Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Αποτίμηση ζημιών και αποζημιώσεις στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Ν. Μεσσηνίας που επλήγησαν από θεομηνίες.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/9/2004
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Μεσσηνίας
Κολοκοτρώνη 11, 10562 Αθήνα.
Α.Π. 0003/13-9-2004.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποτίμηση ζημιών και αποζημιώσεις στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Ν. Μεσσηνίας που επλήγησαν από θεομηνίες.

Τα δυσμενή και έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν το Φεβρουάριο στο Ν. Μεσσηνίας (ισχυρός και πρωτοφανής παγετός) προξένησαν μεγάλες ζημιές όχι μόνο στην ηρτημένη παραγωγή, αλλά και στο φυτικό και έγγειο κεφάλαιο. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί τα ελαιόδεντρα, όχι μόνον όσον αφορά στην αναμενόμενη παραγωγή (ζημιά στην ανθοφορία), αλλά σε πολλές περιοχές (λ.χ. Κάμπος Αβίας, Δήμος Λεύκτρου), έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και τα δέντρα (καρατόμηση στη βάση του κορμού ή καρατόμηση στους πρωτογενείς κλάδους). Αυτό σημαίνει, σύμφωνα και με τη γνώμη των γεωπόνων, ότι θα αρχίσουν να ξαναπαίρνουν παραγωγή τουλάχιστον μετά από 4 χρόνια, με σοβαρή επίπτωση στο εισόδημα των αντίστοιχων παραγωγών, δεδομένου ότι το ελαιόλαδο είναι το βασικό προϊόν του Ν. Μεσσηνίας.

Παρά την έκταση και το μέγεθος της ζημιάς, ο ΕΛΓΑ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τις εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να εντείνεται η απόγνωση και η αγωνία των παραγωγών για το μέλλον τους.

Ειδικότερα, από τον Ιούνιο έχουν υποβληθεί αιτήσεις στον ΕΛΓΑ και, παρά τους περιορισμούς όσον αφορά στους δικαιούχους (μόνιμοι κάτοικοι ευρύτερης περιοχής, εξω-γεωργικό εισόδημα κλπ) και τη μεγάλη γραφειοκρατία (πολλά επικαλυπτόμενα δικαιολογητικά), ο αριθμός τους ξεπερνά τις 7.000.

Επειδή στο Ν. Μεσσηνίας η ελαιοκαλλιέργεια συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος και το μέγεθος της ζημιάς από τον παγετό είναι πρωτοφανές και μεγάλο,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ;

  2. Θα καλυφθεί μόνον η φετινή απώλεια παραγωγής, δηλαδή η ζημιά στην ανθοφορία;

  3. Πότε προβλέπεται να αρχίσουν οι εκτιμήσεις και βεβαίως πότε θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί από τον ΕΛΓΑ; Μήπως οι καθυστερήσεις των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ είναι σκόπιμες, γιατί αναμένει την έγκριση των προγραμμάτων FAR και FROST, που έχει υποβάλει στην Ε.Ε, ώστε τότε και μόνο τότε να διαθέσει κονδύλια και να αποζημιώσει τους παραγωγούς;

  4. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να λάβουν έγκαιρα και επαρκώς τις αποζημιώσεις τους οι πληγέντες παραγωγοί, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν για να αναπληρώσουν τις σοβαρές έως και καθολικές απώλειες του εισοδήματος, που είναι αναγκαίο για την επιβίωσή τους;

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2004

                                                  Ο βουλευτής

             Δημήτρης Κουσελάς