Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 34 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Δημήτρη Κουσελά, προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, με θέμα "Το βέτο της Κυβέρνησης στην ΕΕ σχετικά με το ποινικό πλαίσιο αποτροπής της θαλάσσιας ρύπανσης"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/11/2004
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Αθήνα 01 Νοεμβρίου 2004

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
κ. ΕΜΜΑΝ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Λαμβάνοντας υπόψη:

Α. Ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμια υπερδύναμη στην Εμπορική Ναυτιλία και εξαυτού του λόγου έχει την υποχρέωση να διαδραματίζει ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. Ότι μια από τις μεγάλες πολιτικές προτεραιότητες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τομείς όπου η ελληνική ναυτιλία αλλά και οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα είχαν πρωτοπόρο ρόλο προωθώντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό την έννοια της ποιοτικής ναυτιλίας.

Γ. Ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να εξαντλεί τις προσπάθειες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που τις παρέχει το θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης προκειμένου να προωθεί συμβιβαστικές λύσεις, να ενσωματώνει προτάσεις ελληνικών συμφερόντων στις κοινοτικές αποφάσεις και σε κάθε περίπτωση να διαμορφώνει ευνοϊκούς πολιτικούς συσχετισμούς οικοδομώντας τις απαραίτητες διακρατικές συνεργασίες.

Δ. Την αρνητική θέση την οποία κράτησε ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της 26ης Οκτωβρίου 2004, Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κατά την εξέταση της πρότασης σχετικά με την Απόφαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου για την ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας της καταστολής της ρύπανσης από πλοία. Πρόταση που έρχεται να υλοποιήσει την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης του Δεκεμβρίου 2002, προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη μεγάλων οικολογικών καταστροφών και την αποτροπή απορρίψεων ρυπογόνων ουσιών στη θάλασσα από ενσυνείδητη πρόθεση ή βαριά αμέλεια.

Επερωτάται ο κ. Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας:

Για τη μεθοδολογία, την τακτική και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων στις συζητήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διατύπωση της τελικής θέσης της Κυβέρνησης της Ελλάδας.

Για την πολιτική επιλογή στην οποία κατέληξε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης στις 26 Οκτωβρίου 2004 να αρνηθεί την έγκριση στης απόφασης -πλαίσιο καταστολής της ρύπανσης από πλοία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να περιθωριοποιηθεί η Ελλάδα και να δεχθεί έντονες επικρίσεις δημιουργώντας την εντύπωση στη διεθνή κοινή γνώμη ότι ταυτίζεται με τις επιδιώξεις εκείνων που ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα συνεχίζουν να ρυπαίνουν τις θάλασσες.

Για τη συνειδητή προσπάθεια που κατέβαλλε να θεωρηθεί ότι η Απόφαση - Πλαίσιο στρέφεται κατά των Ελλήνων ναυτικών.

Οι επερώτώντες Βουλευτές:

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΝΤΖΕΛΑ, ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΑΤΖΑΠΕΤΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΌΘΩΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ, ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΛΩΤΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ, ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΦΩΤΙΟΣ, ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ