Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΓΙΑ ΤΟ Φ.Π.Α. ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ, ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/12/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,
 ΓΙΑ ΤΟ Φ.Π.Α. ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ, ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ
ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με το παρόν νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν μπαίνει τάξη στο θολό και άναρχο τοπίο των οικοδομών και της φορολογίας κεφαλαίου, όπως είπαν ορισμένοι αγορητές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δυστυχώς οι διαδικασίες γίνονται πολύ πιο πολύπλοκες. Δεν έχουμε ούτε ενοποίηση των φόρων, ούτε απλοποίηση της φορολογίας.
Το σχέδιο νόμου κατατίθεται σε μια χρονική στιγμή, που οι τιμές των ακινήτων έχουν διογκωθεί υπέρμετρα στην αγορά. ‘Εχουν διογκωθεί μέσα από τις αόριστες εξαγγελίες που εδώ και οκτώ μήνες δίνουν και παίρνουν στην ελληνική κοινωνία για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και για την επιβολή του Φ.Π.Α. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα, οι τιμές ν’ ανέβουν στα ύψη. Και έχετε σοβαρές ευθύνες για το κλίμα πανικού «πάρτε τώρα, όποιος προλάβει», καθώς και για τα φαινόμενα της συναλλαγής και της διαφθοράς, που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από τα ζητήματα αυτά.Η κατάσταση αυτή, βέβαια, φέρνει στο προσκήνιο την αδυναμία και την ανικανότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ να φέρει ένα σχέδιο νόμου για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η ισχύς του γνωστού Προεδρικού Διατάγματος του 1993, του κ. Κατσίκη.

Κύριε Υπουργέ, από τη μία πλευρά διατηρείτε την υφιστάμενη φορολογία και από την άλλη επιβάλλετε τρεις καινούργιους φόρους. Όταν μπαίνουν νέοι φόροι, ποιος μπορεί αλήθεια να είναι ευτυχής; Μήπως γνωρίζετε εσείς κανένα μισθωτό που πληρώνεται με το κατώτατο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή κανέναν αγρότη, που το καλλιεργητικό κόστος και οι εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων του έχουν εξανεμίσει το εισόδημά του, ο οποίος να μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την αγορά κατοικίας;
Σε ότι αφορά στο Φ.Π.Α., όπως είπαν όλοι οι συνάδελφοι, αυτός είναι αναμφισβήτητα ένας εξυγιαντικός φόρος. Σήμερα όμως έρχεται να προστεθεί, χωρίς να παίρνετε κανένα μέτρο γι’ αυτό, σε τιμές που ήδη έχουν ενσωματώσει το Φ.Π.Α., γιατί  οι κατασκευαστές, οι εργολάβοι  και εταιρείες που είχαν πληρώσει το Φ.Π.Α. στην αγορά τσιμέντου, σιδήρου, οικοδομικών υλικών, τον έχουν ήδη ενσωματώσει στις τιμές πώλησης των ακινήτων.
Όσον αφορά στην έκπτωση του Φ.Π.Α. για την πρώτη κατοικία, σας το είπαν κι άλλοι συνάδελφοι, ότι θα είναι δώρο-άδωρο, γιατί οι κατασκευαστές δεν πρόκειται να τον πληρώσουν από την τσέπη τους. Θα τον μετακυλίσουν στην τιμή πώλησης. Και εμείς, κύριε Υπουργέ, ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαμε ξεκαθαρίσει στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις το εξής. Λέγαμε επί λέξει: «Η εισαγωγή του Φ.Π.Α. στα νέα ακίνητα θα γίνει με πλήρη κατάργηση του φόρου μεταβίβασης, ώστε να μειωθεί το κόστος κατασκευής, να εξυγιανθεί ο χώρος της οικοδομής και να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή». Αυτά, για να μην ακούγονται πολλές φορές αυτά που ακούγονται, από τον Υπουργό τον κ. Αλογοσκούφη, σχετικά με τις δικές μας προθέσεις για τον Φ.Π.Α.

Σε ότι τώρα έχει σχέση με κάποια ειδικότερα ζητήματα που αφορούν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θέλω να πω τα εξής:

  • Αντί να ενθαρρύνετε τις επιχειρήσεις να προχωρούν σε παροχές προς τους εργαζόμενους, τις αποθαρρύνετε, καταργώντας τη δυνατότητα που είχαν να εγγράφουν αυτές τις παροχές στις δαπάνες τους, ώστε να εκπίπτουν φορολογικά.

  • Αντί να ενθαρρύνετε και να υποκινείτε τις επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις, γιατί σήμερα οι επενδύσεις είναι ζητούμενο, εσείς καταργείτε το ειδικό φορολογικό αποθεματικό και θεσπίζετε ουσιαστικά μία τελείως αντιαναπτυξιακή διάταξη.

  • Χαρίζετε σε συγκεκριμένες τηλεοπτικές εταιρείες το φόρο των τηλεοπτικών διαφημίσεων, μειώνοντας τον ειδικό συντελεστή από το 20 στο 10%. Εδώ, κύριε Υπουργέ, φαίνεται ότι σας περισσεύουν χρήματα. Για το επίδομα θέρμανσης βέβαια, για την αύξηση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων, για το ΕΚΑΣ ή για τον ΟΓΑ δεν περισσεύουν. Όμως τα 100 εκατομμύρια ευρώ που είναι το κόστος αυτής της μείωσης, φαίνεται ότι για συγκεκριμένες τηλεοπτικές εταιρείες σας περισσεύουν. Αλήθεια, ποιος σας ζήτησε να χαρίσετε αυτά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, που δεν είναι καθόλου αμελητέο ποσό, σ’ αυτούς τους κυρίους;

  • Μέσα από τη θέσπιση της μεθόδου cost plus θεσπίζετε ουσιαστικά την ευνοιοκρατία. Δίνετε τη δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να προσδιορίζει το ποσοστό κέρδους και μάλιστα ανά εταιρεία. Θα γίνει δηλαδή ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, όπως σας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γείτονας, ένας αρχι-Εφορος! Εν ολίγοις δημιουργείτε ένα τριτοκοσμικό καθεστώς, που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά. Οι διατάξεις αυτές είναι διατάξεις αδιαφάνειας, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη διαφθορά και πρέπει να τις αποσύρετε.

  • Καταργείτε το τεκμήριο διαβίωσης των σκαφών αναψυχής με ξένη σημαία. Δείχνετε έτσι έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για τα μεγάλα εισοδήματα, για τους οικονομικά ισχυρούς...

  • Είναι απαράδεκτο - σας το είπε και πριν ο κ. Ανωμερίτης - να θέλετε να επαναφέρετε και ταυτόχρονα να διευρύνετε για νέες εταιρείες, το καθεστώς των εταιρειών του χουντικού αναγκαστικού νόμου 89/1967. Μέσα απ’ αυτόν τον νόμο, όπως γνωρίζετε, 230 εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις εμπίπτουν σ’ ένα ειδικό ευνοϊκό φορολογικό και δασμολογικό καθεστώς. Τώρα το καθεστώς αυτό, χωρίς να λάβετε υπ’ όψιν την Ευρωπαϊκή Ένωση - και δεν ξέρω κατά πόσο είναι ενήμερη και αν έχετε την έγκρισή της - το διατηρείτε μέσα από το σχήμα του business coordination center. Και είπατε, κύριε Υπουργέ ότι οι εταιρείες αυτές δεν είναι off- shore, αλλά αξιόπιστες και σοβαρές εταιρείες. Μπορείτε να καταθέσετε στη Βουλή τα συγκεκριμένα στοιχεία για τις εταιρείες για τις οποίες λέτε ότι δεν είναι off -shore και ότι είναι αξιόπιστες;


Κλείνοντας, σημειώνω ότι με το νομοσχέδιο αυτό κάνετε πρακτικά δύο πράγματα:

 Πρώτον κάνετε όχι απλά ακριβότερη, αλλά απλησίαστη την κατοικία για τα λαϊκά στρώματα. Δηλαδή, πάμε πίσω στο καθεστώς των υψηλών επιτοκίων του 30% της περιόδου 90-93. Γιατί το πόσο θα επιβαρυνθεί ακόμα η οικοδομή και η κατοικία δεν το γνωρίζουμε, από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Αυτό το κρατάτε μυστικό μέχρι τώρα… Είναι όμως σίγουρο ότι με μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 30% των αντικειμενικών αξιών, θα αυξήσετε τις τιμές στην οικοδομή από 40% μέχρι 130% !
Δεύτερον, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο κάνετε σκανδαλώδεις διευθετήσεις υπέρ συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων.

Εμείς, για όλα αυτά, σας παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού.

Να ξέρετε ότι ο ελληνικός λαός μία φορά εξαπατήθηκε. Δεύτερη δεν θα εξαπατηθεί !