Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/11/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Είναι γνωστό ότι με βάση τα διεθνή κερδοσκοπικά παιχνίδια, αλλά και με τη συμμετοχή των εγχώριων κερδοσκόπων, οι οποίοι δυστυχώς λειτουργούν ασύδοτοι, το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι κατά 40% ακριβότερο σε σύγκριση με πέρυσι. Οι δαπάνες θέρμανσης κάθε νοικοκυριού, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του, θα αυξηθούν από 40 μέχρι και 50 ευρώ το μήνα.

Εξ’ άλλου με πρόσχημα την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, έχουμε αυξήσεις σε τρόφιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Αυτές οι αυξήσεις υπερβαίνουν τον επίσημο πληθωρισμό, που υποτίθεται ότι συμπεριλαμβάνει και την επίδραση της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ECONOMIST, από την άνοιξη του 2004 μέχρι την άνοιξη του 2005, είχαμε στη χώρα μας μια αύξηση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής, από 8% έως 29%. Με μέτριους υπολογισμούς, ένας μέσος οικογενειακός προϋπολογισμός, επιβαρύνεται από όλα αυτά, με τουλάχιστον 100 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα.

Οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, καθώς και οι αγρότες, αγωνιούν πως θα τα βγάλουν πέρα αυτό το χειμώνα. Από την ξέφρενη κούρσα των τιμών των καυσίμων, τα έσοδα του δημοσίου- και μιλώ για την αύξηση του ΦΠΑ στο 19% και του ειδικού τέλους κατά 1% επί της τιμής του καυσίμου αμέσως μετά τη διύλιση- με βάση και τα δικά σας στοιχεία, ξεπερνούν τα 500εκ. ευρώ. Λιγότερο από τα μισά από αυτά τα χρήματα, θα μπορούσαν να δοθούν ως επίδομα θέρμανσης στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, με βάση τη πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ.

Το επίδομα αυτό θα είναι διπλάσιο από εκείνο που έδωσε το ΠΑΣΟΚ, όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 37 λεπτά το λίτρο. Ανάλογη κίνηση έχει γίνει και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα, παρόλο που έχουν ένα βιοτικό επίπεδο ανώτερο από το δικό μας.

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι απαράδεκτο να επιμένετε ακόμη και σήμερα και να λέτε ότι δεν μπορείτε να δώσετε το επίδομα θέρμανσης, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτό το επιχείρημα είναι αίολο.

Συμφωνώ με αυτό που είπε ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, ότι δηλαδή τα έσοδα είναι ενιαία. Δεν μπορείτε όμως από τη μία πλευρά να μειώνετε τους φορολογικούς συντελεστές από 40 σε 25% στους μερισματούχους των Ανωνύμων Εταιρειών και να τους χαρίζετε 800 εκ. ευρώ το χρόνο. Δεν μπορείτε να κάνετε χαριστικές ρυθμίσεις, να αποποινικοποιείτε τα πλαστά τιμολόγια και την ίδια στιγμή να λέτε ότι δεν μπορείτε να δώσετε το επίδομα θέρμανσης.

Αυτή είναι η πολιτική της κοινωνικής ευαισθησίας που δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις, για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις; Αυτή είναι η πολιτική της πραγματικής σύγκλισης; Αυτή είναι πολιτική κοινωνικής αναλγησίας και απόκλισης;

Όχι μόνο δεν δίνετε το επίδομα θέρμανσης, αλλά ετοιμάζετε νέους έμμεσους φόρους σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων. Αυτά είναι τα πραγματικά σκάνδαλα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Επειδή έχετε την πλειοψηφία στη Βουλή, εφαρμόζετε την πολιτική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε», σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.

Εάν επιμείνετε να μην χορηγήσετε το επίδομα θέρμανσης, κανένας Έλληνας πολίτης ανεξάρτητα από τα εάν είναι ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ., δεν θα σας συγχωρήσει για αυτή την επιλογή σας.