Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Αναξιόπιστα πρόσωπα με ύποπτο και σκοτεινό παρελθόν αναλαμβάνουν με αδιαφανείς διαδικασίες τον οικονομικό έλεγχο Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/11/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.:4623/943
Ημερομηνία Κατάθεσης: 16.11.05

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
                                   κ. ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

ΘΕΜΑ: «Αναξιόπιστα πρόσωπα με ύποπτο και σκοτεινό παρελθόν αναλαμβάνουν με αδιαφανείς διαδικασίες τον οικονομικό έλεγχο Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στο φύλλο της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 2005, τους τελευταίους δεκαεννέα μήνες έχει αναλάβει τον οικονομικό έλεγχο πολλών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, εταιρία ορκωτών λογιστών, η οποία ανήκει σε ελεγκτή που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Κοσκωτά.

Πρόκειται για τον κ. Παναγιώτη Δαμηλάκο, πρώην Πρόεδρο της ΟΚΕ Οικονομολόγων της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής σήμερα την εταιρίας ορκωτών ελεγκτών BKR Πρότυπος Ελεγκτική Α.Ε..

Φαίνεται ότι και σ’ αυτή την περίπτωση, η Κυβέρνησή σας έκανε πάλι το θαύμα της! Για να σας θυμίσουμε, αν έχετε ξεχάσει, ο κ. Δαμηλάκος ήταν ορκωτός ελεγκτής της Γραμμής Α.Ε. για τις χρήσεις 1985, 1986 και 1987. Δηλαδή, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση Κοσκωτά.

Στην χρήση του 1987, ενώ είχε προσυπογράψει τα βιβλία της Γραμμής που εμφάνιζαν κέρδη ύψους 62 εκατομμυρίων δραχμών, έλεγχος του Σώματος Ορκωτών Λογιστών που πραγματοποιήθηκε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, αποκάλυψε ζημίες άνω των 500 εκατομμυρίων δραχμών. Για την υπόθεση αυτή είχε παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, αλλά αθωώθηκε. Ωστόσο, του είχε επιβληθεί αργία τεσσάρων μηνών από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Λογιστών.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της διερεύνησης του σκανδάλου Κοσκωτά, ο κ. Δαμηλάκος είχε καταθέσει στην σχετική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και είχε παραδεχθεί ότι γνώριζε προσωπικά τον Κοσκωτά, καθώς και ότι πριν από το ξέσπασμα του σκανδάλου είχε παρέμβει στην τότε ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για την απόσυρση Ερώτησης Βουλευτή του κόμματος που αφορούσε στον Κοσκωτά!!!

Αυτόν διάλεξε η Κυβέρνησή σας για την τήρηση της διαφάνειας στις ΔΕΚΟ, αντικαθιστώντας το Σώμα Ορκωτών Λογιστών! Όπως μάλιστα αναφέρεται στο δημοσίευμα, η επιλογή του έγινε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Κουρή.

Συγκεκριμένα, η BKR, από τον Μάρτιο του 2004 ανέλαβε σταδιακά τον ρόλο του ορκωτού ελεγκτή σε τουλάχιστον δεκαεπτά επιχειρήσεις του Δημοσίου. Οι συνολικές αμοιβές που αναλογούν στο ελεγκτικό έργο που έχει αναλάβει ξεπερνούν τις 640.000 €.

Στις εταιρίες που ελέγχει η εταιρία του κ. Δαμηλάκου, περιλαμβάνονται μεγάλες Δημόσιες Επιχειρήσεις, όπως το Αττικό Μετρό, ο ΟΑΣΑ, η ΕΑΒ, η ΕΡΤ, καθώς και πολλές κρατικές εταιρείες που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη. Βεβαίως, πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι, η επιλογή της εταιρίας που έναντι αμοιβής ελέγχει και υπογράφει τον ισολογισμό των επιχειρήσεων, γίνεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί Ανωνύμων Εταιριών, από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Στις περιπτώσεις αυτές, βασικός μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:

 1. Είναι πολιτική επιλογή της Κυβέρνησής σας η αντικατάσταση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών από εταιρίες Ορκωτών Ελεγκτών, στους ελέγχους που διενεργεί το Ελληνικό Δημόσιο στις επιχειρήσεις του;

 2. Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής της εταιρίας BKR Πρότυπος Ελεγκτική Α.Ε. από τις εταιρίες/φορείς του Ελληνικού Δημοσίου: Hellexpo, Αττικό Μετρό Α.Ε., ΔΕΘ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΔΕΣΜΗΕ, ΕΑΒ, ΕΘΕΛ, ΕΥΑΘ, ΟΑΣΑ, ΟΔΔΥ, ΟΠΕ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΡΤ, ΟΛΘ, ΤΕΟ, Λιμενικό Ταμείο Πάτρας και Λιμενικό Ταμείο Κέρκυρας; Παρακαλούμε να μας κατατεθούν οι εισηγήσεις, τα πρακτικά συζήτησης για τη λήψη της απόφασης και οι σχετικές αποφάσεις των παραπάνω εταιριών/φορέων.

 3. Αληθεύει το γεγονός ότι η επιλογή της εταιρείας BKR Πρότυπος Ελεγκτική Α.Ε. από τις παραπάνω εταιρίες/φορείς του Δημοσίου έγινε με υπόδειξη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Κουρή, παρότι γνώριζε την εμπλοκή του επικεφαλής της εταιρίας, κ. Δαμηλάκου, στην υπόθεση Κοσκωτά;

 4. Ήταν σε γνώση σας, ως Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, η επιλογή της παραπάνω εταιρίας ελεγκτών από τις προαναφερόμενες εταιρίες και φορείς του Δημοσίου; Και αν ναι, γνώριζατε την εμπλοκή του επικεφαλής της εταιρίας, κ. Δαμηλάκου, στην υπόθεση Κοσκωτά;

 5. Ήταν σε γνώση των παραπάνω εταιριών/φορέων του Δημοσίου αλλά και των εποπτευόντων αυτών Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Εμπορικής Ναυτιλίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Επικρατείας, η επιλογή της παραπάνω εταιρίας ελεγκτών για τον οικονομικό τους έλεγχο, τη στιγμή που ήταν γνωστή η εμπλοκή του επικεφαλής της εταιρίας, κ. Δαμηλάκου, στην υπόθεση Κοσκωτά;

 6. Σε ποιες άλλες εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει αναλάβει τον οικονομικό έλεγχο ο ελεγκτής του Κοσκωτά κ. Δαμηλάκος με την εταιρία του;

 7. Έτσι εννοούσατε την «διαφάνεια παντού», όταν αναφερόσαστε σ’ αυτήν προεκλογικά και όχι μόνο;

  Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές

  Βάσω Παπανδρέου

  Γιώργος Φλωρίδης

  Ανδρέας Μακρυπίδης

  Δημήτρης Κουσελάς

  Κώστας Σπηλιόπουλος

  Μιχάλης Καρχιμάκης

  Γρηγόρης Νιώτης

  Δημήτρης Πιπεργιάς

  Λεωνίδας Γρηγοράκος

  Άρης Μουσιώνης

  Γιάννης Τσακλίδης

  Γιάννης Διαμαντίδης