Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ομιλία του Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση επί των άρθρων, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Προστασία δανειοληπτών κ.α διατάξεις»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/10/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

Ομιλία του Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση επί των άρθρων, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Προστασία δανειοληπτών κ.α διατάξεις» (Συνεδρίαση της 9-10-2008).

Κύριε Πρόεδρε, δεν περίμενα να ακούσω από τον κ. Παπαθανασίου περί του θαύματος που δεν κράτησε τρεις μέρες.

Το λέω αυτό κύριε Παπαθανασίου, διότι δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι ισχύει για σας το «έξεστι Λακεδαιμονίοις ασχημονείν». Είπατε χθες ότι ο Πρόεδρός μας δεσμεύτηκε να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα

Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ συγκεκριμένη και πολύ υπεύθυνη. Είπε ότι δεν θα αμφισβητήσουμε την πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης για την εγγύηση των καταθέσεων. Θα στηρίξουμε επί της αρχής κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που θα χρειασθεί για να μετατραπεί αυτή η πολιτική δέσμευση σε θεσμοθετημένο πολιτικό πλαίσιο που να εγγυάται τις καταθέσεις.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε σε καμία περίπτωση λευκή επιταγή για το σύνολο της πολιτικής σας και για το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε αυτή τή στιγμή.

‘Οπως ακούσατε όχι μόνο από το σύνολο της Αντιπολίτευσης αλλά και από τους φορείς, υπάρχουν σοβαρότατες ενστάσεις για το αν θα είναι αποτελεσματικό σε εκείνα που στοχεύει.

Αν θέλετε δεκανίκια, για την υλοποίηση της πολιτικής σας αυτά θα πρέπει να τα ψάξετε αλλού και όχι στο δικό μας χώρο, αλλιώς αν θέλετε να ψηφίσουμε και επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μιας και φθάσαμε μέχρι εδώ, κύριε Υπουργέ, δεν έχετε παρά να κάνετε ένα βήμα παραπέρα.

Δηλαδή, να ολοκληρώσετε την τοποθέτηση σας με την αποδοχή των προτάσεων που έχουν γίνει και από τήν πλευρά τη δική μας αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Εδώ είμαστε για να σας αξιολογήσουμε.

ΣΤΟ άρθρο 1 συμφωνούμε και το ψηφίζουμε.

Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 2, θα ήθελα να πω τα εξής. Ο τίτλος του αναφέρει: «Απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή όχι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας τους». Μάλιστα, πιο κάτω λέτε «ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του με αντικειμενικά κριτήρια». Παρακαλούμε να διορθωθεί και να μπει επί λέξει ο τίτλος. Διαφορετικά, θα δημιουργηθούν πάρα πολλά προβλήματα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κατά το άρθρο 966 του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, (το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 1003 παρ. 4 του Κώδικα, εφαρμόζεται και για τους πλειστηριασμούς ακινήτων), το αρμόδιο δικαστήριο μπορεί στην περίπτωση που ο πλειστηριασμός διενεργηθεί δύο φορές χωρίς να εμφανιστούν πλειοδότες, να ορίσει τιμή κατώτερη της πρώτης προσφοράς ή και να μετατρέψει την πώλησή του ελεύθερα, με τίμημα που ορίζεται από το δικαστήριο. Θέλουμε λοιπόν στο συγκεκριμένο άρθρο να μπει η εξής παράγραφος: «Στις περιπτώσεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 966 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το αρμόδιο δικαστήριο του άρθρου 933 δεν επιτρέπεται να ορίσει τιμή πρώτης προσφοράς ή τίμημα για την πώληση του ακινήτου κατώτερο της αξίας του, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια».

Πέρα από τη διόρθωση αυτή, υπάρχει το ζήτημα που σας έθεσαν και συνάδελφοι από το χώρο της Συμπολίτευσης για την απαγόρευση της κατάσχεσης της κύριας αντί της μοναδικής κατοικίας. Επίσης, της επέκτασης και στον εγγυητή της προστασίας από την κατάσχεση της κύριας κατοικίας και τέλος, να απαγορευτεί η κατάσχεση της κύριας κατοικίας του οφειλέτη ή του εγγυητή στην οποία μπορεί να μην κατοικεί ο ίδιος αλλά ο/η σύζυγος ή τα προστατευόμενα τέκνα.

ΣΤΟ άρθρο 3 πιστεύουμε ότι πρέπει να καταθέσουμε τροπολογία. Αποδεκτή η πρόταση που σας έκανε η εκπρόσωπος του ΕΚΠΟΙΖΩ.

Το άρθρο 4 το ψηφίζουμε.

ΣΤΟ άρθρο 5, για το ακατάσχετο όριο της πρώτης κατοικίας, η προβλεπόμενη προθεσμία για την άσκηση της ανακοπής καθιστά αναξιοποίητη τη διάταξη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μέχρι σήμερα η ισχύουσα διάταξη, που έχει όριο απαγόρευσης της κατάσχεσης τα 10.000 ευρώ, δεν έχει βρει εφαρμογή. Η διάταξη αυτή είναι πρακτικά ανεφάρμοστη γιατί προβλέπει ότι θα πρέπει να ασκείται εντός 15 ημερών από την επίδοση της επιταγής προς εκτέλεση, ανακοπή κατά του σχετικού τίτλου της εκτέλεσης. Εν προκειμένω, το ελάττωμα αυτό δεν αναφέρεται στον τίτλο της εκτέλεσης, αλλά στην πράξη αυτής. Εξάλλου εντός της παραπάνω προθεσμίας είναι πιθανόν να μην έχει πραγματοποιηθεί η κατάσχεση. Έτσι λοιπόν, με την πρόταση που σας κάνουμε, προτείνουμε ο οφειλέτης να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει την ανακοπή τουλάχιστον μέχρι και 5 εργάσιμες μέρες πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού. Είναι κάτι που θα βοηθήσει αποφασιστικά, προκειμένου το άρθρο αυτό να λειτουργήσει. Αυτά τα δύο ζητήματα του άρθρου 5 και οι συμπληρώσεις που κάνουμε, ήταν τα ζητήματα που μας ανάγκασαν να καταψηφίσουμε το σχέδιο νόμου επί της αρχής.

Επίσης, για τους πλειστηριασμούς, σας είπαμε ότι πρέπει να περιληφθούν και οι εκκρεμείς πλειστηριασμοί. Εάν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ του χρόνου που γίνεται η κατάσχεση και του χρόνου που διενεργείται ο πλειστηριασμός, τότε πρέπει να προβλέπεται η υποχρεωτική αύξηση της τιμής της πρώτης προσφοράς. Είναι κάτι, βέβαια, που δεν καλύπτεται. Τέλος, ζητάμε να προστατεύονται όλοι οι ιδιοκτήτες των κατασχεμένων ακινήτων, ανεξάρτητα απ την προέλευση της οφειλής και να διασφαλιστεί ότι κατά τον πλειστηριασμό των ακινήτων τους θα λαμβάνουν τουλάχιστον τη διαφορά της οφειλής τους μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και αυτού που χρωστάνε. Κάτι που σήμερα το παίρνει η τράπεζα. Δε μπορεί να βγαίνει στο σφυρί ένα σπίτι που έχει αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ, όταν κάποιος χρωστάει 50.000 ευρώ και τις 150.000 ευρώ να τις καρπουται η τράπεζα.

Θα ήθελα επίσης να απαντήσω στην κυρία Πατριανάκου, που μίλησε προηγουμένως για «πλειοδοσία». Για ποια πλειοδοσία μιλάτε όταν τα μέτρα αυτά δεν έχουν κανένα κόστος; Διαβάστε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το σύνολο του κόστους δεν ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Εσείς δεν είχατε υποσχεθεί 500 εκατ. ευρώ να τα βάλετε φέτος στο Ταμείο για τη φτώχεια; Αντί για 500 βάλατε μόνο 100 εκατομμύρια.