Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Κερδοσκοπία εις βάρος των πολιτών από τράπεζες, κράτος και εργολάβους, με ευθύνη της κυβέρνησης
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/12/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Αριθ. Πρωτ.:28
Ημερομηνία Κατάθεσης: 01.12.05

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : TON ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Γ. Αλογοσκούφη

Θέμα: Κερδοσκοπία εις βάρος των πολιτών από τράπεζες, κράτος και εργολάβους, με ευθύνη της κυβέρνησης

Κύριε Υπουργέ,

Ο δανεισμός των Ελληνικών νοικοκυριών στα τέλη Δεκέμβρη του 2003 για στεγαστικά δάνεια ήταν 26.534,6 εκ €. Στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2005 ήταν 37.850 εκ.€, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 40 δις € μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο διπλασιασμός σχεδόν του δανεισμού, οφείλεται κυρίως στην δήλωση που από την αρχή της κυβερνητικής θητείας διατυπώσατε και συνεχώς επαναλαμβάνετε. Δηλαδή ότι από 1/1/2006 θα επιβληθεί ΦΠΑ 19% και θα αυξηθούν σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες στην οικοδομή. Αυτή η πολιτική εκβιάζει τους πολίτες να τρέξουν να προλάβουν τις προαναγγελλόμενες δραματικές αυξήσεις του κόστους απόκτησης στέγης. Αυτό εκτίναξε τις τιμές των ακινήτων σε δυο χρόνια, 40% και πάνω, ανάλογα με την περιοχή. Με τον τρόπο αυτό κερδοσκόπησαν ασύστολα, σε λίγους μήνες, λίγοι εργολάβοι και χρεώθηκαν υπερβολικά και πολλές φορές βεβιασμένα πολλοί πολίτες.

Στην ίδια περίοδο τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν από 12.403,6 εκ.€ σε 19.200 εκ € και είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 20 δις € μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πρόσφατα ο κ. Γκαργκάνας, αλλά και η Ε.Κ.Τ. δήλωσαν, πως ο δανεισμός για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια έφθασε στο 33% του ΑΕΠ περίπου. Εάν υπολογιστεί μάλιστα ότι οι μισθοί στην χώρα μας είναι χαμηλότεροι του μέσου όρου στην Ε.Ε. και κυρίως δεν υπάρχει η σταθερότητα της εργασίας, τότε καταλαβαίνετε τον κίνδυνο που διαγράφεται για τους δανειολήπτες.

Οι τράπεζες, λόγω αυτής της πολιτικής σας, έφθασαν να τοποθετούν το 80% των διαθεσίμων τους σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αφού κερδίζουν εύκολα και γρήγορα πολύ περισσότερα, αποκλείοντας τις ΜΜΕ με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Όμως ήδη αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς η αδυναμία της αποπληρωμής των δανείων.

Ήδη ένας στους δέκα δανειολήπτες δηλαδή 290.000 καθυστερούν έως και 3 μήνες να πληρώσουν τις δόσεις τους. Το 7,5% των καταναλωτικών δανείων δεν εξυπηρετείται, ενώ στην Ευρώπη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3,3%.

Ήδη μπαίνουμε σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων, τα οποία είναι κατά 2% πιο υψηλά της Ευρωζώνης. Αυτό θα δημιουργήσει νέες επιβαρύνσεις στους δανειολήπτες. Εάν τα επιτόκια αυξηθούν κατά μία μονάδα, τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με παραπάνω από 1000 € ετησίως.

Οι μόνες που κερδίζουν είναι οι τράπεζες, τα κρατικά ταμεία και οι εργολάβοι. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών είναι κερδοσκοπικά εις βάρος των πολιτών.

Γι’ αυτό: Επερωτάται ο κ.Υπουργός,

  1. Γιατί επί 1,5 χρόνο προαναγγέλλετε την επιβολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και την μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα να υπάρξει κερδοσκοπία από το κράτος εις βάρος των πολιτών.

  2. Γιατί επιτρέψατε στις τράπεζες και στους εργολάβους να κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών;

  3. Γιατί δεν σταματήσατε αυτή την εξέλιξη, όπως και με τα καταναλωτικά δάνεια, όταν οι περισσότεροι πλέον δανείζονται για να πληρώσουν τα προηγούμενα δάνεια;

  4. Γιατί δημιουργήσατε το 2004 και το 2005 με εργαλείο την τεχνητή διόγκωση του δανεισμού και της ανάλογης οικονομικής δραστηριότητας, πλασματική αύξηση του ΑΕΠ;

  5. Γιατί οδηγείτε το 2006 και λόγω της αύξησης των επιτοκίων που προαναγγέλλει η Ε.Κ.Τ. και της υπερχρέωσης των δανειοληπτών την ανάπτυξη σε μεγαλύτερη ύφεση και την ανεργία σε υψηλότερα ποσοστά;

  6. Γιατί τα φαινόμενα της διαφθοράς στις πολεοδομίες έχουν ενταθεί, με τους εισαγγελείς να έχουν διατάξει ήδη προκαταρκτική εξέταση;

Αθήνα, 1η Δεκεμβρίου 2005

Οι Επερωτώντες βουλευτές

1.- Γιάννης Μαγκριώτης

2.- Κώστας Σπηλιόπουλος

3.- Χρήστος Πρωτόπαππας

4.- Λάζαρος Λωτίδης

5.- Γιάννης Μανιάτης

6.- Μιχάλης Καρχιμάκης

7.- Πέτρος Κατσιλιέρης

8.- Ανδρέας Μακρυπίδης

9.- Άκης Τσοχατζόπουλος

10.- Νίκος Χριστοδουλάκης

11.- Δημήτρης Κουσελάς

12.- Φώτης Χατζημιχάλης

13.- Βασίλης Τόγιας

14.- Βαγγέλης Παπαχρήστος

15.- Ανδρέας Φούρας

16.- Ιωάνης Βλατής

17.- Δημήτρης Βαρβαρίγος

18.- Ελπίδα Τσουρή

19.- Απόστολος Φωτιάδης

20.- Γιάννης Διαμαντίδης

21.- Χρήστος Βερελής

22.- Γιάννης Τσακλίδης