Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Δημήτρη Κουσελά, προς τoν Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα "Αναξιοκρατικές Μετακινήσεις Διοικητικών Στελεχών της ΕΤΕ"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3/6/2004
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

Η νέα Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, που εσείς επιλέξατε, με τις πρώτες της ενέργειες έδειξε πως αντιλαμβάνεται τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για «Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», διαφάνεια και αξιοκρατική μεταχείριση των στελεχών και των εργαζόμενων στις Τράπεζες κρατικού ενδιαφέροντος.

Με την Πράξη Διοικήσεως 282/28-5-2004, η Διοίκηση της ΕΤΕ ξήλωσε εν μια νυκτί το 70% των στελεχών που καθοδηγούν τις εργασίες του δικτύου, τομέα αιχμής της Τράπεζας, για να τοποθετήσει στελέχη με μοναδικό κριτήριο την κομματική τους ιδιότητα και αναφορά. Αυτό, τη στιγμή που τα αδίκως εκδιωχθέντα στελέχη συμμετείχαν καθοριστικά στην απογείωση κατά 69% των οργανικών κερδών της Τράπεζας, κάτι που ο ίδιος ο Διοικητής της επιλογής σας, ο κ. Αράπογλου, είχε αναγνωρίσει σε συνάντηση μαζί τους, εκφράζοντας την προσωπική του ικανοποίηση και διαβεβαιώνοντάς τους ότι έχουν την απόλυτη στήριξή του στο έργο τους.

Οι ανωτέρω ενέργειες της Διοίκησης, που ανατρέπουν το ομαλό επιχειρησιακό και εργασιακό κλίμα, απαξιώνοντας άκριτα και αδίκως άξια και δοκιμασμένα στελέχη της, στέλνοντάς τα στο «ψυγείο», λειτουργούν καταστροφικά και οδηγούν σε περιπέτειες την ΕΤΕ. Μια Τράπεζα που τα τελευταία χρόνια απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά σε ένα έντονα ανταγωνιστικό και διεθνοποιημένο περιβάλλον.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1) Με ποιο τρόπο σκοπεύει να αντιδράσει σε αυτές τις ενέργειες, ώστε να αποδείξει έμπρακτα ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες και τα στενά κομματικά κριτήρια που υιοθετεί η Διοίκηση της ΕΤΕ, δεν ακυρώνουν στην πράξη τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης περί ισονομίας, ισοπολιτείας και αξιοκρατίας;

2) Είναι διατεθειμένος να ζητήσει την ανάκληση της 282/28-5-2004 Πράξης Διοικήσεως της ΕΤΕ;

3) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα και να μην μπουν σε περιπέτειες οι Τράπεζες που επηρεάζει το Δημόσιο;

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2004

                                                                                                      Oι ερωτώντες Βουλευτές:

               Δημήτρης Κουσελάς

              Ιωάννης Κουτσούκος

                Χρήστος Πρωτόπαπας