Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Η σταδιακή και σκόπιμη απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος παράγοντας ανατροπής του»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 11/11/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Αριθ. Πρωτ.:20/13
Ημερομηνία Κατάθεσης: 11.11.05

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
                   και Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Η σταδιακή και σκόπιμη απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος παράγοντας ανατροπής του»

 

Δυστυχώς η Κυβέρνηση εξακολουθεί να περιπαίζει τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους δημιουργώντας τεράστια κοινωνική ανασφάλεια. «Ανοίγει» και «κλείνει» κατά το δοκούν το ασφαλιστικό. Από την ’νοιξη του 2005 έως τώρα αυτό έχει συμβεί δεκάδες φορές τροφοδοτώντας απειλητικά σενάρια. Η Κυβέρνηση, ενώ υποτίθεται ότι επιδιώκει ένα μακροπρόθεσμο διάλογο, υπονομεύει καθημερινά με τις πολλές της παραλείψεις το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

Παίζοντας το κρυφτούλι και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την κοινή γνώμη, αφενός δηλώνει στο εσωτερικό της χώρας ότι δεν θα υπάρξει καμιά μεταβολή στα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων και αφετέρου υπονοεί προς την Ε.Ε. ότι το θέμα είναι ανοιχτό, προκαλώντας για άλλη μία φορά σύγχυση, αβεβαιότητα και ανασφάλεια στους πολίτες.

 

- Ανοίγει, όπως ισχυρίζεται, τον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό χωρίς πολιτικό πλαίσιο, χωρίς θέσεις προς συζήτηση, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς τη συναίνεση όλων των κοινωνικών εταίρων.

 

- Υπονομεύει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφού εγκαταλείπει στην πράξη την εφαρμογή των νόμων 3029/2002 και 3232/2004.

 

- Αδυνατεί να εφαρμόσει, όπως δυστυχώς είχαμε προβλέψει, ακόμα και τον δικό της νόμο (ν.3371/2005) για την ένταξη των ταμείων κύριας σύνταξης των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και την ίδρυση του ΕΤΑΤ.

 

- Δημιουργεί θολό τοπίο σχετικά με την Εθνική Αναλογιστική αρχή, που επί μήνες τώρα ουσιαστικά δεν λειτουργεί.

 

- Οδηγεί το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και το ασφαλιστικό σύστημα σε οικονομικό αδιέξοδο: στο σχέδιο του Προϋπολογισμού 2006 προβλέπονται κονδύλια κατά 1,2 δις ευρώ λιγότερα από αυτά που είναι απολύτως αναγκαία.

 

- Αφήνει την εισφοροδιαφυγή να μαίνεται ανεξέλεγκτη χωρίς να κάνει προσπάθεια να την περιορίσει ενισχύοντας τους μηχανισμούς ελέγχων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων.

 

- Υπαναχωρεί στις αυξήσεις των συντάξεων για τους χαμηλοσυνταξιούχους (ΟΓΑ – ΕΚΑΣ) από 8% που αρχικά εξήγγειλε.

 

- Αφήνει ανεξέλεγκτες τις δαπάνες των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών φορέων.

 

- Οδηγεί σε κατάρρευση το ΤΑΠ-ΟΤΕ μέσα από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία της εθελούσιας εξόδου του ΟΤΕ, και εντούτοις, συζητά για επέκταση της εθελουσίας εξόδου στην Εθνική Τράπεζα.

 

Παράλληλα, η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα από όσα υποσχόταν προεκλογικά και κατά τις προγραμματικές και όχι μόνο δηλώσεις της για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση των ταμείων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ ο πολίτης συνεχίζει να ταλαιπωρείται για την απονομή της σύνταξής του και την υγειονομική του περίθαλψη.

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Επειδή, μετά από 20 μήνες απραξίας απαξιώνετε καθημερινά το ασφαλιστικό σύστημα, για να μπορέσετε έτσι να προχωρήσετε στην ανατροπή του,

ΕΠΕΡΩΤΑΣΤΕ:

  • Για τη θολή πολιτική και την ανυπαρξία σχεδίου και στρατηγικής στην κοινωνική ασφάλιση που προκαλεί έντονη ανησυχία στους ασφαλισμένους όλων των ηλικιών και των κατηγοριών, καθώς απειλεί να θίξει τον προγραμματισμό ζωής τους.

  • Για το κενό περιεχομένου επικοινωνιακό άνοιγμα του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό, με μοναδικό στόχο να κερδηθούν οι εντυπώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • Για την υποχρηματοδότηση του συστήματος για τα έτη 2005 και 2006, κρίνοντας από το προσχέδιο προϋπολογισμού.

  • Για τη μη εφαρμογή των νόμων 3029/2002, 3227/2004 και 3232/2004, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης.

  • Για την αδυναμία ελέγχου της εισφοροδιαφυγής και τη μη ενεργοποίηση του ΣΕΠΕ και των μηχανισμών ελέγχου των Ταμείων για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.

  • Για την απουσία αναλογιστικών μελετών.

  • Για την καθήλωση της πορείας εκσυγχρονισμού του συστήματος ασφάλισης στους τομείς της μηχανοργάνωσης, της διαδοχικής ασφάλισης και του χρόνου απονομής συντάξεων.

  • Για τον εκτροχιασμό των δαπανών των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών φορέων.

  •  

 1. Για την καθημερινή ταλαιπωρία του Έλληνα πολίτη από το ασφαλιστικό σύστημα.

 

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

 

Χριστοφιλοπούλου Εύη

 

Βενιζέλος Ευάγγελος

 

Αντωνίου Τόνια

 

Γρηγοράκος Λεωνίδας

 

Δημαράς Γιάννης

 

Κουσελάς Δημήτρης

 

Κουτσούκος Γιάννης

 

Μουσιώνης’ρης

 

Νασιώκας Έκτορας

 

Νιώτης Γρηγόρης

 

Παπαδήμας Λάμπρος

 

Παπαϊωάννου Μιλτιάδης

 

Περλεπέ – Σηφουνάκη Κατερίνα

 

Σαλαγιάννης Νίκος

 

Σκουλάκης Μανώλης

 

Τζουμάκας Στέφανος

 

Τσιόκας Θεοχάρης

 

Τσούρας Αθανάσιος

 

Τσουρή Ελπίδα

 

Φραγκιαδουλάκης Μάνος

 

Χάιδος Χρήστος

 

Χωρέμης Τάσος

Ρέππας Δημήτρης