Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 69 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Δημήτρη Κουσελά, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα "Μείωση του Αγροτικού Εισοδήματος"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/10/2004
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Ευάγγελο Μπασιάκο

ΘΕΜΑ: «Μείωση του αγροτικού εισοδήματος»

Οι αγρότες μας περίμεναν ότι φέτος η χρονιά τους θα ήταν πολύ καλή και γι αυτό θα φρόντιζε η Νέα Δημοκρατία αν της έδιναν την ψήφο τους για να κυβερνήσει. Η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στον αγροτικό κόσμο της χώρας ότι θα ήταν αυτή που θα έλυνε όλα τα προβλήματά του και έτσι απέσπασε την ψήφο των Ελλήνων αγροτών μας.

Όμως λίγο χρονικό διάστημα, μόλις επτά μήνες, χρειάστηκαν για να δείξει η Νέα Δημοκρατία το πραγματικό της πρόσωπο και όχι μόνο ξέχασε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της απέναντι στους αγρότες μας αλλά ενθάρρυνε και τους εμπόρους και βιομηχάνους να λειτουργήσουν ασύδοτα στην αγορά.

Έτσι σχεδόν όλα τα προϊόντα φέτος είχαν πρόβλημα διάθεσης και πρόβλημα καθηλωμένων τιμών πώλησης στα χέρια του παραγωγού που έφτασαν σε 30%.-50% μείωση σε σύγκριση με τις περυσινές τιμές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η σουλτανίνα, ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν που απολάμβανε όλα τα προηγούμενα χρόνια πολύ καλές τιμές, πέρυσι πουλήθηκε από τον παραγωγό 1,0 ευρώ/κιλό και πλέον, ενώ φέτος η τιμή της κυμάνθηκε στα 0,30-0,70 ευρώ/κιλό, το καλαμπόκι πέρυσι 0,135-0,165 ευρώ/κιλό, φέτος 0,107-0,135 ευρώ/κιλό, τα κρεμμύδια 0,12 ευρώ/κιλό πέρυσι, φέτος 0,07ευρώ/κιλό, οι πατάτες 0,20-0,23 ευρώ/κιλό πέρυσι, φέτος 0,11-0,20 ευρώ/κιλό, παρομοίως δε και άλλα προϊόντα.

Τα σιτηρά αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διάθεσή τους και στην τιμή που εισπράττει στα χέρια του ο παραγωγός. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πάνω στον πανικό της εξέδωσε στη σειρά αλληλοαναιρούμενες υπουργικές αποφάσεις για την παρεμπόδιση των εισαγωγών πράγμα το οποίο επέφερε μεγάλη σύγχυση στην αγορά.

Το ρύζι αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις τιμές στα χέρια του παραγωγού οι οποίες συνδέθηκαν και με σκάνδαλο που αφορά ελλειμματικές ποσότητες ρυζιού, που προοριζόταν για επισιτιστική βοήθεια στους απόρους, σε αποθήκες ιδιωτών.

Οι ντομάτες ήταν ένα τρανταχτό παράδειγμα του μεγάλου ανοίγματος της ψαλίδας των τιμών παραγωγού και καταναλωτή.

Στα ροδάκινα δεν λειτούργησε η Διεπαγγελματική Οργάνωση με αποτέλεσμα και εκεί να έχουμε μειωμένες τιμές στα χέρια του παραγωγού και γενικά η κατάσταση ήταν προβληματική.

Στα κρασοστάφυλα και τη σταφίδα έχουμε μείωση των τιμών και εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων από τρίτες χώρες που βαπτίζονται ελληνικά.

Στη σουλτανίνα οι τιμές για τον παραγωγό μειώθηκαν κατά πολύ ενώ δεν λειτούργησε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου.

Πολλά άλλα προϊόντα επίσης όπως φασόλια, κρεμμύδια, πατάτες κ.λ.π. αντιμετώπισαν πρόβλημα διάθεσης και μειωμένων τιμών ενώ στο βαμβάκι και στον καπνό αναμένεται οι τιμές να είναι και αυτές χαμηλές.

Εν τω μεταξύ η τιμή πώλησης όλων των παραπάνω προϊόντων στον καταναλωτή έφτασε σε μερικές περιπτώσεις στο δεκαπλάσιο της τιμής παραγωγού.

Οι αγρότες έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση και διαμαρτύρονται συνεχώς χωρίς η κυβέρνηση να μπορεί να κατανοήσει το πρόβλημα και να δώσει λύσεις αφού η ζυγαριά της βαρύνει προς τους δικούς της εμπόρους και μεταποιητές.

Και ενώ οι αγρότες βλέπουν τις ελπίδες τους για ένα ικανοποιητικό εισόδημα να εξανεμίζονται, το κόστος παραγωγής των προϊόντων αλλά και το κόστος ζωής ολοένα αυξάνει. H αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου έρχεται να συμπληρώσει την απογοήτευση και την ανασφάλεια που νοιώθουν οι παραγωγοί μας για το μέλλον τους.

Συγχρόνως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει σταματήσει χωρίς κανένα λόγο το μέτρο 4.3 του Γ΄ ΚΠΣ για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, οι δε έλεγχοι των εισαγωγών στα σημεία εισόδου της χώρας είναι υποτυπώδεις παρά τις κραυγαλέες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους.

Κανείς λόγος δεν γίνεται πλέον για την ποιότητα και την πιστοποίηση των αγροτικών μας προϊόντων που θα δώσει προβάδισμα και ένα καλό διαβατήριο στα ελληνικά προϊόντα για τις αγορές του εξωτερικού, το δε πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής παραμένει ανενεργό.

Επιπλέον καθυστερεί η εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας, που θα υποχρεώσει τον έμπορο στην αναγραφή της προέλευσης και της ποιοτικής κατηγορίας του προϊόντος ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει και να επιλέγει.

Επερωτάται η κυβέρνηση

1. Γιατί δεν έλαβε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μη φτάσουμε σ αυτή την τραγική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και τις πολύ χαμηλές τιμές που εισέπραξαν οι παραγωγοί από την πώληση των προϊόντων τους.

2. Για την απραξία της όσον αφορά την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος του Έλληνα παραγωγού, ώστε να ξεπεράσει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

3. Για την άρνησή της να πραγματοποιήσει εντατικούς ελέγχους ώστε να μην βαπτίζονται ελληνικά τα εισαγόμενα από Τρίτες Χώρες αγροτικά προϊόντα.

4. Για τη μη εφαρμογή του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 1148/01 για την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά, που κατοχυρώνει την προέλευση και την ποιοτική κατηγορία των προϊόντων ώστε, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής και να εξασφαλίζεται έτσι το εισόδημα του παραγωγού.

5. Για την επιλογή της να μην ενεργοποιήσει τους Κοινοτικούς Κανονισμούς για την ενίσχυση των εξαγωγών και την προώθηση και διαφήμιση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας.

6. Για την ανυπαρξία μέτρων που προωθούν και πιστοποιούν την ποιότητα στα αγροτικά μας προϊόντα και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Την επίκαιρη επερώτηση υπογράφουν οι:

Χρήστος Παπουτσής, Ευάγγελος Αργύρης, Φώτης Χατζημιχάλης, Ευάγγελος Παπαχρήστος, Απόστολος Κατσιφάρας, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος, Ιωάννης Δριβελέγκας, Βασίλης Γερανίδης, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Βασίλης Έξαρχος, Μιχάλης Καρχιμάκης, Βασίλης Κεκγέρογλου, Αθανασία Μερεντίτη, Θεόδωρος Κολιοπάνος, Δημήτρης Κουσελάς, Στάθης Κουτμερίδης, Λάζαρος Λωτίδης, Βασίλης Τόγιας, Ανδρέας Μακρυπίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Ιωάννης Μανιάτης, Άγγελος Μανωλάκης, Χρυσάνθη Μανωλιά, Άρης Μουσιώνης, Θάνος Μωραΐτης, Γεώργιος Ντόλιος, Εμμανουήλ Όθωνας, Αθανάσιος Παπαγεωργίου, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Δημήτριος Ρέππας, Κωνσταντίνος Ρόβλιας, Παναγιώτης Σγουρίδης, Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, Εμμαμουάλ Στρατάκης, Θεοδώρα Τζακρή, Στέφανος Τζουμάκας, Ιωάννης Τσακλίδης, Απόστολος Φωτιάδης, Χρήστος Χαϊδος, Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, Μανώλης Σκουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Αναστάσιος Χωρέμης Ιωάννης Παρασκευάς, Γιάννης Κουτσούκος, Παναγιώτης Ρήγας, Πέτρος Κατσιλιέρης, Βασίλης Οικονόμου, Μιλτιάδης Βέρρας, Χρήστος Βερελής, Ανδρέας Φούρας, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Χρήστος Αηδόνης, Δημήτρης Πιπεργιάς, Νικόλαος Σαλαγιάννης, Αλέξανδρος Ακριβάκης, Ροδούλα Ζήση, Τόνια Αντωνίου, Γεώργιος Πασχαλίδης, Ιωάννης Βλαβής, Μιχαήλ Παντούλας, Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη, Λάμπρος Παπαδήμας, Στέλιος Ματζαπετάκης, Έκτορας Νασιώκας, Γεώργιος Φλωρίδης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Ελπίδα Τσουρή, Γιώργος Ανωμερίτης.