Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ασυνέπεια στην εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης για την Απασχόληση.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/11/2004
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2004

ΕΡΩΤΗΣΗ

                                  Προς: τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Θέμα: Ασυνέπεια στην εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης για την Απασχόληση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή και διαρκούσης της συζήτησης  για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι: «Παράλληλα με τα μέτρα οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής υιοθετούμε πολιτικές επιδότησης του ύψους των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% και για τα δύο έτη για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους νέους, κατά 50% για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες με τη σημείωση ότι η επιδότηση διαρκεί για ένα έτος και για κάθε τέκνο, κατά 50% για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους πενήντα πέντε ετών και άνω».

Οι ίδιες εξαγγελίες περιέχονται και στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., αλλά και περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση  που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μέτρα αυτά –που με τόσο ενθουσιασμό εξήγγειλε η Κυβέρνηση- είχε ούτως ή άλλως την υποχρέωση να εφαρμόσει, μια και είχαν ήδη ψηφισθεί από την Βουλή με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και περιλαμβάνονται στο Ν. 3227/2004

Και το δυσάρεστο δεν είναι ότι η Ν.Δ. υιοθετεί εκ των υστέρων μέτρα  που καταψήφισε στη Βουλή, αλλά το ότι σε πλήρη ασυνέπεια με τις εξαγγελίες της αρνείται ως τώρα να τα εφαρμόσει.

Όμως η ανεργία των νέων, των γυναικών, των ηλικιωμένων ανέργων είναι σημαντικό πρόβλημα, και τα κίνητρα πρόσληψης τους που δίδονται με τις προβλέψεις του Ν.3227, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετική διέξοδο στο πρόβλημα.

Η καθυστέρηση, η άρνηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων, η στάση του κ. Υπουργού στο θέμα, δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως εμπαιγμός των ανέργων, αλλά και ως τακτική που υπηρετεί την επιλογή πολιτικής από την ηγεσία της Ν.Δ να μην διαθέσει πρόσθετους πόρους για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας.

Για τους λόγους αυτούς, ως βουλευτές –μέλη του ΚΤΕ Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ:

ΕΡΩΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

  1. Προτίθεται η Κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Απασχόλησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της κατά τις προγραμματικές δηλώσεις;

  1. Πότε ακριβώς θα εκδοθούν οι προβλεπόμενες από τον Ν.3227, Υπουργικές Αποφάσεις για την ενίσχυση της Απασχόλησης των νέων, των γυναικών, των ηλικιωμένων ανέργων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

1. Γρηγοράκος Λεωνίδας

2. Δημαράς Γιάννης

3. Κουσελάς Δημήτρης

4. Κουτσούκος Γιάννης

5. Μουσιώνης Άρη

6. Νασιώκας Έκτωρ

7. Νιώτης Γρηγόρης

8. Παπαδήμας Λάμπρος

9. Παπαιωάννου Μιλτιάδης

10. Πασχαλίδης Γιώργος

11. Περλεπέ-Σηφουνάκη Κατερίνα

12. Πρωτόπαπας Χρήστος

13. Σαλαγιάννης Νίκος

14. Σκουλάκης Μανώλης

15. Ρέππας Δημήτρης

16. Τζουμάκας Στέφανος

17. Τσούρας Θανάσης

18. Φραγκιαδουλάκης Μάνος

19. Χαϊδος Χρήστος

20. Χριστοφιλοπούλου Εύη

21. Χωρέμης Τάσος