Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Παλινωδίες με τη φορολογία ακινήτων»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/11/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.:4750
Ημερομηνία Κατάθεσης: 18.11.05

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
                                         2) ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

ΘΕΜΑ: «Παλινωδίες με τη φορολογία ακινήτων»

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται η Κυβέρνηση της Ν.Δ. όσον αφορά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Η αδυναμία και η αναποτελεσματικότητά της σε ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά με τις παλινωδίες της στα θέματα της φορολογίας κεφαλαίου.

Οι αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και οι κατά καιρούς εσκεμμένες διαρροές για το φορολογικό καθεστώς που θα ισχύσει στα ακίνητα και συγκεκριμένα:

  • για το πότε θα εφαρμοσθεί ο Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές,

  • για την εξαίρεση ή όχι της πρώτης κατοικίας,

  • για το τι θα ισχύσει ως προς την επιβολή του Φ.Π.Α. σχετικά με το χρόνο υποβολής του φακέλου στις πολεοδομίες και την έκδοση των αδειών,

  • για το ύψος της αύξησης και το χρόνο εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών,

έχουν δημιουργήσει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα στην αγορά με θύματα τον πολίτη – αγοραστή, τον εργολάβο – κατασκευαστή, αλλά και τους υπαλλήλους των Δημοσίων Υπηρεσιών.

Μπροστά στην κατάρρευση του φετινού Προϋπολογισμού και στην ανάγκη αύξησης των εσόδων, που βρίσκονται σε πλήρη καθίζηση, σκόπιμα η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δημιούργησε μια διάχυτη εικόνα υπέρμετρων αυξήσεων στον ευαίσθητο χώρο της κτηματαγοράς από τον επόμενο χρόνο, προκειμένου:

  • να αυξηθεί η ζήτηση αγοράς ακινήτων ,

  • να αυξηθεί η διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων όσον αφορά γονικές παροχές, δωρεές, κλπ.,

με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2005, ευνοώντας έτσι τους καιροσκόπους και επιβαρύνοντας υπέρμετρα τα νοικοκυριά και τους πολίτες που στρέφονται στον τραπεζικό δανεισμό.

Σε έξαρση και της διαφθοράς και του ‘‘γρηγορόσημου’’ οδηγούν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών ότι η επιβολή του Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές θα ισχύσει για εκείνες τις οικοδομές των οποίων οι άδειες θα εκδοθούν μετά την 1.1.2006, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής του φακέλου (όταν μέχρι χθες η Κυβέρνηση της Ν.Δ. διέρρεε ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα αφορά τους φακέλους και τις αιτήσεις για άδειες που θα υποβληθούν εντός του 2005).

Η προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό της φορολογίας των ακινήτων δημιουργεί προβλήματα και σε χιλιάδες πολίτες που έχουν ήδη προχωρήσει σε προσύμφωνα (π.χ. αντιπαροχή οικοπέδων) και δεν γνωρίζουν πλέον τι θα συμβεί και πως θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους.

Επειδή η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει με τις πράξεις της ότι δεν έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό και πρόγραμμα για την άσκηση της φορολογικής πολιτικής.

Επειδή με τις παλινωδίες της προκαλεί στρεβλώσεις στην κτηματαγορά και στο χώρο της οικοδομής,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Είναι σε θέση να ξεκαθαρίσουν επιτέλους το νέο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα και το χρόνο εφαρμογής του;

  • Ποιο θα είναι το ύψος των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες και από πότε συγκεκριμένα θα εφαρμοσθούν;

  • Για ποιες τελικά νεόδμητες οικοδομές θα ισχύσει η επιβολή του Φ.Π.Α.;

(α) για όσες ανεγερθούν με άδειες που εκδόθηκαν μετά την 1-1-2006 ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής του φακέλου ή μόνο για όσες ο φάκελος θα υποβληθεί μετά την 1 – 1 – 2006;

(β) τι θα γίνει για τις χιλιάδες εκείνες περιπτώσεις όπου ήδη έχει προχωρήσει η σύναψη προσυμφώνων (π.χ. στην αντιπαροχή οικοπέδων);

  • Πως θα διασφαλισθεί η γρήγορη και έγκαιρη έκδοση των αδειών για τις οποίες οι φάκελοι και οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί εντός του 2005;

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2005

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

                      Παπανδρέου Βάσω

    Μακρυπίδης Ανδρέας

                        Κουσελάς Δημήτρης