Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Στοιχεία για το έλλειμμα του 2004»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/9/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 2276/598
Ημερομηνία Κατάθεσης: 19.09.05

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
                                           κ. ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

ΘΕΜΑ: «Στοιχεία για το έλλειμμα του 2004»

Πρωτοφανές δείγμα αναξιοπιστίας και αδιαφάνειας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών αποτελεί η μη γνωστοποίηση μέχρι σήμερα του τελικού ύψους του ελλείμματος για το έτος 2004.

Η Κυβέρνηση αφού εφηύρε το επικοινωνιακό τέχνασμα της απογραφής ως άλλοθι για να μην τηρήσει τις άκρατες προεκλογικές της υποσχέσεις, ζημιώνοντας έτσι την οικονομία και τη χώρα, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα του 2004 πέντε φορές μέσα σε δέκα μήνες χωρίς ακόμα να έχει γνωστοποιήσει τα τελικά στοιχεία, τη στιγμή που ήδη συντάσσεται ο προϋπολογισμός του έτους 2006.

Η αποτυχία της Κυβέρνησης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής είναι παταγώδης και φανερή. Με αποκλειστική της ευθύνη εκτροχιάστηκαν τα δημόσια οικονομικά του 2004, ενώ δεν έπεισε τα κοινοτικά όργανα για την εγκυρότητα των δημοσιονομικών στοιχείων που κατέθεσε.

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της δήθεν δημοσιονομικής απογραφής, πριν από ένα χρόνο περίπου, εκτίμησε το έλλειμμα του 2004 στο 5,3%, το οποίο και καταγράφηκε στον προϋπολογισμό του 2005, αφού πρώτα αναθεωρήθηκε διαδοχικά τρεις φορές (2,9%, 3,6% και 4,3%).

Στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο αναθεώρησε και πάλι το έλλειμμα στο 6,1%, χωρίς ωστόσο να το οριστικοποιήσει λόγω των αμφιβολιών που εκφράστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Eurostat, γεγονός που επιβεβαιώνει την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης στα κοινοτικά όργανα ως προς την ορθότητα των στοιχείων που έδωσε.

Σήμερα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών σπεύδει απλά να διαπιστώσει (όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του υποτιθέμενου Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων) πως το έλλειμμα του 2004 θα ξεπεράσει το 6%, χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς, όταν ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεκτίμησης των στοιχείων και έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή, ενόψει της έγκρισης από αυτήν του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2006 (Οκτώβριος 2005).

Επειδή το πρωτοφανές αυτό γεγονός της μη γνωστοποίησης μέχρι σήμερα του οριστικού ύψους του ελλείμματος για το 2004 δημιουργεί πληθώρα ερωτηματικών ως προς τη σκοπιμότητα της καθυστέρησης και βάσιμες υποψίες για προσπάθεια ‘‘τεχνητής’’ μείωσής του με λογιστικές αλχημείες,

Επειδή η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών απαιτεί διαφάνεια και επειδή το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να γνωρίζει όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία που έρχονται σε γνώση των κοινοτικών οργάνων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  • Ποιο είναι το τελικό ύψος του ελλείμματος για το έτος 2004;

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ:

  • Τα αναλυτικά στοιχεία που στάλθηκαν στα κοινοτικά όργανα για το έλλειμμα του 2004.

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ

ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΜΠΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ