των καθοριστικών για την πορεία των δημόσιων εσόδων και δαπανών υπηρεσιών και

επειδή η Δημόσια Διοίκηση δεν αποτελεί ‘‘λάφυρο’’ για το κόμμα που κερδίζει τις εκλογές,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Με την υποβάθμιση στελεχών που έχουν πολύχρονη εμπειρία και προϋπηρεσία και την προαγωγή αντίστοιχα ατόμων με κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα και χωρίς να διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα για θέσεις ευθύνης θα επαναφέρει η Κυβέρνηση της Ν.Δ. την αξιοκρατία στο δημόσιο και θα προχωρήσει στην επανίδρυση του κράτους;

  2. Αναγνωρίζεί ότι οι πρόσφατες κρίσεις των Διευθυντών του Υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες ‘‘καρατομήθηκαν’’ στελέχη με πολύχρονη προϋπηρεσία και εμπειρία δεν έγιναν σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και ο Ν. 3260/2004 που η ίδια η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ψήφισε;

  3. Πως δικαιολογεί το γεγονός ότι τα νέα διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι συνδικαλιστές και μέλη της ΔΑΚΕ;

  4. Προτίθεται να προχωρήσει σε αξιοκρατικές υπηρεσιακές τοποθετήσεις και αν ναι, πότε και με ποιο τρόπο;

  5. Θα συνεχίσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις που οδηγούν στη διάλυση και αποδιοργάνωση των ευαίσθητων και καθοριστικών για την πορεία των εσόδων και του Προϋπολογισμού υπηρεσιών;

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2004

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΜΑΚΡΙΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΠΕΡΛΕΠΕ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΧΡΥΣΑ

ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ