Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 20 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Δημήτρη Κουσελά, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης , με θέμα "Οι δυσμενείς εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά του πετρελαίου και η συνεχιζόμενη πετρελαϊκή κρίση, επηρεάζουν άμεσα την Ελληνική Αγορά"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/10/2004
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Οι δυσμενείς εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά του πετρελαίου και η συνεχόμενη πετρελαϊκη κρίση, επηρεάζουν άμεσα την ελληνική αγορά.

Μεσούσης της κρίσης, η Κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της αποκλειστικά σε θετική εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Με ελπίδες όμως και θετικές προσδοκίες δεν αντιμετωπίζονται τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία βαραίνουν άμεσα την ελληνική οικονομία και τον έλληνα καταναλωτή.

Η Νέα Δημοκρατία, αφού προεκλογικά έκλεισε το μάτι στους κερδοσκόπους, με την εξαγγελία της κατάργησης των κάθε μορφής ελέγχων της αγοράς, κατάφερε μέσα σε οκτώ μήνες να υλοποιήσει την εξαγγελία της. Είναι ίσως η μόνη που με συνέπεια υλοποιήθηκε, καθώς από τα 20 αυτοκίνητα-εργαστήρια που έχει στη διάθεσή της για τους ελέγχους στην αγορά, χρησιμοποιεί μόνο τα δύο.

Ταυτόχρονα, με συνεχείς μετεκλογικές ανακοινώσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, κατάφερε να δημιουργήσει ανασφάλεια στην αγορά. Ο νόμος 3054/2002, που χαιρετίστηκε από όλους τους κρίκους της πετρελαϊκής αλυσίδας στη χώρα, απλά δεν εφαρμόζεται.

Επερωτάται ο κ. Υπουργός Ανάπτυξης:

  1. Για την προφανή αδυναμία της Κυβέρνησης να λάβει μέτρα προστασίας των καταναλωτών από τις κερδοσκοπικές τάσεις που αναπτύσσονται στην αγορά.

  2. Για την αδράνεια του ΥΠΑΝ να επεκτείνει τους ελέγχους των κινητών εργαστηρίων διακίνησης και αποθήκευσης καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), καθώς 17 νέα αυτοκίνητα –εργαστήρια παραμένουν από τον Ιούνιο 2004 στις αποθήκες.

  3. Για την αναξιοπιστία του ΥΠΑΝ, η οποία αποδεικνύεται από τις δεσμεύσεις, που έμειναν κενές περιεχομένου, ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2004 θα είχαν εκδοθεί οι Υπουργικές Αποφάσεις και τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπονται στο Ν. 3054/2002.

  4. Για την προφανή σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά με ευθύνη της Κυβέρνησης, λόγω των επανειλημμένων ανακοινώσεων για τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου στη λειτουργία του ανταγωνισμού.

  5. Για την άρνηση του ΥΠΑΝ να συγκαλέσει και να λειτουργήσει την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων ως χώρο διαβούλευσης και ανάληψης από κοινού της ευθύνης με τους φορείς του πετρελαϊκού χώρου σε περιόδους κρίσιμες όπως η παρούσα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές.

  6. Για την άρνησή του να εξετάσει την εξομοίωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης για τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να περιοριστεί η μετακύλιση της αύξησης του κόστους παραγωγής στις τιμές καταναλωτή και να λειτουργήσει δραστικά εναντίον της λαθρεμπορίας.

                                                              Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2004

    ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡ.

    ΠΙΠΕΡΓΙΑ Δ.

    ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘ.

    ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘ.

    ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ Ι.

    ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ Π.

    ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ Γ.

    ΑΡΓΥΡΗΣ Ε.

    ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ Ι.

    ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ Β.

    ΚΟΥΣΕΛΑΣ Δ.

    ΛΩΤΙΔΗΣ Λ.

    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘ.

    ΡΗΓΑΣ ΠΑΝ.

    ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝ.

    ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜ.

    ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤ

    ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣ.

    ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Α.

    ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ Φ.

    ΡΕΠΠΑΣ Δ.