Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΕΡΩΤΗΣΗ Του Δημήτρη Κουσελά, Βουλευτή Ν. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα "Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/10/2004
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

Η στάση του απλού παρατηρητή των εξελίξεων που έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση και η αδυναμία της να ενεργοποιήσει τους ελεγχτικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, της λαθρεμπορίας και των φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά , επιτείνει πολύ περισσότερο για τη χώρα μας τα προβλήματα από την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα επιβαρύνει φέτος την κάθε οικογένεια, ανάλογα την περιοχή, 40-45 % περισσότερο από πέρυσι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε ανάλογες περιπτώσεις, σε περιόδους με αυξημένες διεθνείς τιμές, εκτός της πολιτικής της εντατικοποίησης των ελέγχων που περιόριζαν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά από το διυλιστήριο μέχρι τον καταναλωτή, εφάρμοσε το μέτρο της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μάλιστα σε περίοδο που το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν πολύ φθηνότερο από σήμερα.

Η σημερινή κατάσταση με τη γενικότερη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού από το κύμα των ανατιμήσεων που σαρώνει όλα τα βασικά καταναλωτικά είδη, επιβάλει την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, που βρίσκονται σε δυσμενή θέση, προκειμένου να ανακουφιστούν.

Επειδή η Κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ψελλίζοντας δικαιολογίες για μη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, ενώ γνωρίζει ότι τα αυξημένα έσοδα από Φ.Π.Α., λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων, υπερεπαρκούν για την εφαρμογή του μέτρου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

¨  Αν προτίθενται να υιοθετήσουν την πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, για τα νοικοκυριά με  χαμηλά εισοδήματα

¨  Τι μέτρα θα πάρουν ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, λαθρεμπορίας και αισχροκέρδειας που μαστίζουν την αγορά και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΒΛΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΟΘΩΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ