Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Εκτιμήσεις ζημιών συκικής παραγωγής από τον ΕΛΓΑ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/9/2004
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Μεσσηνίας
Κολοκοτρώνη 11, 10562 Αθήνα.
Α.Π. 0002/8-9-2004.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Εκτιμήσεις ζημιών συκικής παραγωγής από τον ΕΛΓΑ.

Κατά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 16 και 17-8-2004 στο νομό Μεσσηνίας η συκοκαλλιέργεια υπέστη σοβαρές ζημιές.

Είναι γνωστό ότι τα ξηρά σύκα είναι, μετά το ελαιόλαδο, το βασικό παραδοσιακό προϊόν του Νομού Μεσσηνίας και τα κύρια πλεονεκτήματά τους έναντι άλλων ανταγωνιστριών χωρών είναι η πρωϊμότητα και η άριστη ποιότητά τους.

Δυστυχώς, οι άκαιρες βροχοπτώσεις του Αυγούστου δημιούργησαν σημαντικό πρόβλημα, ιδιαίτερα έντονο σε ορισμένες περιοχές, όπως ο Δήμος Πεταλιδίου. Η πρώτη παραγωγή, που κυρίως επλήγη, χαρακτηρίζεται κατά κανόνα από μεγάλο ποσοστό (90%) ποιοτικής κατάταξης στην Α’ κατηγορία. Φέτος το ποσοστό αυτό μειώθηκε δραματικά, λόγω των βροχοπτώσεων, όπως προκύπτει και από στοιχεία της Συκικής.

Συνεπώς, πέρα από την ποσοτική ζημιά, η παραγωγή υπέστη και ποιοτική υποβάθμιση, με άμεση επίπτωση στην τιμή του προϊόντος.

Απέναντι σε αυτά, ο μεν ΕΛΓΑ ανακοινώνει ότι οι ζημιές είτε δεν υφίστανται, είτε ότι είναι μικρές, η δε Συκική κατατάσσει την παραγωγή σε χαμηλότερες κατηγορίες, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και αγανάκτηση μεταξύ των παραγωγών, διότι οι προξενηθείσες ζημιές έχουν άμεση και δραματική επίπτωση στο εισόδημά τους, το οποίο μειώνεται πάνω από 50%

Παρά την προτροπή του ΕΛΓΑ να αποσύρουν τις αιτήσεις τους, 180 παραγωγοί του Δήμου Πεταλιδίου εμμένουν στη δήλωση ζημίας και απαιτούν από τον ΕΛΓΑ την εξατομίκευση των ζημιών τους. Σημειωτέον, ότι στις 5-9-04 είχαμε και νέες βροχοπτώσεις στο Δήμο Πεταλιδίου και νέα αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

    • Με βάση ποια κριτήρια ο ΕΛΓΑ εκτιμά ότι δεν υφίσταται ζημιά από τις βροχοπτώσεις στην συκοπαραγωγή του Ν. Μεσσηνίας, όταν αντιθέτως η Συκική, μετά από ελέγχους στην ίδια παραγωγή, την κατατάσσει μαζικά σε κατώτερη ποιότητα;

    • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να λάβουν έγκαιρα και επαρκώς τις αποζημιώσεις τους οι πληγέντες παραγωγοί του Νομού, οι οποίοι κατά το τρέχον έτος έχουν υποστεί πολλαπλές ζημιές και απώλειες εισοδήματος από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες;

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004

                                     Ο βουλευτής

Δημήτρης Κουσελάς