Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Αύξηση τιμών καυσίμων και καταβολή επιδόματος θέρμανσης
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/9/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Μεσσηνίας
Μητροπόλεως 1, 10557 Αθήνα
Αρ. πρωτ. Βουλής: 1812
Ημερ. Κατάθεσης: 06-09-05

ΕΡΩΤΗΣΗ

                                                ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ :  Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: Αύξηση τιμών καυσίμων και καταβολή επιδόματος θέρμανσης

Η συνεχιζόμενη έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων, με επίσημο πληθωρισμό 3,7% τον Αύγουστο κι ενώ ήδη οι καταναλωτές έχουν υποστεί, από την άνοιξη του 2004 μέχρι την άνοιξη του 2005, αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες της τάξης του 8% - 29% (στοιχεία του Economist Intelligence Unit), έχει ως αφορμή την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

‘Ηδη, με βάση τα διεθνή κερδοσκοπικά παιχνίδια, αλλά και με τη συνδρομή των εγχώριων κερδοσκόπων, το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι τουλάχιστον 35% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι (60-62 λεπτά το λίτρο, έναντι 46 λεπτών πέρυσι), αυξάνοντας τις δαπάνες θέρμανσης κάθε νοικοκυριού, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του, τουλάχιστον κατά 25-50 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, με πρόσχημα την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, εξαγγέλλονται αλλεπάλληλες αυξήσεις σε τρόφιμα, οπωροκηπευτικά, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ γενικότερα, στα δίδακτρα, στα είδη των super-market, σε διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, αυξήσεις που συστηματικά υπερβαίνουν –όταν δεν είναι πολλαπλάσιες- τον επίσημο πληθωρισμό, που υποτίθεται πως ήδη συμπεριλαμβάνει την επίδραση του ακριβότερου πετρελαίου!

Με τις επιεικέστερες των εκτιμήσεων, ένας μέσος οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται, από όλα αυτά, με τουλάχιστον 100 επιπλέον ευρώ κάθε μήνα.

Ο μέσος πολίτης –και ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις- αγωνιά πως θα τα βγάλει πέρα και αυτό το χειμώνα, μια και συνεχώς μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του αναγκαστικά θα ξοδευτεί για δαπάνες θέρμανσης και μετακινήσεων.

Από αυτή την ξέφρενη κούρσα των τιμών των καυσίμων, τα έσοδα του Δημοσίου από την αντίστοιχη φορολογία τους (ΦΠΑ 19% στις τιμές χονδρικής στις οποίες προμηθεύεται το καύσιμο ο πρατηριούχος και ειδικό τέλος 1% επί της τιμής του καυσίμου αμέσως μετά τη διύλιση) έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων θα μπορούσε να διατεθεί για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους, όπως ήδη συνέβη, με αξιοποίηση μέρους των αντίστοιχων πρόσθετων φορολογικών εσόδων, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (λ.χ. Βέλγιο, Γαλλία).

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Θα καταβάλλει, αφού από τις εξελίξεις τούτο καθίσταται επιτακτικό, επίδομα θέρμανσης στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, αξιοποιώντας μέρος των πρόσθετων εσόδων από τη φορολογία καυσίμων, όπως άλλωστε έκαναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε αντίστοιχες περιπτώσεις;

  • Εάν ναι, πότε, σε ποια ποσά και σε ποιες κατηγορίες δικαιούχων θα καταβληθεί το επίδομα αυτό;

                     Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2005

                                                            Ο βουλευτής

                      Δημήτρης Κουσελάς