Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Δημήτρη Κουσελά , προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών , με θέμα "Προσπάθεια εγκαθίδρυση κομματικού κράτους στην Αγροτική Τράπεζα"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/5/2004
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Οι πρώτες ενέργειες των επιλεγμένων από την Κυβέρνηση Διοικήσεων της Αγροτικής και Εμπορικής Τράπεζας, απέδειξαν ότι αντί της τήρησης των εξαγγελιών του κ. Πρωθυπουργού για « Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», γίνεται προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός απόλυτα κομματικού κράτους.

Στην Αγροτική Τράπεζα οι αλλαγές των στελεχών -προφανώς προκαθορισμένες-υπήρξαν τόσο εκτεταμένες , ώστε απειλείται ακόμη και η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

α) Έγινε προσπάθεια με τηλεφωνήματα Υποδιοικητών να εξωθηθούν σε παραίτηση με τη απειλή της υποβάθμισής τους, οι 2 παλαιότεροι Διευθυντές της Α.Τ.Ε.

β)Επειδή συγκεκριμένος «εκλεκτός» της Διοίκησης κατηγορείτο για οικονομική ατασθαλία, έγινε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. όπου και αθωώθηκε, μια μόλις ώρα (¨!!) πριν την πανηγυρική αναβάθμισή του.

γ) Διευθυντές κρίσιμων μονάδων υποβαθμίζονται, τοποθετούμενοι σε Υποδιευθύνσεις, ενώ ξανάνοιξε το γνωστό «ψυγείο» παρά τη Διοικήσει, με την τοποθέτηση εκεί στελεχών με μοναδικό κριτήριο το πολιτικό φρόνημα.

Στην Εμπορική Τράπεζα επίσης:

Έγιναν με «άμεσες»-προκαθορισμένες προφανώς-ενέργειες αλλαγές 10 Περιφερειακών Διευθυντών και 3 Διευθυντών Διευθύνσεων.

Από τους εκδιωχθέντες μάλιστα οι περισσότεροι τοποθετήθηκαν στο «ψυγείο»-συνήθως με την ιδιότητα του Συμβούλου Διοίκησης-απόφαση που στερεί την Τράπεζα από τις υπηρεσίες ικανών στελεχών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι για την κάλυψη των κενών, προσλήφθηκαν με απόφαση της Διοίκησης και πλήρως αδιαφανή κριτήρια, πάνω από 10 «εκλεκτοί» της Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και απόστρατος αξιωματικός, γεγονός που εύλογα δημιουργεί το ερώτημα του πως θα διοικήσει θυγατρική εταιρία της Τράπεζας.

Γίνεται πλέον σαφές και στις 2 αυτές περιπτώσεις πως καταργείται κάθε έννοια αξιοκρατίας και καθιερώνεται ένα απροκάλυπτο καθεστώς επιλογών με μοναδικό κριτήριο την κομματική ένταξη. Γι αυτό εξ άλλου και σε σειρά Τραπεζών που ελέγχει το Δημόσιο οι Διευθυντές Διοικητικού επιλέχθηκαν από ενεργά συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ.

Επειδή όμως προκύπτει και σοβαρή ευθύνη της Κυβέρνησης γι αυτή την κατάσταση και τις συνέπειες που θα επιφέρει στην ομαλή λειτουργία των Τραπεζών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.Υπουργός:

1)Γνώριζε τις προσχεδιασμένες ενέργειες των Διοικητών που ο ίδιος επέλεξε;

2)Πως σκέπτεται να αντιδράσει σ αυτές, ώστε να αποδείξει ότι τα περί «ισονομίας» και «ισοπολιτείας» των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν έχουν εγκαταλειφθεί και αντικατασταθεί από επιλογές με στυγνά κομματικά κριτήρια;

3)Τι μέτρα θα πάρει, ώστε αυτά τα φαινόμενα να μη συνεχιστούν και επεκταθούν και στις άλλες Τράπεζες που επηρεάζει το Δημόσιο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πρωτόπαπας Χρήστος

Κουσελάς Δημήτρης

Μερεντίτη Σούλα