Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Προσπάθεια αποφυγής κοινοβουλευτικού ελέγχου»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/9/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 1840
Ημερομηνία Κατάθεσης: 07.09.05

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΙΟΥΦΑ

ΘΕΜΑ: «Προσπάθεια αποφυγής κοινοβουλευτικού ελέγχου»

Κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, παρουσιάζεται το φαινόμενο σε κατ’ εξοχήν πολιτικές ερωτήσεις, που απευθύνουμε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, για θέματα που αφορούν εποπτευόμενες απ’ αυτόν επιχειρήσεις, αντί απαντήσεως από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, να μας κοινοποιούνται με διαβιβαστικά έγγραφα, απαντήσεις διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Σαλαγκούδης, που υπογράφει πολλά από τα διαβιβαστικά έγγραφα, μιλώντας στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου στη Βουλή, στις 6 Φεβρουαρίου 2002, στηλιτεύοντας αυτή την πρακτική έλεγε: «Με διαβιβαστικό μας στέλνετε τις απαντήσεις των Προέδρων ή των Διευθυνόντων συμβούλων των επιχειρήσεων. Κύριε Υπουργέ, αν είναι για τεχνοκρατικό ζήτημα σας δίνω την τάδε απάντηση, αν είναι για την πολιτική την δείνα. Όχι, όμως, σε όλα τα ζητήματα να μας στέλνετε απάντηση του κ. Νέζη, δεν θα την κάνει ο κ. Νέζης την πολιτική, την κάνετε εσείς.»

Οι περιπτώσεις, που κατήγγειλε ο κ. Σαλαγκούδης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, σήμερα έχουν γίνει κανόνας στον τρόπο με τον οποίο απαντώνται οι ερωτήσεις που απευθύνουμε στον Υπουργό Ανάπτυξης.

Η πρακτική αυτή δείχνει περιφρόνηση και υποτίμηση μιας κορυφαίας διαδικασίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και συνιστά στην ουσία προσπάθεια υποτίμησης και αποφυγής του, αφού οι απαντήσεις σε πολιτικά ερωτήματα, που θέτουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση, δίδονται από υπηρεσιακούς παράγοντες, που είναι αναρμόδιοι να απαντήσουν.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Τι μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική τάξη και εφ’ εξής σε πολιτικές ερωτήσεις που του απευθύνονται, να απαντά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όχι αναρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες;

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7 Σεπτεμβρίου 2005

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΓΙΑΣ