Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Η Αντεργατική Πολιτική της Διοίκησης της ΑΤΕ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/7/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Δ.Κουσελάς – Βουλευτής Μεσσηνίας
Χρ. Πρωτόπαπας – Βουλευτής Β΄ Αθήνας
Αρ. πρωτ. Βουλής: 26
Ημερ. Κατάθεσης: 06-07-05

Αθήνα, 06 Ιουλίου 2005

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Η Αντεργατική Πολιτική της Διοίκησης της ΑΤΕ

Η πολυήμερη απεργία της ΟΤΟΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό των Τραπεζών, ανέδειξε και έφερε στην επιφάνεια την αντεργατική πολιτική της διοίκησης της ΑΤΕ.

Η εν λόγω Διοίκηση έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα στους εργαζόμενους της ΑΤΕ με την πολιτική που εφαρμόζει.

Η σωρεία αντεργατικών μέτρων και αποφάσεων που επανειλημμένα έχει πάρει, κατά παράβαση, ακόμα και διατάξεων κλαδικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατά των εργαζομένων έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Η Επιθεώρηση Εργασίας Αθηνών έχει παραπέμψει, από τον περασμένο Μάρτιο, στην Εισαγγελία φάκελο με αποφάσεις της ΑΤΕ που παραβιάζουν θεσμοθετημένες διαδικασίες στα εργασιακά θέματα.

Η Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου επίσης, έχει υποβάλει μήνυση κατά της Διοίκησης της ΑΤΕ για παραβίαση του συμβατικού ωραρίου και του πενθημέρου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΑΤΕ, με καταγγελίες του έχει επισημάνει δεκάδες περιπτώσεις διώξεων υπαλλήλων της Τράπεζας λόγω της πολιτικής τους τοποθέτησης, πολλές αυθαίρετες και παράνομες «καρατομήσεις» στελεχών από τις θέσεις ευθύνης που κατείχαν καθώς και εκατοντάδες ευνοϊκές, παράτυπες και παράνομες, (με βάση τις υπάρχουσες θεσμοθετημένες διαδικασίες), προαγωγές και αναβαθμίσεις ημέτερων – πολιτικά – υπαλλήλων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στις 7-6-2005 έγινε έξω από το κτίριο Διοίκησης της ΑΤΕ παντραπεζική συγκέντρωση της ΟΤΟΕ για την καταγγελία της αντεργατικής πολιτικής του διοικητή της κ. Δ. Μηλιάκου.

Αμέσως μετά την πολυήμερη απεργία της ΟΤΟΕ (την επομένη ακριβώς ημέρα από την λήξη της), η Διοίκηση της ΑΤΕ συγκάλεσε το Πρωτοβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο με συνοπτικές διαδικασίες, κατά τρόπο παράτυπο και παράνομο, αποφάσισε μεταθέσεις απεργών υπαλλήλων, ακόμα και του εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβούλου του Συλλόγου Εργαζομένων ΑΤΕ από τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης προέβη σε νέες «καρατομήσεις» στελεχών – με καθαρά πολιτικά κριτήρια – όπως του Διευθυντή του Καταστήματος ΄Αμφισσας και του Υποδιευθυντή του Κεντρικού Καταστήματος στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι την εβδομάδα 20-24 Ιουνίου, εν μέσω της απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων, ο Διοικητής της ΑΤΕ κ. Δ. Μηλιάκος κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με τους απεργούς, επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και περιόδευσε τις μονάδες της περιοχής βρίσκοντας, μεταξύ των άλλων, την ευκαιρία να εκτοξεύσει δημόσια απειλές για τη λήψη μέτρων εναντίον των υπαλλήλων που απεργούσαν.

Την Παρασκευή 30-6-2005, την ώρα συνεδρίασης του Πρωτοβάθμιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου της ΑΤΕ το Κτίριο της Διοίκησης «καταλήφθηκε» από εκατοντάδες εργαζόμενους που διαμαρτυρήθηκαν για την συνεχιζόμενη αντεργατική πολιτική του κ. Δ. Μηλιάκου.

Η διαχείριση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, όπως είναι το ασφαλιστικό των Τραπεζών, με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και προσεγγίσεις δεν προάγει την εικόνα της κυβέρνησης, δεν προστατεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και δεν ταιριάζει στην έννοια της δημοκρατίας.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    • Τι μέτρα πρόκειται να πάρει προκειμένου να σταματήσει η διοίκηση της ΑΤΕ να παρανομεί σε βάρος των εργαζομένων καταστρατηγώντας το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας;

    • Τι προτίθεται να κάνει ώστε να σταματήσει η μεροληπτική αντιμετώπιση, με κομματικά κριτήρια, άξιων στελεχών και υπαλλήλων της τράπεζας, ώστε να διαφυλαχθούν η αξιοκρατία και το ομαλό εργασιακό κλίμα που έχει ανάγκη στη λειτουργία της η τράπεζα;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Δημήτρης Κουσελάς

Χρήστος Πρωτόπαπας