Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Εξελίξεις στο Λιμενικό Σώμα»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/12/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.:30/17
Ημερομηνία Κατάθεσης: 07.12.05

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Εμμ.Κεφαλογιάννη

Θέμα: «Εξελίξεις στο Λιμενικό Σώμα»

Μετά από ενάμιση χρόνο που η ΝΔ έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και την έλλειψη παραγωγής ουσιαστικού κυβερνητικού έργου που παρατηρείται το διάστημα αυτό, με κύριο χαρακτηριστικό την ανεπάρκεια χειρισμών, την ανακολουθία λόγων και έργων, την έλλειψη σταθερής πολιτικής και την αδυναμία εξεύρεσης λύσεων για σοβαρά προβλήματα σε επιμέρους Υπουργεία, διαφαίνεται πλέον έντονα και η αυταρχική έως αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο κ. Κεφαλογιάννης μετά την αναστάτωση που προκάλεσε το καλοκαίρι σε ταξιδιώτες, κατοίκους και επαγγελματίες της νησιωτικής χώρας με την ανύπαρκτη πολιτική του στον τομέα της ακτοπλοΐας και πιο πριν στο χώρο του ΟΛΠ, μιας εταιρείας εισηγμένης στο ΧΑΑ, κατηγορώντας συλλήβδην τους λιμενεργάτες και επιρρίπτοντάς τους όλες τις ευθύνες για τις όποιες δυσλειτουργίες του λιμανιού, διατείνεται τώρα πως «θα βάλει τάξη» στο λιμενικό σώμα.

Τάξη όμως – όπως αποδείχθηκε – για τον κ. Κεφαλογιάννη είναι η πρόκληση σύγχυσης, αναστάτωσης, αβεβαιότητας και η χωρίς πρόγραμμα, σχεδιασμό κι εναλλακτική πρόταση εκθεμελίωση των πάντων, πράγμα που επιχειρεί τελευταία και σε βάρος του λιμενικού σώματος με αποκορύφωμα το ΠΔ 222/05, με το οποίο εισήχθησαν νέες ρυθμίσεις για τις μετακινήσεις προσωπικού του Λ.Σ.

Το σχέδιο αυτού του Π.Δ. συνετάχθη «εν τω μέσω της νυκτός», από άγνωστους εισηγητές, χωρίς καμία διεργασία, διαβούλευση ή ανταλλαγή απόψεων και υποβολή προτάσεων από τον επίσημο συνδικαλιστικό φορέα, ενώ ακολούθως προωθήθηκε, υπεγράφη και δημοσιεύτηκε χωρίς τουλάχιστον να ενημερωθεί η φυσική ηγεσία του Λ.Σ. για την ύπαρξή του και την έναρξη ισχύος του από 25/10/2005.

Μετά ταύτα διαφαίνεται η συνέχιση της πληθώρας των αναιτιολόγητων μεταθέσεων και μετακινήσεων (οι οποίες φέρουν το χαρακτήρα διώξεων και βάζουν νέες διαχωριστικές γραμμές) , τη στιγμή μάλιστα που κατά το 19μηνο διάστημα της απραξίας του ΥΕΝ έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα και αιτήματα στον κλάδο, όπως π.χ. ελλείψεις στην οργανική σύνθεση των Υπηρεσιών αφού δεν έγιναν προσλήψεις, η μη αναβάθμισή του με την ίδρυση Ακαδημίας Λ.Σ., η μη λειτουργία της επισκευαστικής βάσης και η συντήρηση των πλωτών περιπολικών, των ελικοπτέρων, η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, το Βαθμολόγιο και οι Μισθολογικές προαγωγές, η ασφάλιση των Λιμενοφυλάκων στο ΤΑΝ, τα κίνητρα απόδοσης καθώς και η προμήθεια και διάθεση αναλώσιμων υλικών και εξοπλισμού.

Κατόπιν τούτων και ενόψει της επαπειλούμενης χαοτικής κατάστασης και πλήρους αποδιοργάνωσης του Σώματος αυτού - που εδώ και πολλά χρόνια έδειξε να ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστολή του, παρά τις όποιες δυσκολίες ή κατά καιρούς ελλείψεις.

Επερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Για την αναχρονιστική πολιτική του στα θέματα του Λ.Σ., το οποίο ήδη αποδομείται και φαίνεται να οδηγείται στην περαιτέρω απαξίωση του.

  • Για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια «διαμονοποίησης» μεγάλης μερίδας του κατωτέρου, ανώτερου και ανώτατου προσωπικού του Λ.Σ. και μάλιστα με δήθεν πολιτικά κριτήρια.

  • Για την ανατροπή του αντικειμενικού και αξιοκρατικού πλαισίου για τις μετακινήσεις του προσωπικού Λ.Σ. και την αυθαίρετη ευνοιοκρατία που καθιερώνει το νέο Π.Δ.

  • Για τα χρονίζοντα θεσμικά προβλήματα και πάγια αιτήματα, όπως το βαθμολόγιο, οι μισθολογικές προαγωγές, η αναβάθμιση του Λ.Σ. με την ίδρυση Ακαδημίας, οι απαραίτητες προσλήψεις, τα κίνητρα απόδοσης, η επισκευή και αξιοπλοία των πλωτών περιπολικών του Λ.Σ. τα ελικόπτερα «Super Puma», η προμήθεια και διάθεση εξοπλισμού και των αναγκαίων αναλώσιμων υλικών τόσο στις Επιτελικές όσο και στις Μάχιμες Υπηρεσίες.

   Πειραιάς, 07 Δεκεμβρίου 2005

Οι επερωτώντες βουλευτές

Διαμαντίδης Γιάννης

Ζήση Ροδούλα

ΠρωτόπαπαςΧρήστος

Μανιάτης Γιάννης

Τσουρή Ελπίδα

Ρήγας Παναγιώτης

Καϊσερλης Κώστας

Καρχιμάκης Μιχάλης

Κεγκέρογλου Βασίλης

Παρασκευάς Ιωάννης

Στρατάκης Εμμ.

Βαρβαρίγος Δημήτριος

Αράπογλου Χρύσα

Αντωνακόπουλος Παναγιώτης

Κουτσούκος Ιωάννης

Κουσελάς Δημήτρης

Παπαχρήστος Ευάγγελος

Δριβελέγκας Γιάννης

Ανωμερίτης Γιώργος

Διαμαντοπούλου Άννα