Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 30 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Δημήτρη Κουσελά, προς τoν Υπουργό Τουρισμού, με θέμα "Νέα Τουριστική Νομοθεσία - Ανατιμήσεις Τιμών "
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/5/2004
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Τουρισμού

Σε πολλές περιπτώσεις τις τελευταίες μέρες επισημάναμε στην Κυβέρνηση, ότι η άρνηση της να παρεμβαίνει ρυθμιστικά στις αγορές, οδηγεί σταθερά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με συνέπεια και οι τιμές να καλπάζουν, - ανατιμήσεις στις τιμές καύσιμων, οπωροκηπευτικών προϊόντων, τροφίμων, υπηρεσιών- αλλά και να προωθεί την αντίληψη σε όλους, ότι είναι ανεκτή η ασυδοσία, η κερδοσκοπία και οι αδικίες των αγορών. Την ανησυχία του για την ακρίβεια κατέθεσε εξάλλου και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία για την οικονομία στο Κοινοβούλιο. Δήλωσε μάλιστα ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα βρίσκονται όλο το διάστημα των Ολυμπιακών αγώνων σε επιφυλακή. Οι Υπουργοί της Ν.Δ. όμως στη πράξη αρνούνται την ευθύνη της πολιτείας - του κράτους να παρεμβαίνει, να ρυθμίζει, να ασκεί εποπτεία στις αγορές.

Οι συνέπειες της κυβερνητικής άρνησης να παρεμβαίνει, εμφανίζονται ιδιαίτερα έντονα και στην τουριστική αγορά! Τρεις μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενώ τα ξενοδοχεία της Αθήνας,- της πόλης που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες- , εμφανίζουν κάμψη στην πληρότητα τους σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή, οι τιμές των δωματίων είναι ιδιαίτερό αυξημένες, χάρη στην κυβερνητική ανοχή.

Τρεις μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και ενώ θα έπρεπε οι κρατικές υπηρεσίές να είναι σε πλήρη δράση, πρoσανατoλισμένες στην υποστήριξη του σημαντικού αυτού γεγονότος για την πατρίδα μας,- ασκώντας όλους τους προγραμματισμένους και αναγκαίους ελέγχoυς στην τουριστική αγορά, ώστε να αναxαιτισθoύν οι τάσεις αισχροκέρδειας και ανατιμήσεων των τουριστικών υπηρεσιών και του τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτoφανoύς αβελτηρίας από την κυβερνητική πλευρά.

Διαπιστώνoυμε όμως, ότι παρά τις επισημάνσεις από όλες τις πλευρές, πως η Κυβέρνηση αδρανεί πλήρως και μάλιστα με διάφορες ατυxείς δηλώσεις εκπρoσώπων της ενισχύει την κερδοσκοπία και τη χαώδη κατάσταση στις τιμές στον κλάδο του Τουρισμού. Έτσι, ενώ

καταγράφoνται ανατιμήσεις ύψους μέχρι 200% και 300%, η μόνη ενέργεια της πολιτικής ηγεσlας του Υπουργείου Τουρισμού ήταν η έκδοση δύο νέων εγκυκλίων που τροποποιούν τη συμφωνηθείσα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού εγκεκριμένη διαδικασία αστεροποίησης. ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων - και στηνπρόξη αναιρούν κάθε έννοια ελέγxoυ στην κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων με το σύστημα των αστεριών και κλειδιών!

Παράλληλα, με τις πρόσφατες δηλώσεις τους, τόσο ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Λιάσκος, όσο και ο Πρόεδρος του Ε.Ω.Τ, επισημοποιούν την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην επέμβει στην τουρισηκήαγορά, αλλά να επιτρέψει υπέρογκες και αδικαιολόγητες ανατιμήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων, στιγματίζοντας έτσι αρνητικά τον Ελληνικό Τουρισμό, ως κερδοσκοπικό μηχανισμό των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενώ, είναι ο κλάδος που ωφελεiταl τα μέγιστα από την επιτυχή ολοκλήρωσή τους.

Προφαvώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού έχει αρχίσει την εφαρμογή του νεοφιλελευθερου προγράμματος της Ν.Δ. που οδηγεί στην ασυδοσία της αγοράς και στην ευημερία των κερδοσκόπων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Τουρισμού:

1. Πότε πρόκειται να κατατεθεί ο λεγόμενος νέος Νόμος για τον Τουρισμό, καθώς φαίνεται ότι η προετοιμασία του απορροφά το καθημερινό ενδιαφέρον των υπηρεσιών, τόσο της Γ.Γ. Τουρισμού όσο και του ΕΟΤ, αδρανοποιώντας πλήρως τους φορείς άσκησης τουριστικής πολιτικής στην πιο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

2. Πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής για τις νέες τιμές όλων των ξενοδοχείων;

3. Θεωρεί η Κυβέρνηση λογικές τις ανατιμήσεις του 50% και 70% και είναι έτοιμη να προχωρήσει στην έγκριση τους; Ζητάμε να κατατεθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις, καθώς και πλήρης κατάλογος για τα ξενοδοχεία της Αττικής με τις νέες εγκριθείσες τιμές.

4. Πόσους και ποιους ελέγχους άσκησε ο Ε.Ο.Τ και οι περιφερειακές υπηρεσίες από τις 10 Μαρτίου και μετά σε ξενoδοχεία, και άλλα καταλύματα, ποια τα αποτελέσματα και ποιες ποινές έχουν επιβληθεί. Ζητάμε να κατατεθούν τα σχετικό έγγραφα.

5. Πόσα και ποια ξενοδοχεία της Αττικής δεν έχουν ακόμα πιστοποιητικό πυροσψόλειας και

πως θα λειτουργήσουν αυτά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων;

6. Αν θεωρεί ο κ. Υπουργός, πως οι Εγκύκλιοι με αρ.426/1-04-04 και 1107/20-04-04 οδηγούν σε «ποιοτική» αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών. Πως δηλαδή συγκεκριμένα συμβάλλουν, σ αυτή τη διαρκώς επαvαλαμβανόμενη από επίσημα κυβερνητικά χείλη πρόθεση της Κυβέρνησης να αναβαθμίσει «ποιοτικά» τις τουριστικές υποδομές της χώρας;

7. Με ποιες ενέργειες σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κάμψη της πληρότητας των ξενοδοχείων τής Αθήνας 3 μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Αθήναι 14 Μαίου 2004

Οι επερωτώντες Βουλευτές:

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Χ., ΤΖΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Α., ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝ., ΓΚΕΡΕΚΟΥ Α., ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΠΑΝ., ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠ., ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡ., ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓ., ΚΑΡΧΙΜΆΚΗΣ ΜΙΧ., ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣ., ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜ., ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤ., ΛΩΤΙΔΗΣ ΛΑΖ., ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝ., ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝ., ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝ., ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝ., ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝ., ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤ., ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣ., ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ Φ., ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΧΡ., ΕΥΘΥΜΙΟΥ Π., ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΚΙΜ., ΟΘΩΝΑΣ ΕΜΜΑΝ., ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΙΩΑΝ., ΡΗΓΑΣ ΠΑΝ., ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ Κ., ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Ν., ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΧΑΡ., ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜ.