Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Πολιτική της Κυβέρνησης στα θέματα σχετικά με το πρόβλημα του HIV/AIDS»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/12/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Αριθ. Πρωτ.:26/15
Ημερομηνία Κατάθεσης: 01.12.05

Επίκαιρη Επερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
και
Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Πολιτική της Κυβέρνησης στα θέματα σχετικά με το πρόβλημα του HIV/AIDS»

Η 1η Δεκεμβρίου είναι μία επέτειος υπενθύμισης ότι η μολυσματική ασθένεια του HIV/AIDS εξακολουθεί να αποτελεί μία παγκόσμια απειλή για την ανθρωπότητα. Παρά την αλματώδη πρόοδο που έχει σημειώσει η έρευνα σε διεθνές επίπεδο και τις παγκόσμιες προσπάθειες περιορισμού της νόσου, η ετήσια έκθεση της UNAIDS για το 2005, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, επισημαίνει ότι το πρόβλημα παραμένει όχι απλά άλυτο αλλά και πιο σοβαρό από ποτέ.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία της έκθεσης αναφέρουν ότι:

Σχεδόν 5 εκατ. άνθρωποι μολύνθηκαν φέτος, αυξάνοντας τους φορείς και τους ασθενείς σε σύνολο 45 εκατ. και ανεβάζοντας τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα περισσότερα νέα περιστατικά (το 64% δηλ. 3 εκ. άτομα) σημειώθηκαν και πάλι στην Υποσαχάρια Αφρική ενώ οι πιο απότομες αυξήσεις σε νέα κρούσματα καταγράφηκαν φέτος στην Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία (αύξηση 25%στα 1,6 εκ. ασθενείς) και την Ανατολική Ασία.

Ο αριθμός των θυμάτων του φονικού ιού ανήλθε σε 3,1 εκατ. ανθρώπους το 2005, από τους οποίους οι 570.000 ήταν παιδιά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη τόσο του γεγονότος ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα συνάντησης πολλαπλών μεταναστευτικών ρευμάτων, όσο και των πρόσφατων ιατρικών δημοσιευμάτων που αναφέρουν τον εντοπισμό μιας νέας και πιο ανθεκτικής μετάλλαξης του ιού σε Έλληνες ασθενείς, καταλήγει κανείς εύκολα στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα του HIV/AIDS δεν είναι ένα θέμα απομακρυσμένο από τη χώρα μας το οποίο δεν μας αφορά, αλλά ένα ζήτημα για το οποίο οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και παράλληλα να συμμετέχουμε στις παγκόσμιες δράσεις, παρακολουθώντας όλες τις διεθνείς εξελίξεις. Είναι πρόβλημα σύνθετο και πολυεπίπεδο: δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα ιατρικό, αλλά κι ένα πρόβλημα κοινωνικό και πολιτικό. Πρωταρχικό καθήκον όλων, είναι να αντιληφθούμε τη σοβαρότητά του και να δράσουμε με οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο, συντονισμένοι με τη διεθνή κοινότητα.

Σε επίπεδο διεθνούς κοινότητας, ο «χάρτης» του HIV/AIDS είναι η αντανάκλαση των παγκόσμιων ανισοτήτων. Όπως είναι γνωστό, το 2000, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπέγραψαν στο πλαίσιο του ΟΗΕ τη «Διακήρυξη της Χιλιετίας», ένας από τους στόχους της οποίας είναι και η ανακοπή της εξάπλωσης του HIV/AIDS μέχρι το 2015. Τον Ιούνιο του 2001, στην Ειδική Σύσκεψη της Ολομέλειας των Ηνωμένων Εθνών, μεγάλος αριθμός κρατών από όλο τον κόσμο - και κυρίως οι αναπτυγμένες βιομηχανικές χώρες - υπέγραψαν τη «Δήλωση Δέσμευσης για το HIV/AIDS» («Declaration of Commitment on HIV/AIDS»), για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου, υιοθετώντας το σύνθημα «Μια Παγκόσμια Κρίση, απαιτεί μια Παγκόσμια Δράση» και αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να καταβάλλουν σημαντικά κονδύλια στο παγκόσμιο ταμείο για την έρευνα κατά του HIV/AIDS.

Η «Διακήρυξη Δέσμευσης», δεν αποτελούσε ένα κείμενο το οποίο αφορούσε αυστηρά και μόνο τις Κυβερνήσεις των κρατών αλλά ενέπλεκε με ενεργό τρόπο τις οργανώσεις της παγκόσμιας Κοινωνίας των Πολιτών και κάθε άλλο φορέα, ο οποίος είναι σε θέση να παράγει ουσιαστικές δράσεις για την καταπολέμηση του HIV/AIDS. Από το σύνολο των υπεσχημένων ποσών, μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει καλυφθεί μέχρι στιγμής συνολικά ενώ η ανταπόκριση της χώρας μας κυμαίνεται σε ασήμαντα ως προς τις υποχρεώσεις της επίπεδα. Ωστόσο είναι απόλυτα σαφές ότι η οικονομική ενίσχυση της ερευνητικής κοινότητας είναι μια εκκρεμότητα η οποία πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

Η παγκόσμια πολιτική για τις άδειες αλλά και το κόστος παραγωγής των φαρμάκων οφείλει να αναπροσαρμοσθεί, όχι πλέον με γνώμονα το κέρδος αλλά τη σωτηρία ανθρωπίνων ζωών. Πολλά θα κριθούν από την επικείμενη σύσκεψη στις 13-18 Δεκεμβρίου στο Χόνγκ-Κόνγκ, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν τα θέματα της πατέντας των φαρμακευτικών σκευασμάτων και της ελεύθερης πρόσβασης στα γενερικά φάρμακα των χωρών που πλήττονται περισσότερο από το πρόβλημα του HIV/AIDS.

Η ανθρωπιστική βοήθεια στις χώρες πανδημίας του ιού, όσο σημαντική και αξιέπαινη κι αν είναι, δεν αρκεί ούτε στο ελάχιστο για να λύσει το πρόβλημα. Οι χώρες αυτές, έχουν ανάγκη στήριξης ή εκ νέου δημιουργίας δικών τους υποδομών, για να αντιμετωπίσουν τον κυριολεκτικό αποδεκατισμό του πληθυσμού τους.

Η Ελλάδα οφείλει στο εξωτερικό να έχει σαφείς θέσεις για όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με το HIV/AIDS και στο εσωτερικό, μια δομημένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος σε βάθος χρόνου.

Με κατάπληξη παρακολουθήσαμε την Κυβέρνηση:

Να μην ανταποκρίνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα συμμετέχοντας στη «Δήλωση Δέσμευσης» του 2001.

Να μην ενημερώνει για τις επίσημες προσκλήσεις της χώρας στις παγκόσμιες διασκέψεις του ΟΗΕ τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2005, τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των άλλων κομμάτων και την Κοινωνία των Πολιτών, αδιαφορώντας για την «συνδιαμόρφωση» της Ελληνικής θέσης από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς που ορίζει η Δέσμευση της Διακήρυξης.

Να εμφανίζεται χωρίς θέσεις στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο του 2005, η οποία είχε θέμα την αξιολόγηση της πορείας των υπεσχημένων ενεργειών.

Να μην ζητούνται οι θέσεις ούτε των πολιτικών κομμάτων, ούτε των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, για το τόσο σημαντικό θέμα της παγκόσμιας πολιτικής φαρμάκων, το οποίο θα συζητηθεί στην επικείμενη Διάσκεψη του Χόνγκ Κονγκ

Και παράλληλα:

Να μην εκπονούνται Προγράμματα Πρόληψης και εξειδικευμένης Παρέμβασης σε ευπαθείς Ομάδες πληθυσμού.

Οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων αντί να ενισχύονται με ανθρώπινο δυναμικό, να συρρικνώνονται σε αριθμό.

Με βάση τα παραπάνω

Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Για το γεγονός ότι δεν μερίμνησαν για τη συνεπή ανταπόκριση της χώρας μας στις υποχρεώσεις τις οποίες είχε αναλάβει η χώρα το 2001 στον ΟΗΕ.

2. Για το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας δεν ενημέρωσε ως όφειλε για τις συγκεκριμένες συνεδριάσεις τις κοινοβουλευτικές ομάδες των υπολοίπων κομμάτων και τους υπόλοιπους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο θέμα του HIV/AIDS.

3. Για το γεγονός ότι αγνόησε τις Ελληνικές θέσεις σχετικά με το Στόχο 6 (καταπολέμηση του HIV/AIDS) της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο που είχαν συνδιαμορφωθεί από την Ελληνική αντιπροσωπεία του Global Progressive Forum, εκπροσώπους θεσμικών φορέων και όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον αγώνα κατά του HIV/AIDS, και οι οποίες με επιστολή κοινοποιήθηκαν στον Υπουργό Εξωτερικών και στον Πρωθυπουργό της χώρας (6.9.2005).

4. Για το γεγονός ότι ενόψει της επικείμενης κρίσιμης διάσκεψης του Χονκγ Κονγκ και για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η παγκόσμια πολιτική των φαρμάκων, δεν έχουν ζητηθεί οι θέσεις των κομμάτων, των κοινοβουλευτικών ομάδων και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

5. Για ανεπάρκεια πρωτοβουλιών σε θέματα πρόληψης, θεραπείας και υποστηρικτικών δομών και δράσεων.

6. Για την απουσία ουσιαστικής παρέμβασης, με εξειδικευμένα προγράμματα, στις ευπαθείς Ομάδες πληθυσμού που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο κίνδυνο της νόσου.

7. Για την αναποτελεσματική Πολιτική επί των συναφών με το HIV/AIDS θεμάτων όπως μετανάστευση, η παράνομη διακίνηση προσώπων κ.λ.π.

8. Για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας γενικά, και ειδικότερα από τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου .

Αθήνα 1-12-2005

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ

ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ ΕΛΕΝΗ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΑΤΖΑΠΕΤΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ ΑΡΗΣ

ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΤΣΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΧΩΡΕΜΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΧΡΥΣΑ

ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΛΩΤΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ