Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Μηχανισμός παραδιοίκησης στη ΔΕΗ Α.Ε.»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23/6/2004
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΙΟΥΦΑ

ΘΕΜΑ: «Μηχανισμός παραδιοίκησης στη ΔΕΗ Α.Ε.»

Μηχανισμό κομματικής παραδιοίκησης έχει δημιουργήσει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Ιωάννης Παλαιοκρασσάς προφανώς υλοποιώντας την κομματική εντολή του γραμματέα της Κ.Ε. της Ν.Δ. κ. Ε. Μεϊμαράκη για γραφεία «ρουσφετιών» σε κάθε υπουργείο και οργανισμό. Συγκεκριμένα χωρίς να προβλέπεται από το καταστατικό της ΔΕΗ Α.Ε. έχει εγκαταστήσει στο γραφείο του τον υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Προπονά Γεώργιο Δ/ντη του πολιτικού του Γραφείου, συντοπίτη και φίλο γνωστού προμηθευτή και φιλόδοξου ανταγωνιστή της ΔΕΗ Α.Ε., και έχει οργανώσει μηχανισμό παραδιοίκησης και παράκαμψης του Διευθύνοντα Συμβούλου και της Ιεραρχίας.

Στο γραφείο που έχει συσταθεί παρανόμως μετέχουν πέρα από τον κ. Προπονά, 2 γραμματείς, 4 στελέχη εκτός ΔΕΗ και μεγάλος αριθμός κομματικών εθελοντών. Με διαρκείς παρεμβάσεις στους Διευθυντές και στα στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε. το γραφείο παραδιοίκησης προσπαθεί και σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνει να υπαγορεύει αποφάσεις που αφορούν τη μεταχείριση και αξιοποίηση των εργαζομένων.

Το γραφείο παραδιοίκησης έχει γίνει άντρο των κομματικών και συνδικαλιστικών στελεχών της Ν.Δ. και της ΔΑΚΕ και εκ των πραγμάτων δυναμιτίζει τη λειτουργία της ΔΕΗ Α.Ε. σε μια στιγμή κρίσιμη για την ανάπτυξη της χώρας.

Τη λειτουργία του γραφείου επισημαίνει και η εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» στις 21.6.2004 αναφέροντας ότι «Ο κ. Παλαιοκρασσάς θέλησε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στελεχών εμπιστοσύνης, τα οποία θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στο ρόλο του προέδρου, συμβάλλοντας δραστικά στην αλλαγή του ηλεκτρικού τοπίου μέχρι τα τέλη του 2010.»

Στα πλαίσια της λειτουργίας του «περιβάλλοντος εμπιστοσύνης» του προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε. εντάσσεται προφανώς και η άτυπη λειτουργία του υπαλλήλου της ΔΕΗ ΑΕ Άλμπυρου Γρηγόρη που «ελέγχει» τις πράξεις των στελεχών της επιχείρησης που αφορούν προσλήψεις εκτάκτων, μεταθέσεις και αποσπάσεις εργαζομένων κλπ.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

    • Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ Α.Ε. θα επιτευχθεί με την άσκηση παραδιοίκησης από το παρανόμως δημιουργηθέν γραφείο του προέδρου;

    • Ποιοι συμμετέχουν, πως και από πού αμείβονται όσοι εργάζονται στο «περιβάλλον εμπιστοσύνης» του προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε.;

    • Η παράκαμψη της ιεραρχίας της ΔΕΗ Α.Ε. είναι στα πλαίσια των εντολών της κυβέρνησης αφού είναι βέβαιο ότι αντίκεινται στο καταστατικό της επιχείρησης;

    • Τέλος πως προτίθεται να αντιμετωπίσει τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα;

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23 Ιουνίου 2004

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

                                                                             ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

                                                                             ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

                                                                             ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

                                                                             ΕΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

                                                                             ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ